Η Τουρκία φέρεται να θέλει να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ

Η Τουρκία φέρεται να θέλει να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ

Η Άγκυρα φέρεται να έχει υποβάλλει αίτημα προς την Ουάσινγκτον  για την αγορά μαχητικών και για εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών – Δύσκολη η συμφωνία μετά την αγορά των ρωσικών S-400 

tourkika_f16
Αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό περίπου 80 πολεμικών αεροσκαφών που ήδη διαθέτει φέρεται ότι υπέβαλε η Τουρκία προς το Πεντάγωνο. Το αίτημα έρχεται σε μία περίοδο που η Άγκυρα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία, μετά και την «έξωση» από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35.

Η συμφωνία, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, βρίσκεται σε επεξεργασία και θα πρέπει να εγκριθεί από το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και το Κογκρέσο, που μπορεί και να την μπλοκάρει. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει τις πωλήσεις εξοπλισμού, μέχρι να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο, ενώ η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάζει το ζήτημα.

Η Τουρκία είχε παραγγείλει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin. Ωστόσο, απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019, μετά την εξαγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Η σχέση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια θεωρείται ιδιαίτερα ταραγμένη, λόγω των διαφωνιών για την πολιτική στη Συρία, τους στενούς δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το αίτημα για την αγορά F-16 δεν αναμένεται ότι θα εγκριθεί εύκολα από το Κογκρέσο, όπου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την Άγκυρα, κυρίως λόγω των S-400 και τα προβλήματα στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχουν επιβληθεί και κυρώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει και δεύτερη συστοιχία S-400, μια κίνηση που θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα με τις ΗΠΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέος δακτύλιος από 25 Οκτωβρίου - Καραμανλής: Τέρμα οι χιλιάδες εξαιρέσεις, κομμένα όλα τα «παραθυράκια»


Έρχονται βροχές και καταιγίδες στην Αττική - Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Αθηνά»


Μέσα στο επόμενο τρίμηνο η απόφαση του ΣτΕ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης