AUKUS - Μόρισον: Η Καμπέρα θα «κάνει υπομονή» προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Παρίσι

AUKUS - Μόρισον: Η Καμπέρα θα «κάνει υπομονή» προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Παρίσι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός εξήγησε εχθές ότι προσπάθησε να συνομιλήσει με τον Μακρόν, όμως «ακόμη» δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ τους

morrison_scott
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον παραδέχθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον αποφεύγει μετά την ακύρωση από την Καμπέρα ενός συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων, όμως δήλωσε ότι «θα κάνει υπομονή» προκειμένου να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον ο Μόρισον εξήγησε ότι προσπάθησε να συνομιλήσει με τον Μακρόν, όμως «ακόμη» δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ τους.

«Αλλά θα είμαστε υπομονετικοί. Κατανοούμε την απογοήτευσή τους», διαβεβαίωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός μία εβδομάδα αφού η χώρα του ακύρωσε ένα συμβόλαιο ύψους 55 δισεκ. ευρώ για την αγορά 12 γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα βρετανικά ή αμερικανικά υποβρύχια, έπειτα από μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Παρισιού.

Αντιδρώντας η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αμβλύνει την ένταση συνομιλώντας χθες, Τετάρτη, επί 30 λεπτά με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Μόρισον δεν έχει κάνει κάποια αντίστοιχη κίνηση.

Ο Γάλλος πρεσβευτής αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, όμως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψει ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία.

«Η Αυστραλία αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ένα πολύ σημαντικό αμυντικό συμβόλαιο. Και γνωρίζουμε ότι η Γαλλία απογοητεύθηκε από την απόφαση αυτή, κάτι που είναι κατανοητό», σχολίασε ο Μόρισον.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιλύσουμε τα ζητήματα τα οποία επιλύθηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας», παραδέχθηκε.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μείωση της ποινής του ζητάει ο «Κάρλος το Τσακάλι» - Αμετανόητος στο δικαστήριο

Ψυχρό μέτωπο στη χώρα με βροχές και καταιγίδες - Δείτε πού θα είναι σήμερα έντονα τα φαινόμενα

«Μάχη» στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση του ισραηλινού Iron Dome
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης