ΗΠΑ: Ο «δικός μας» Νίκολας Μπερνς πάει Κίνα μετά την AUKUS και επιτίθεται στο Πεκίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΗΠΑ: Ο «δικός μας» Νίκολας Μπερνς πάει Κίνα μετά την AUKUS και επιτίθεται στο Πεκίνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σε μία χρονική συγκυρία, που οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο δείχνουν να... ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, ο άλλοτε πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας μίλησε στη Γερουσία και επέκρινε την κινεζική κυβέρνηση για την στάση της στη Σιντζιάνγκ και την Ταϊβάν, καθώς και  τις έρευνες για τον κορωνοϊό

burns_1
Με σαφή μηνύματα στην Κίνα για μια σειρά ζητημάτων, ο Νίκολας Μπερνς βρέθηκε την Τετάρτη ενώπιον της Γερουσίας και πέρασε από ακρόαση, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για να γίνει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πρόταση του Τζο Μπάιντεν.

Αρχικά, ο Μπερνς υποστήριξε πως αν τελικά επιλεγεί για τον ρόλο του Πρέσβη στο Πεκίνο, θα βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει μια στρατηγική «τόσο ανταγωνισμού όσο και συνεργασίας» με το Πεκίνο, την οποία χαρακτήρισε σαν «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση του 21ου αιώνα».

Ο 65χρονος παλιός πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα (από το 1997 ως το 2001) και πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το 2001 ως το 2005, τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας πως η γενοκτονία στη Σιντζιάνγκ, οι καταχρήσεις στο Θιβέτ και το bullying στην Ταϊβάν απο την Κίνα «πρέπει να σταματήσουν». Σημειώνεται πως οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει «γενοκτονία» όσα εφαρμόζουν οι Κινέζοι στους Ουιγούρους στην περιοχή Σιντζιάνγκ, όρο που το Πεκίνο απορρίπτει.

Burns: China must stop 'genocide in Xinjiang' & bullying Taiwan


Στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, ο Μπερνς υποστήριξε πως «το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς κανόνες σε βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, εκφοβίζει τους γείτονές του και 'καταπνίγει' τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσινγκτον οφείλει να πιέσει περισσότερο το Πεκίνο, ώστε να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη και πώς ξεκίνησε η πανδημία.

'Are You Still So Certain That Lab Leak Is Off The Table?': Johnson Slams Chinese Ambassador Nominee


Ο Μπερνς εξέφρασε, ακόμα, τον προβληματισμό του σχετικά με τις κινεζικές προθέσεις σε θέματα όπως η τεχνολογία 5G και προειδοποίησε ότι «ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί για την πυρηνική ανάπτυξη του Πεκίνου».

«Το Πεκίνο ισυρίζεται ότι η Ανατολή ενισχύεται και η Δύση παρακμάζει», είπε ο Μπερνς. «Είμαι σίγουρος για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αναφέροντας το στρατιωτικό και εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ ως πλεονεκτήματα έναντι της Κίνας.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, πάντως, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να υπερεκτιμήσουν την ισχύ της Κίνας. «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι Ολυμπιακή δύναμη. Είναι μια χώρα εξαιρετικής δύναμης, αλλά έχει επίσης σημαντικές αδυναμίες και προκλήσεις, δημογραφικά, οικονομικά και πολιτικά» είπε.

Η υποψηφιότητα του κ. Μπερνς προκάλεσε κάποιες θετικές αντιδράσεις στην Κίνα, η οποία διαμαρτύρεται για την «επιθετική στάση» της Ουάσινγκτον απέναντι της τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν θετική διάθεση στην υποψηφιότητά του για την πρεσβεία στο Πεκίνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Squid Game: Ο σκηνοθέτης της σειράς απαντάει στις θεωρίες των θαυμαστών γύρω από την πλοκή

Με κλειστά χαρτιά ως το παρά 1΄ ο Παπανδρέου - Θα νικήσω για να υπάρξει αντιπολίτευση στη χώρα, λέει ο Λοβέρδος

«Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης