AUKUS: Ο Μακρόν κατηγορεί on camera τον Μόρισον ότι του είπε ψέματα για τη συμφωνία με τα υποβρύχια

AUKUS: Ο Μακρόν κατηγορεί on camera τον Μόρισον ότι του είπε ψέματα για τη συμφωνία με τα υποβρύχια

Το «ναυάγιο» της γαλλοαυστραλιανής συμφωνίας για τα υποβρύχια δεν είναι κάτι που θα ξεχάσει εύκολα ο Εμανουέλ Μακρόν...

macron_g20_mk
Το «ναυάγιο» της γαλλοαυστραλιανής συμφωνίας για τα υποβρύχια που προκάλεσε η σύναψη της συμμαχίας AUKUS δεν είναι κάτι που προτίθεται να ξεχάσει εύκολα ο Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτηριστικές των συναισθημάτων του είναι οι δηλώσεις που έκανε εχθές, κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου G20 στη Ρώμη, στις οποίες κατηγόρησε on camera τον Σκοτ Μόρισον ότι του είπε ψέματα, και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία και τη φήμη της Αυστραλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν νομίζει ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός ήταν ανειλικρινής μαζί του, σε ότι αφορά το θέμα της ακύρωσης της συμφωνίας ύψους 90 δισ. δολαρίων με τη χώρα του. «Δεν το νομίζω απλά, το ξέρω» είπε ο Μακρόν.

«Η συμφωνία AUKUS ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για τη Γαλλία, και όχι μόνο για αυτή, επειδή θεωρώ ότι αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη για την αξιοπιστία της Αυστραλίας και για τη σχέση εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικοί σύμμαχοι με τους Αυστραλούς... Κατά την άποψή μου ήταν επιζήμια για τη φήμη της χώρας σας και του πρωθυπουργού σας»
  δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS τον περασμένος Σεπτέμβριο προκάλεσε ένα αρκετά μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις Μακρόν-Μόρισον, με τη Γαλλία να κατηγορεί την Αυστραλία ότι παραβίασε την εμπιστοσύνη της. Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου εχθές, Κυριακή, ήρθαν λίγη ώρα αφού ο Μόρισον επανέλαβε σε δηλώσεις του πως η απόφασή του (για την ακύρωση του συμβολαίου) ήταν προς το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας και ότι δεν υπαναχωρεί ούτε στο ελάχιστο. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ήταν «πολύ ξεκάθαρος» όσον αφορά τις προθέσεις της Αυστραλίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι εξαπάτησε τον Γάλλο πρόεδρο.




«Καλή τύχη» με τα υποβρύχιά σας...

Ο Εμανουέλ Μακρόν, παράλληλα με την επικριτική τοποθέτησή του για τον Αυστραλό πρωθυπουργό, εξέφρασε εμμέσως αμφιβολίες για το αν το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας θα δει σύντομα πρόοδο στο ζήτημα των πυρηνικών υποβρυχίων. «Με τη γαλλική συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, η Αυστραλία εξασφάλιζε την επιλογή παραγωγής εντός των συνόρων της, και θα αποκτούσε τα υποβρύχια, τα συμβατικά υποβρύχια, εντός σαφούς και αξιόπιστου χρονικού περιθωρίου. Τώρα θα πρέπει να περάσουν 18 μήνες μέχρι να λάβετε μια έκθεση. Καλή τύχη», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.



Ειδήσεις σήμερα

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή: Ποιοι είναι οι στόχοι -Στη Γλασκώβη ο Μητσοτάκης

Στο edupass.gov.gr από σήμερα η δήλωση των self-test για τους μαθητές των δημοσίων σχολείων

Σε καραντίνα οι 23 Έλληνες τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 στη Βενετία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης