«Γκρινιάζει» ο Ερντογάν για τον Μπάιντεν: Γιατί δεν μου δίνει τα F-35 για τα οποία έδωσα 1,4 δισ. δολάρια;

«Γκρινιάζει» ο Ερντογάν για τον Μπάιντεν: Γιατί δεν μου δίνει τα F-35 για τα οποία έδωσα 1,4 δισ. δολάρια;

Έκανε σύγκριση με το τι έλεγε ο Τραμπ – «Ζητήσαμε και τους Ρatriot», είπε - Άλλη μία φορά που ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του

biden--erdogan
Με έντονο ύφος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, να παραδώσουν στην Τουρκία τα πέντε αεροσκάφη F-35 τα οποία… «πλήρωσε».

«Εγώ είπα στον κύριο Μπάιντεν όσα έπρεπε να πω. Να το πω και τώρα. Δείτε εμείς αγοράσαμε τα αεροπλάνα F-35 και πληρώσαμε 1 δισ. 400 εκατ. δολάρια. Αλλά η Αμερική δεν μας παρέδωσε τα αεροπλάνα μας για τα οποία εμείς πληρώσαμε» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS και ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης των ΗΠΑ.

«Σχετικά με τους Ρatriot, εμείς τους ζητήσαμε αλλά δυστυχώς και σε αυτό το θέμα κατά τον ίδιο τρόπο δεν μας έδωσαν Ρatriot. Όταν αυτά τα συζητούσαμε στην περίοδο του κυρίου Τραμπ, ο κύριος Τραμπ είχε δηλώσει «Γιατί δεν δίνουμε στην Τουρκία F-35, ενώ έχει πληρώσει 1 δισ. 400 εκατομμύρια δολάρια;». «Αυτό το είπε ενώπιον του παγκόσμιου τύπου. Αυτή τη στιγμή λοιπόν γιατί δεν δίνονται τα δικά μου 5 αεροσκάφη. Εγώ τα πλήρωσα αυτά τα χρήματα. Είναι φανερά τα χρήματα που πλήρωσα» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία, που ήταν συμπαραγωγός στα F-35 και συμμετείχε με την παραγωγή 1.005 εξαρτημάτων, αποκλείστηκε από το πρόγραμμα και την αγορά των υπερσύγχρονων αεροσκαφών, μετά την κρίση με την αγορά των S400 από την Ρωσία που κατέληξε στην απόφαση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Επανειλημμένα παράπονα από τον Τούρκο πρόεδρο

Υπενθυμίζεται πως μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν παραπονέθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λέγοντας τα εξής: «μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ. Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση». «Ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση. Κι αφού δεν είμαστε στο σημείο που είμαστε, θα πρέπει να το λέμε», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας τις επόμενες μέρες, ενώ την Πέμπη απειλούσε πως θα αγοράσει «από αλλού» μαχητικά αντί των F-35 και πως δεν κάνει πίσω στο αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Αιχμές για τον Τζο Μπάιντεν άφησε και πριν από ένα 24ωρο ο Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕΣύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν ανέφερε πως συνεργάστηκε πολύ καλά με προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, ωστόσο η σχέση του με τον Μπάιντεν «δεν ξεκίνησε καλά».

«Αυτό που επιθυμώ για δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία και οι ΗΠΑ, είναι να έχουν φιλικές σχέσεις και να μην είναι αντίπαλοι. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πολύ καλή. Με βάση τη δουλειά 19 χρόνων σαν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκίας, μπορώ να πω πως τώρα, δυστυχώς, δεν περνάμε τις καλύτερες δυνατές στιγμές στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ»,  δήλωσε ο Ερντογάν.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Με επίπληξη τη... γλίτωσε νεαρός που έκανε σεξ με 12χρονη!

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη 5,8 Ρίχτερ - Ταρακουνήθηκε το νησί

Σεισμός στην Κρήτη: Τρεις εγκλωβισμένοι στο Αρκαλοχώρι - Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ σπεύδει για απεγκλωβισμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης