Ρον ΝτεΣάντις: Ποιος είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα που χαρακτηρίζεται «Τραμπ Νο 2»

Ρον ΝτεΣάντις: Ποιος είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα που χαρακτηρίζεται «Τραμπ Νο 2»

Περίπου το 40% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν τον ΝτεΣάντις εάν ο Τραμπ δεν βάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2024

trump2
Οι φήμες για νέα υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου Τραμπ μετά την ήττα του στις Προεδρικές Εκλογές του 2020 μπορεί τον τελευταίο καιρό να εντείνονται, αυτό όμως δεν σημαίνει πως άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του Ρεμπουπλικανικού Κόμματος δεν απεργάζονται σχέδια για δική τους υποψηφιότητα-τα οποία φυσικά συγκεντρώνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με τον Τραμπ… εκτός κούρσας. Ένας από αυτούς που περιμένουν ήδη στη γωνία για να αντικαταστήσουν τον Τραμπ είναι η νεότερη και πιο… φωτογενής αλλά εξίσου συντηρητική και λαϊκίστικη εκδοχή του.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις είναι δεύτερος μετά τον Τραμπ σε δημοτικότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Περίπου το 40% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν τον ΝτεΣάντις εάν ο Τραμπ δεν βάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2024 - και αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται όλο και πιο πιθανό καθώς μια ποινική έρευνα για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Τραμπ απειλεί να βάλει ταφόπλακα στα πολιτικές του φιλοδοξίες.
ntesantis__4_

Η άνοδος του ΝτεΣάντις

Ο 42χρονος ΝτεΣάντις είναι σήμερα κυβερνήτης της Φλόριντα αφού εκπροσώπησε την έκτη περιφέρεια του Κογκρέσου της Πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2013 ως το 2018. Πριν από την είσοδό του στην πολιτική, υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο ΝτεΣάντις έγινε γνωστός σε εθνικό επίπεδο πριν από λίγο καιρό μετά τα σχόλιά του σε δημοσιογράφους αναφορικά με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, που λογοκρίνουν… τις συντηρητικές απόψεις στα social media. Ο ΝτεΣάντις είπε σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο ότι «μπορείτε να ουρήσετε στο πόδι μου, αλλά μην μου πείτε ότι βρέχει», εκστασιάζοντας τόσο τα δεξιά ΜΜΕ όσο και τη βάση του Ρεμπουπλικανικού κόμματος.

Το ανερχόμενο πολιτικό αστέρι έθεσε υποψηφιότητα για Κυβερνήτης της Φλόριντα το 2018 με μια εκστρατεία όπου η στήριξη του για τα έργα και τις ημέρες του Τραμπ ήταν τόσα γλοιώδης, που μεταλλάχθηκε σε μια μορφή διασκέδασης για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Φυσικά, ο ΝτεΣάντις ήξερε πολύ καλά τι έκανε, καθώς η ταύτισή του με τον Τραμπ αποτέλεσε το κλειδί για τη νίκη του. Ο Τραμπ τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και η σκληρή βάση των οπαδών του κινητοποιήθηκε οδηγώντας τον ΝτεΣάντις οριακά σε εκλογική νίκη απέναντι στο φαβορί του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αρχικά, αντί να γίνει ο διχαστικός, αναποτελεσματικός Κυβερνήτης που προβλεπόταν ότι θα είναι, ο ΝτεΣάντις στράφηκε προς το Κέντρο , αυξάνοντας τους μισθούς των εκπαιδευτικών, κάνοντας εκστρατεία για την προστασία των Everglades(μια τεράστια περιοχή υποτροπικού υγροβιότοπου που καταλαμβάνει το νότιο μέρος της Φλόριντα) και υποστηρίζοντας τη χρήση ιατρικής μαριχουάνας.

Ωστόσο, η διαχείριση της πανδημίας Covid-19 του στοίχισε σε υποστήριξη, καθώς μια ομάδα γονέων από τη Φλόριντα έκαναν μήνυση εναντίον του για τις προσπάθειές του να αποτρέψει τα σχολεία να επιβάλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας όταν τα παιδιά επιστρέψουν στις τάξεις τον Σεπτέμβριο. Οι νομικές προκλήσεις έρχονται εν μέσω μιας αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19 στην πολιτεία και σε ολόκληρη την Αμερική.
Κλείσιμο
ntesantis__3_

Κανείς δε μπορεί να κρύβει τον πραγματικό του εαυτό για πάντα και ο COVID-19 έβγαλε από τον ΝτεΣάντις τη μάσκα του συναινετικού πολιτικού που επιδιώκει τη σύνθεση και όχι τον διχασμό και πλέον το όνομά του αποτελεί συνώνυμο του λαϊκισμού και του πολιτικού νιχιλισμού και αριβισμού. Όπως σημειώνει ο έμπειρος πολιτικός σχολιαστής του CNN και πρώην δεξί χέρι του Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ «ένας τυπικός κυβερνήτης θα αναγνώριζε την απειλή και θα θεωρούσε καθήκον του να εργάζεται νυχθημερόν για να διασφαλίσει ότι κάθε κάτοικος που πληροί τις προϋποθέσεις λαμβάνει τα εμβόλια που μπορούν να σώσουν τη ζωή του».

Σύμφωνα όμως με τον Άξελροντ, ο ΝτεΣάντις βλέπει αντίθετα μια ευκαιρία να απευθυνθεί στους οργισμένους ψηφοφόρους της ψεκασμένης… Δεξιάς που τον υποστηρίζουν σθεναρά στην εκστρατεία του για την υπονόμευση βασικών μέτρων κατά της Covid-19. Η συνταγή γνωστή και αναμενόμενη: Αντίσταση στα lockdowns , στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε λοιπά μέτρα δημόσιας υγείας. Ο κυβερνήτης με άλλα λόγια εμφανίζεται ως ο ηγέτης της Αντίστασης απέναντι στην πανδημική στρατηγική του Τζο Μπάιντεν.

Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο ΝτεΣάντις είπε: «Εάν ο Τζο Μπάιντεν σου προτείνει να εφαρμόσεις lockdown, τότε θα πρέπει επί λέξει να του απαντήσεις “Κάνε πέρα”. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας το πω αυτό: Αν πρόκειται να στραφείτε εναντίον των δικαιωμάτων των γονέων στη Φλόριντα (καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα σχολεία), θα με βρείτε απέναντί σας».
ntesantis__1_

Σύμφωνα με τον Economist, η διαχείριση της πανδημίας του κόστισε μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Ωστόσο η έγκυρη εφημερίδα επισημαίνει συγχρόνως πως ο ΝτεΣάντις έκανε καλύτερη δουλειά για την προστασία των οίκων ευγηρίας από αρκετούς από τους Δημοκρατικούς ομολόγους του, αγαπημένους των ΜΜΕ, και πρέπει να αναγνωριστεί ότι στο ζήτημα αυτό, και πάλι σε αντίθεση με τους επικριτές του, έλαβε τις περισσότερες από τις μεγάλες αποφάσεις σωστά.

Άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΝτεΣάντις περιλαμβάνουν τις συνέπειες από τη θανατηφόρα κατάρρευση του συγκροτήματος διαμερισμάτων Surfside και φόβους για άλλα κτίρια που θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Αλλά το αστέρι του αναμφίβολα ανατέλλει - και αυτό έχει ενθουσιάσει τους δωρητές του Ρεπουπλικανικού Κόμματος, που είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν εκατομμύρια πάνω στον ΝτεΣάντις σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Φρέσκο πρόσωπο

Οι προεδρικές ελπίδες του ΝτεΣάντις επικεντρώνονται στο γεγονός ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί δωρητές απεχθάνονται τον Τραμπ αλλά φοβούνται ότι οι εναλλακτικές τους επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν τους σκληρούς οπαδούς του πρώην Προέδρου. Ενώ ο Πενς γιουχαϊζεται, ο ΝτεΣάντις επευφημείται έντονα στις λαϊκιστικές συγκεντρώσεις της Δεξιάς - υποδηλώνοντας ότι είναι ο μόνος, μέχρι στιγμής, που θα μπορούσε να κρατήσει ενωμένη τη βάση των οπαδών του Τραμπ.
ntesantis__2_

Η συντηρητική πολιτική σχολιάστρια Κάρολ Μάρκοβιτς ισχυρίζεται ότι ο συνεργάτες του Μπάιντεν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την αυξανόμενη δημοτικότητα του ΝτεΣάντις. Η αρθρογράφος της σκανδαλοθηρικής «New York Post» υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις σε βάρος του για τον χειρισμό της πανδημίας γίνονται για να «πυροβολήσουν το γόνατο ενός επιτυχημένου κυβερνήτη των Ρεπουμπλικανών». Ο ΝτεΣάντις έχει γίνει «στόχος επειδή δεν θα υποχωρήσει και δε θα εφαρμόσει μέτρα που έχουν αποτύχει οπουδήποτε αλλού», γράφει η Μάρκοβιτς, προσθέτοντας: «Ο Λευκός Οίκος επιλέγει τώρα μια μάχη μαζί του ακριβώς επειδή «άνοιξε» με επιτυχημένο τρόπο την Πολιτεία του και έκανε την υπόλοιπη χώρα να ακολουθήσει» .

Ανεξάρτητα από το αν ο Λευκός Οίκος «πυροβολεί» τον κυβερνήτη της Φλόριντα, ο ΝτεΣάντις δέχεται και εσωκομματικά πυρά καθώς τα προβλήματα από την Covid-19 στη Φλόριντα επιδεινώνονται. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι δήλωσε στο CNN χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ με τον ΝτεΣάντις. Όταν πρόκειται για τοπικές συνθήκες, εάν το νοσοκομείο μου είναι γεμάτο και το ποσοστό εμβολιασμού μου είναι χαμηλό και το ποσοστό μόλυνσης αυξάνεται σαν τρελό, θα πρέπει να επιτρέψουμε στους τοπικούς αξιωματούχους να λάβουν εκείνοι αυτές τις αποφάσεις για την κοινότητά τους».

Αλλά παρά τις επικρίσεις και μέσα από τους κόλπους του κόμματός του , ο ΝτεΣάντις «θεωρεί ότι θα έχει μεγάλα πολιτικά οφέλη δίνοντας τη μάχη με τους γραφειοκράτες της υγειονομικής περίθαλψης και τους ειδικούς που διαφεντεύουν τους πολίτες», σύμφωνα με τον ΄Αξελροντ του CNN. Και μια μάχη μεταξύ του ίδιου και του Μπάιντεν είναι μια ευκαιρία που δεν θα μπορούσε να χάσει…

Ο ΝτεΣάντις είναι «ένας ευφυής πολιτικός» και μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από απρόσμενες επιτυχίες, βασιζόμενος σε ένα πιο αποτελεσματικό στυλ τραμπισμού, αναφέρει ο Economist κλείνοντας με τα παρακάτω λόγια: «Ο κυβερνήτης είναι ένας ικανός πολιτικός και μέχρι τώρα νικητής. Αλλά η άνοδος του δεν προμηνύει μια βελτιωμένη εκδοχή του λαϊκισμού Τραμπ τόσο πολύ όσο τον προσωπικό θρίαμβό του».

Ειδήσεις σήμερα

Θρίλερ με την κηδεία του Μίκη: Και 4η επιστολή με την οποία ζητούσε να ταφεί στα Χανιά - Δικαστικό «μπλόκο» για το Βραχάτι

Κορωνοϊός: Στα 2.729 τα νέα κρούσματα - Ανεμβολίαστο το 90,11% των διασωληνωμένων

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» - Αποκαλύφθηκε τι θα γίνει όταν πεθάνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης