Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν τον πρώην αρχηγό του ISIS του Χορασάν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν τον πρώην αρχηγό του ISIS του Χορασάν

Ο πρώην αρχηγός του ISIS στο Αφγανιστάν βρισκόταν σε φυλακή, μέχρι που τον εκτέλεσε το νέο καθεστώς - Παρά τις φήμες ότι τον είχαν απελευθερώσει, αναφέρεται ότι τον σκότωσαν με άλλα οκτώ άτομα

abu_omar
Την εκτέλεση του πρώην αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν Αμπού Ομάρ Κορασανί ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.

Ο Κορασανί ήταν ο επικεφαλής των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, που βρίσκονται πίσω από τη φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά την εκκένωση της χώρας από τις ξένες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 180 άνθρωποι.

Η τύχη του τζιχαντιστή παρέμενε άγνωστη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Ορισμένοι υποστήριζαν ότι τον απελευθέρωσαν μαζί με εκατοντάδες κρατούμενους, την ώρα που το χάος κυριαρχούσε στη χώρα. Ωστόσο η Wall Street Journal μετέδωσε ότι τον εκτέλεσαν μαζί με άλλα οκτώ άτομα

Το Σαββατοκύριακο, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Λιβάνου, οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι τον πυροβόλησαν θανάσιμα.

Ο Κορασανί είχε αιχμαλωτιστεί από δυνάμεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν σε σπίτι έξω από την Καμπούλ τον Μάιο του 2020 και καταδικάστηκε σε θάνατο και 800 χρόμια φυλάκιση.

Πίστευε ότι οι Ταλιμπάν θα τον άφηναν ελεύθερο

H Wall Street Journal αναφέρει ότι πήρε συνέντευξη από τον Κορασανί στη φυλακή δύο μόλις μέρες πριν την εκτέλεσή του στα μέσα Αυγούστου. Παρότι η ομάδα του βρίσκεται σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν, ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι θα τον αποφυλάκιζαν. «Θα με αφήσουν ελεύθερο εάν είναι καλοί μουσουλμάνοι» είπε.

Κλείσιμο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν τον έβγαλαν εκτός φυλακής και τον πυροβόλησαν, Η εκτέλεσή του θεωρείται ότι αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα των Ταλιμπάν ότι δεν θα συνεργαστούν με τρομοκράτες του ISIS που προσπάθησαν να εγκαταστήσουν δικό τους καθεστώς το Αφγανιστάν.

Το ISIS-K σχηματίστηκε το 2015 και ο Κορασανί έγινε αρχηγός μετά τον θάνατο του προκατόχου του, τον Απρίλιο του 2017. Η ομάδα του εξαπέλυσε πολλές υποθέσεις σε αφγανικά και νατοϊκά στρατεύματα και επίσης έδωσε μάχες κατά των Ταλιμπάν. Σε μία από τις επιθέσεις πέρυσι, ένοπλοι μπήκαν σε μαιευτήριο και έσφαξαν 16 αθώους, μεταξύ των οποίων νεογέννητα, μητέρες και νοσοκόμες.

Τον περασμένο μήνα, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, με στόχο πλήθος απελπισμένων μεταναστών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.



Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: Στέλνει €94 εκατ. σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά τεστ - Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος

Συνελήφθη ο δράστης της ληστείας στην οδό Μητροπόλεως - Τον έπιασαν με καλάσνικοφ

Για πρώτη φορά δύο διεμφυλικοί υποψήφιοι μπαίνουν στη Μπούντεσταγκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης