Μακρόν: «Ασυγχώρητο έγκλημα» η αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών πριν 60 χρόνια

Μακρόν: «Ασυγχώρητο έγκλημα» η αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών πριν 60 χρόνια

Ο Μακρόν «παραδέχτηκε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εκείνη τη νύχτα υπό τις εντολές του Μορίς Παπόν είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία» ανέφερε το Ελιζέ

makron
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε σήμερα «ασυγχώρητο έγκλημα» την αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών, πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι, όταν πολλά πτώματα ρίχτηκαν στον ποταμό Σηκουάνα.

Στις 17 Οκτωβρίου 1961, κατόπιν εντολής του τότε αρχηγού της αστυνομίας Μορίς Παπόν, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μια διαδήλωση 25.000 ανθρώπων που έφτασαν από την παραγκούπολη της Ναντέρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN) της Αλγερίας.

Η πορεία κατεστάλη «βίαια» και περίπου 12.000 Αλγερινοί συνελήφθησαν, πολλοί τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, ανέφερε το γραφείο του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρέστη σε μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων στη γέφυρα Μπεζόν, στα δυτικά του Παρισιού, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει την πορεία ορισμένοι διαδηλωτές. Σε εκείνο το σημείο ανασύρθηκαν πολλά πτώματα από τον Σηκουάνα.

Ο Μακρόν «παραδέχτηκε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εκείνη τη νύχτα υπό τις εντολές του Μορίς Παπόν είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία» ανέφερε το Ελιζέ.

Για πολλά χρόνια οι γαλλικές αρχές αρνούνταν και αποσιωπούσαν τη σφαγή. Η πρώτη τελετή στη μνήμη των θυμάτων οργανώθηκε το 2001 από τον δήμο του Παρισιού. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, ορισμένοι ιστορικοί όμως κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Meteo: Μεγάλα ύψη βροχής και πληθώρα προβλημάτων από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Τη Μέρκελ είδε, την Ελλάδα είχε στο μυαλό ο Ερντογάν: Προκλητικά «καρφιά» για το μεταναστευτικό

Στα 2.313 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - 539 στην Αττική και 169 στη Λάρισα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης