Pandora Papers: Όλοι οι άνθρωποι του Βλαντιμίρ Πούτιν

Pandora Papers: Όλοι οι άνθρωποι του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Κονσταντίν Ερνστ, ο Αντρέι Μπολότοβ, οι ολιγάρχες Ρουσλάν Γκοριούκιν,  Αντρέι Βάβιλοβ,  και άλλοι μπλέκονται σε έναν «δαίδαλο» δισεκατομμυρίων, υπεράκτιων εταιρειών και σκοτεινών deals

putin_people_0
Σε ένα μπλοκ πολυτελών διαμερισμάτων που βρίσκεται σε ένα από τα πιο αριστοκρατικά και ακριβά προάστια της Μόσχας ο Κονσταντίν Ερνστ image maker του Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει το προνόμιο να είναι γείτονας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Τα τελευταία 24ωρα απέκτησε και ένα άλλο «προνόμιο».

Είναι ο βασικός πρωταγωνιστής μαζί με αρκετούς άλλους ολιγάρχες στα Pandora Papers που δημοσιοποιήθηκαν μετά από έρευνα δύο χρόνων από το ICIJ, προκαλώντας «σεισμό» με τις αποκαλύψεις. Ο προσωπικός image maker του Ρώσου προέδρου, πρώην υπουργοί και ολιγάρχες εμπλέκονται σύμφωνα με τα Pandora Papers σε ύποπτα αν όχι σκοτεινά deals δισεκατομμυρίων.

Όλοι τους έχουν ένα κοινό. Διατηρούν στενότατες φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν επί σειρά ετών, άλλοι από τα χρόνια της KGB και άλλοι μεταγενέστερα. Στο διαμέρισμά του Ερνστ, κρέμεται πιθανότατα σε κάποιο τοίχο ο πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ζακ-Λουί Νταβίντ «Η οργή του Αχιλλέα» δημιουργία του 19ου αιώνα.
033_5736952_5c1b583bcda01
Σύμφωνα με τα Pandora Papers μέσω μια υπεράκτιας εταιρίας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ο πίνακας αξίας 6.200.000 δολαρίων του ανήκει όπως και πολλά άλλα.

Η οργή του για τις αποκαλύψεις φάνηκε και στη δήλωση που του ζητήθηκε να κάνει από ICIJ για όσα τον αφορούν: «Δεν πρόκειται να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, όχι επειδή φοβάμαι τίποτα, μόνο επειδή είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι δεν είστε ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας, αλλά οργανισμός που καθοδηγείται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία».

Όταν το ICIJ τον ενημέρωσε ότι δεν θα δημοσιεύσει όλο το email στο οποίο απαντούσε εκπρόσωπός του ζήτησε να αποσυρθεί ολόκληρο το κείμενο και να μην χρησιμοποιηθούν τμηματικά αποσπάσματα.

Κλείσιμο
Η απαίτηση του δεν εισακούστηκε από τους τρεις δημοσιογράφους που υπογράφουν το κείμενο και τους άλλους οχτώ που συνεισέφεραν στην έρευνα για τον άνθρωπο που προμοτάρει τον Ρώσο πρόεδρο όσο λίγοι, ως διευθύνων σύμβουλος του Channel One.

Οι big business με τις πλάτες του Πούτιν

Τον χειμώνα του 2014, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ζητήσει από τον Κονσταντίν Ερνστ οι τελετές λήξης και έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι να είναι κάτι παραπάνω από φαντασμαγορικές. Η Ρωσία είχε πολλά ανοιχτά μέτωπα και η προσοχή έπρεπε να μεταφερθεί αλλού, κάτι που ο δαιμόνιος image maker κατάλαβε πολύ καλά και έπιασε αμέσως δουλειά.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων διαπίστωσε ότι την ημέρα της Τελετής Έναρξης, μια υπεράκτια εταιρεία είχε συσταθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για το απόρρητο μερίδιο της τάξης 23% του Ερνστ σε κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικοποίησης αξίας δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Τα αρχεία που διέρρευσαν στο ICIJ και κοινοποιήθηκαν σε 150 συνεργάτες ΜΜΕ, δείχνουν ότι εννέα μήνες μετά το σβήσιμο του Ολυμπιακού πυρσού, ο Ερνστ έγινε μυστικός συνεργάτης σε μια συμφωνία αγοράς 39 παλαιών αλλά πολύτιμων κινηματογράφων της σοβιετικής εποχής καθώς και άλλων περιουσιών από την πόλη της Μόσχας.

Η συμφωνία χρηματοδοτήθηκε από την VTB Bank, ένα κρατικό ίδρυμα που θεωρείται ο προσωπικός «κουμπαράς» του Πούτιν. Πωλήθηκαν στην ελάχιστη τιμή που καθορίστηκε από την δημοπρασία ενώ νομικοί κύκλοι ισχυρίστηκαν ότι ο πλειστηριασμός σχεδιάστηκε για να αποκλείσει αποτελεσματικά όλους, εκτός από τη συνεργασία στην οποία ο Ερνστ-πίσω από εταιρίες κελύφη-κατείχε μερίδιο.

Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν επίσης ότι ο εκλεκτός του Πούτιν ήταν ο δικαιούχος δανείου ύψους 16,2 εκατομμυρίων δολαρίων-από κυπριακή τράπεζα που ανήκε εν μέρει στην VTB- η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση του μεριδίου του στη συμφωνία. Σύμφωνα με τα Pandora Papers η τράπεζα έδωσε ρητή εντολή σε υπεράκτιους δικηγόρους να κρατήσουν έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τη σύνδεση του Ερνστ με το δάνειο εκτός κρατικών αρχείων στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου ενσωματώθηκαν οι εταιρείες κάλυψης που αποκρύπτουν τη συμφωνία.

Επιπλέον, τεκμηριώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ερνστ εντάχθηκε στη σύμπραξη μέσω ενός προσώπου των ρωσικών ΜΜΕ που συνδέεται με μερικούς από τους στενότερους και ισχυρότερους συμμάχους του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών του στο Channel One.

Τσουνάμι αποκαλύψεων

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Αντρέι Μπόλοτοβ, πρώην γαμπρός ενός από τους στενούς φίλους του Πούτιν από την KGB, ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης υπεράκτιων εταιρειών που έλαβαν συμβόλαια 80.000.000 εκατομμυρίων δολαρίων από κρατική εταιρεία που διοικούσε ο τότε πεθερός του.

Δείχνουν επίσης ότι είχε συναλλαγές με έναν από τους πιο διαβόητους εγκληματίες τραπεζίτες της Ρωσίας. Οι δικηγόροι του με οδηγίες του Μπόλοτοβ είπαν ότι δεν είχε λάβει ποτέ ακατάλληλο επιχειρηματικό πλεονέκτημα από προσωπικές συνδέσεις και αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράβαση.

Τα αρχεία όμως αποκαλύπτουν ότι μια ρωσική εταιρεία που έλαβε συμβόλαια 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας το 2013 ανήκε στον Ρουσλάν Γκοριούκιν, έναν πάλαι ποτέ βοηθό του Αρκάντι Ρότενμπεργκ, δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και του πρώην συνεργάτη του τζούντο του Πούτιν.

Δείχνουν επίσης ότι τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2016, ο Γκοριούκιν ήταν ο ιδιοκτήτης του Palais an der Oper στο Μόναχο, ένα κτήριο-ορόσημο της πόλης που φημολογείται ότι αγοράστηκε από έναν από τους φίλους του Πούτιν. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ακτιβιστές που ζητούσαν ελευθερία για τον Αλεξέι Ναβάλνι διαδήλωσαν έξω από το κτίριο.

Ένας δικηγόρος του Γκoριούκιν είπε ότι είχε πληρώσει όλους τους σχετικούς φόρους. Αυτές οι αποκαλύψεις των Pandora Papers δείχνουν πώς το παράκτιο χρηματοπιστωτικό σύστημα των offshore εταιριών ανά τον κόσμο παρείχε τα μέσα στην ελίτ της Ρωσίας να γίνει υπέροχα πλούσια σε βάρος των απλών πολιτών της χώρας.

Ο Ερνστ, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε μια υπεράκτια εταιρία για να αποκρύψει πώς επωφελήθηκε από μια συμφωνία αγοράς και ανάπτυξης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, η οποία στη συνέχεια αποτιμήθηκε σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια, σε τιμή έκπτωσης.

033_3005824

London calling!

Ένας από τους κορυφαίους προπαγανδιστές της σύγχρονης Ρωσίας έχει παγιδευτεί σε μια συμφωνία τυπική για την εποχή Πούτιν και της σημασίας που αποδίδει το Κρεμλίνο στον Ερνστ και στον μηχανισμό δημιουργίας μύθων που βοηθά να κρατηθεί ζωντανή η αυτοκρατορία του Βλάντιμιρ όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του.

Το Λονδίνο εν το μεταξύ, στο οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χτυπούσε η καρδιά του κόσμου, έπαιξε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη λεηλασία του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Τον ίδιο έπαιξε και η νομική εταιρία Tulloch. Στα χρόνια του Πούτιν, η Βρετανική πρωτεύουσα έγινε ο παράδεισος της ρωσικής ελίτ. Ήταν το απόλυτο μέρος για να γλεντήσουν, να επενδύσουν, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πλουσιότεροι Ρώσοι, μέχρι το 2015, κατείχαν σε υπεράκτιες εταιρίες και κέντρα όπως το Λονδίνο αμύθητα ποσά και επενδύσεις.

Αλλά ακόμη και σε μια πόλη γεμάτη περιουσίες ολιγαρχών από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η μικρή εταιρεία του Tulloch ξεχωρίζει για την διακριτικότητα και την ευελιξία της. Προηγούμενες εκθέσεις στον βρετανικό Τύπο έδειξαν πώς οι εταιρικές μέθοδοί της οδήγησαν σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Ρώσους υπηκόους, ιδιαίτερα αυτούς που διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Και τώρα, τα έγγραφα της Πανδώρας αποκαλύπτουν ότι η νομική φίρμα Tulloch συγκρότησε ουκ ολίγα δίκτυα εταιρειών για τον πρώην Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών Αντρέι Βαβίλοβ.

Η Tulloch χρησιμοποίησε την Trident Trust για να μεριμνήσει για τη μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων σε εταιρείες κελύφη-όπως οι χιλιάδες ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται ήδη στα αρχεία-εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, την Κύπρο και τις Μπαχάμες, με όλες τις δικαιοδοσίες απορρήτου και μυστικότητας. Μόνο που ακόμη και τα πιο ένοχα μυστικά, κάποτε αποκαλύπτονται.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα - Ισχυρίζεται πως έδιωξε από «τουρκική υφαλοκρηπίδα» το National Geo

Προκλητικός Τατάρ: Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση

Ποιοι «τρέμουν» τα Pandora Papers; Μόλις οκτώ χώρες ζητούν έρευνα - Η Κομισιόν... νίπτει τας χείρας της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης