Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Αγωνία για την πορεία της λάβας - Χιλιάδες εκκενώσεις, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Αγωνία για την πορεία της λάβας - Χιλιάδες εκκενώσεις, εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ισπανικές αρχές, που διεμήνυσαν ότι θα απομακρύνουν από τις γύρω περιοχές μέχρι και δέκα χιλιάδες κατοίκους - Η λάβα κατάπιε σπίτια στο πέρασμά της, αλλά δεν θα φτάσει στη θάλασσα μέσα στη νύχτα - Φόβοι για τα τοξικά αέρια

lava-main
Για πρώτη φορά ύστερα από μισό αιώνα εξερράγη, την Κυριακή, το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, στη νότια πλευρά του νησιού Λα Πάλμα, εκτοξεύοντας λάβα, πυκνό καπνό και στάχτες. Χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από κοντινές πόλεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί.

Οι υλικές ζημιές είναι όμως εκταταμένες, με τα κατεστραμμένα σπίτια να ξεπερνούν τα 100.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η λάβα κινείτο με πιο αργό ρυθμό από την αρχική εκτίμηση και οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι, αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν θα έφτανε απόψε στον Ατλαντικό. Η ροή της λάβας έχει καλύψει σχεδόν τη μισή απόσταση από το ηφαίστειο μέχρι την ακτή.

Νωρίτερα, οι Αρχές προειδοποίησαν ότι υπήρχε πιθανότητα να σημειωθούν εκρήξεις και να προκληθούν νέφη τοξικών αερίων, όταν η λάβα θα έφτανε στη θάλασσα.

La Palma: Η λάβα καταστρέφει σπίτια

Κλείσιμο


Κύμα παγκόσμιας ανησυχίας ξεσηκώθηκε για το δημοφιλές, στους νοτιοευρωπαίους, θέρετρο.

000_9N82B8
000_9N732C


Σε συναγερμό βρίσκονται οι ισπανικές αρχές που διεμήνυσαν ότι θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση, για λόγους ασφαλείας, πέντε με δέκα χιλιάδες κατοίκους, ενώ η λάβα και οι φλόγες πλησίασαν κατοικίες.


Τιτάνια μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, την ώρα που έχουν σταλεί ενισχύσεις από τα Κανάρια Νησιά, την Τενερίφη και την Γκραν Κανάρια. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ.


Η προειδοποίηση των ειδικών

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι επρόκειτο να συμβεί έκρηξη ύστερα από ημέρες αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 3,8 Ρίχτερ.


Στο νησί Λα Πάλμα, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, κατοικούν περίπου 85.000 κάτοικοι. Η τελευταία έκρηξη στη Λα Πάλμα καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 1971 και διήρκεσε περισσότερο από τρεις εβδομάδες.

Από την έκρηξη εκείνη είχε σκοτωθεί ένας άνθρωπος αφότου εισέπνευσε τοξικά αέρια.

000_9N82AW
000_9N82B3
068_AA_20092021_468189


Αγωνία για την πορεία της λάβας

Το κύμα της λάβας έχει ήδη καταπιεί 20 σπίτια στο χωριό Ελ Πάσο όπως και κάποιους δρόμους, δήλωσε ο δήμαρχος Σέρχιο Ροντρίγκεθ.

Οι τοπικές αρχές έχουν απομακρύνει περίπου 5.000 ανθρώπους από τέσσερα χωριά, περιλαμβανομένων των Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε.

LIVE: Lava from volcano destroys homes on Spain's La Palma island


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφέρειας των Καναρίων Άνχελ Βίκτορ Τόρες δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθούν άλλοι κάτοικοι από τα σπίτια τους.

«Η λάβα κινείται προς τις ακτές και οι ζημιές θα είναι μόνο υλικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περίπου 17 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας», επεσήμανε.

Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.

Live: Lava spews from volcano on Spanish island La Palma


Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα χθες Κυριακή το βράδυ για να συνομιλήσει με την τοπική κυβέρνηση για τη διαχείριση της έκρηξης του ηφαιστείου.

«Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα

Τρίτη δόση εμβολίου: Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Κορωνοϊός: Στα 2.126 τα νέα κρούσματα - 342 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Αντόνιο Μπαντέρας: Εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί με την κόρη του και εκείνη... «τον εξαφάνισε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης