ΗΠΑ: Θέλουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί

ΗΠΑ: Θέλουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί

Το σχέδιο έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και περιμένουν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ

biden
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ κατά το επόμενο οικονομικό έτος, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, φτάνοντας τους 125.000, ώστε να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή της, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα διαβουλευτεί με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και με το Κογκρέσο ώστε να αυξήσει αυτόν τον αριθμό, που είχε καθοριστεί στους 62.500 για το οικονομικό έτος 2020, το οποίο λήγει αυτόν τον μήνα.

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και περιμένουν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Πολλοί ακόμη έμειναν πίσω στο Αφγανιστάν, μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα αυτή.

Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ότι θα ανατρέψει την πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που γίνονταν δεκτοί κάθε χρόνο σε μόλις 15.000, τον χαμηλότερο στην ιστορία του σύγχρονου προσφυγικού προγράμματος. Αρχικά ο Μπάιντεν είχε αφήσει αυτόν τον αριθμό, αλλά υπαναχώρησε μπροστά στις επικρίσεις που δέχτηκε.

Το προσφυγικό πρόγραμμα είναι τελείως ξεχωριστό από εκείνο της χορήγησης ασύλου. Συνήθως οι πρόσφυγες αιτούνται να τους χορηγηθεί βοήθεια ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, περνούν από εξονυχιστικό εξέταση και στη συνέχεια τους παρέχονται οι νομικές δυνατότητες και οι πόροι ώστε να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Οι αιτούντες άσυλο, από την άλλη, μπορούν να εμφανιστούν στα σύνορα και να ισχυριστούν ότι κινδυνεύουν αν επιστρέψουν στις χώρες τους, ξεκινώντας έτσι μια μακρά δικαστική διαδικασία μέχρι να εγκριθεί το αίτημά τους ή να απελαθούν.

Ειδήσεις σήμερα

AUKUS: Η Γαλλία περνά στην αντεπίθεση – Κλίμα δυσαρέσκειας σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Αγωνία για την πορεία της λάβας - Χιλιάδες εκκενώσεις, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Έλενα Πολυχρονοπούλου - Συνέντευξη μέσα από τη φυλακή: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης