Έφοδος του FBI στο σπίτι του Ρώσου ολιγάρχη Ντεριπάσκα στην Ουάσινγκτον

Έφοδος του FBI στο σπίτι του Ρώσου ολιγάρχη Ντεριπάσκα στην Ουάσινγκτον

Πρόκειται για δισεκατομμυριούχο με επιρροή και συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν - Ο Ντεριμπάσκα έχει μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

068_AA_19102021_494454
Πράκτορες του FBI ερεύνησαν σήμερα σπίτια στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη τα οποία συνδέονται με τον Ολέγκ Ντεριπάσκα, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο που φέρεται να έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο και με τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2016.

Οι πράκτορες έβγαλαν από μια έπαυλη, σε μια από τις ακριβότερες συνοικίες της Ουάσινγκτον, κουτιά. Γύρω από το κτίριο είχαν τοποθετήσει κίτρινες ταινίες με την ένδειξη «Τόπος εγκλήματος, μην εισέρχεστε» ενώ σήκωσαν με τον γερανό και ένα όχημα.

Ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι γίνεται έρευνα, κατόπιν εντολής δικαστηρίου, στο σπίτι αυτό. Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε νωρίτερα ότι η έπαυλη ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία. Ο ακριβής λόγος της έρευνας δεν έχει αποσαφηνιστεί και ο εκπρόσωπος του FBI δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Ντεριπάσκα είπε ότι και τα δύο σπίτια, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ανήκουν σε συγγενείς του. Είναι άγνωστο πού βρίσκεται ο επιχειρηματίας. Από τη Νέα Υόρκη, ένας εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την έρευνα στο σπίτι που βρίσκεται στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις τον 53χρονο Ντεριπάσκα και σε άλλους σημαίνοντες Ρώσους το 2018, λόγω των δεσμών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την καταγγελλόμενη παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παλαιότερα ο Ντεριπάσκα είχε προσλάβει τον Μάναφορτ, ο οποίος το 2018 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη. Ο Μάναφορτ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα των αμερικανικών αρχών για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με μια έκθεση της Γερουσίας, πέρσι, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον Μάναφορτ και τον ιστότοπο WikiLeaks για να βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές. Τον Δεκέμβριο, ο Τραμπ, όντας ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε χάρη στον Μάναφορτ.

Η έκθεση της Γερουσίας, που τότε ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος κατεύθυνε τις προσπάθειες ηλεκτρονικής παρείσφρησης στα δίκτυα και τους λογαριασμούς που συνδέονταν με το Δημοκρατικό κόμμα και τη διαρροή πληροφοριών που θα έβλαπταν την αντίπαλο του Τραμπ στις εκλογές, τη Χίλαρι Κλίντον. Ανέφερε επίσης ότι ο Μάναφορτ συνεργαζόταν με τους Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Ντεριπάσκα και ενός στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές.



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα γίνονται τα υποχρεωτικά rapid test για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα - Τι προβλέπει η Κ.Υ.Α.

Ο καιρός για την Τετάρτη: Ανοιξιάτικο σκηνικό λίγο πριν τη νέα κακοκαιρία - Βίντεο, χάρτες με τις θερμοκρασίες

Οικονομική ενίσχυση για άλλες 3.412 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης