Ζευγάρι στις ΗΠΑ θα «έβγαζε στη φόρα» απόρρητα δεδομένα για τα πυρηνικά - Πώς τους έστησε παγίδα το FBI

Ζευγάρι στις ΗΠΑ θα «έβγαζε στη φόρα» απόρρητα δεδομένα για τα πυρηνικά - Πώς τους έστησε παγίδα το FBI

Δύο συλλήψεις - Ο κατηγορούμενος μηχανικός με τη σύζυγό του σκόπευαν να πουλήσουν απόρρητα στοιχεία για τους αντιδραστήρες και τον σχεδιασμό πυρηνοκίνητων πλοίων - Δεν κατάλαβαν όμως ότι συνομιλητής ήταν μυστικός πράκτορας του FBI

fbi_main2
Στα «δίχτυα» του FBI παγιδεύτηκε ζευγάρι από το Μέριλαντ που συνελήφθη και κατηγορείται για προσπάθεια πώλησης μυστικών των ΗΠΑ για τα πυρηνικά, προς άλλη χώρα, με αντάλλαγμα τη λήψη κρυπτονομισμάτων.

Το κουβάρι μυστηρίου ξετυλίχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες ύστερα από μεγάλη επιχείρηση, διάρκειας ενός έτους. Πρωταγωνιστές της υπόθεσης ο μηχανικός Τζόναθαν Τόιμπι που εργαζόταν στο κομμάτι των πυρηνικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και η σύζυγός του Ντιάνα.

Συνελήφθησαν το Σάββατο στη δυτική Βιρτζίνια από το FBI και μέλη της Υπηρεσίας Ποινικών Ερευνών πάνω σε υποθέσεις Πολεμικού Ναυτικού αφότου διατυπώθηκαν κατηγορίες σε βάρος του ζευγαριού περί πώλησης πληροφοριών, ανάμεσα στις οποίες και ο σχεδιασμός των πυρηνοκίνητων πλοίων, σε πρόσωπο που πιστεύεται ότι ήταν εκπρόσωπος ξένης δύναμης, στην ουσία όμως ήταν μυστικός πράκτορας του FBI, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η υπόθεση είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας ύστερα από δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τόιμπι είχε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τα πυρηνικά υποβρύχια και τα ευαίσθητα δεδομένα του στρατιωτικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Σε καταγγελία πράκτορα του FBI εξηγείται  ότι η σύλληψη έγινε αφότου ο κατηγορούμενος έστειλε πακέτο σε ξένη κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2020, προσφερόμενος να πουλήσει μυστικά γύρω από τα πυρηνικά. Στη συνέχεια όμως, για την ακρίβεια λίγους μήνες αργότερα, μυστικός πράκτορας του FBI απάντησε, μέσω ενός ειδικού προγράμματος κρυπτογράφησης μηνυμάτων, και επικοινώνησε μαζί του.

Κλείσιμο
Ο πρακτορας εργάστηκε πάνω στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης με τον Τόιμπι προτού τον κατηγορήσει για διαρροή ευαίσθητων δεδομένων, στην οποία προτίθετο να προχωρήσει ο μηχανικός με αντάλλαγμα χιλιαδες δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Στην καταγγελία επισημαίνεται, ακόμη, ότι το FBI οργάνωσε επιχείρηση στην Ουάσινγκτον, τοποθετώντας ειδικό σήμα σε σημείο-κλειδί, ώστε να μην υποπτευθεί κάτι ο μηχανικός. 

Ο Τόιμπι είχε την αίσθηση ότι οι συνομιλίες του διεξάγονταν με επιτυχία υπό όρους απόλυτης μυστικότητας, ωστόσο ζούσε σε μια πλάνη, όπως αποδείχθηκε. Το FBI συνέλαβε τον άντρα αφότου ο τελευταίος είχε τοποθετήσει κάρτα με απόρρητες πληροφορίες σε ένα μέρος στη δυτική Βιρτζίνια.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν το ζευγάρι αφορούν στην παραβίαση απόρρητων δεδομένων, κίνηση που, όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να επιφέρει ζημιά στις ΗΠΑ και να ενισχύσει ένα άλλο έθνος.

Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι από ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ στην εξεταστική για κονδύλια και γκάλοπ

Θεοδωρίδου: Φόβοι για την έξαρση της γρίπης λόγω χαλάρωσης των μέτρων

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Χαλάζι μέχρι και στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης