Γαλλία: Τιμούν τον Γάλλο καθηγητή που αποκεφάλισε Τσετσένος τζιχαντιστής
Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από το τραγικό περιστατικό, έξω από το σχολείο που δίδασκε ο Σαμιέλ Πατί - Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα υποδεχτεί την οικογένεια του άτυχου καθηγητή στα Ηλύσια Πεδία
Μίνα Αγγελίνη
Φόρο τιμής στονΣαμιέλ Πατί, τον Γάλλο καθηγητή Ιστορίας που αποκεφάλισε Τσετσένος τζιχαντιστής πριν από ένα χρόνο έξω από το σχολείο που δίδασκε, αποτίουν σήμερα τα σχολεία της Γαλλίας.
Αύριο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα υποδεχτεί την οικογένεια του άτυχου καθηγητή στα Ηλύσια Πεδία, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
Η εκπαιδευτική κοινότητα τιμά την μνήμη του, παραμονή της θλιβερής επετείου από τον θάνατο του Γάλλου καθηγητή.
Οι μαθητές τηρούν ενός λεπτού σιγής και οι καθηγητές συντονίζουν συζητήσεις για το θέμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης αλλά και τον ρόλο των δασκάλων και των καθηγητών στην μετάδοση της γνώσης.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τη θέση του δασκάλου και την μετάδοση της γνώσης», υποστήριξε χθες ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.
Η επέτειος από την δολοφονία του 47χρονου Πατί, πριν από ένα χρόνο, είναι η αφορμή για μια περίοδο προβληματισμού και ανταλλαγής σκέψεων με τους μαθητές, πρόσθεσε .
Στις 16 Οκτωβρίου του 2020, ο Γάλλος καθηγητής παρουσίασε στην τάξη του σατιρικά σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo με τον προφήτη Μωάμεθ.
Κλείσιμο
Λίγες ώρες αργότερα, ο Πατί έπεφτε νεκρός έξω από το σχολείο του. Υπό το φως της ημέρας, ένας Τσετσένος τζιχαντιστής τον αποκεφάλισε.
Ο Πατί είχε ζητήσει από τους μουσουλμάνους μαθητές να αποχωρήσουν από την αίθουσα προτού ο ίδιος δείξει στους υπόλοιπους σκίτσα του περιοδικού «Charlie Hebdo» που σατίριζαν τον προφήτη Μωάμεθ, στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας την οργή των μουσουλμάνων γονέων.
Την έκθεση υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, Τάσος Βρεττός, ο οποίος μέσα από τον φακό του αποτυπώνει τη σύνδεση της βιομηχανίας με την τέχνη, αναδεικνύοντας τις αθέατες διαδρομές της ελληνικής μεταλλουργίας
Το πρόγραμμα ReStart της Mastercard συνδυάζει τη γαστρονομία με έναν κοινωνικό σκοπό, με στόχο την υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας.