Χαλίλ Χακάνι: Ένας Ταλιμπάν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ;

Χαλίλ Χακάνι: Ένας Ταλιμπάν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ;

Η ομάδα Χακάνι είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, που αποτελεί παρακλάδι των Ταλιμπάν - Αν και οι Ταλιμπάν διατηρούν εχθρικές σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, οι Χακάνι έχουν συνεργαστεί με τους ακραίους τρομοκράτες στο παρελθόν - Ποιος είναι ο επικηρυγμένος με 5 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ τρομοκράτης, που έχει αυτοανακηρυχθεί υπεύθυνος ασφάλειας των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

xakani4
Το μακελειό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη είχε ως αποτέλεσμα 170 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 13 Αμερικανοί στρατιώτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα κυνηγήσει τους ενόχους και θα τους κάνει να πληρώσουν.

Είναι απορίας άξιο πώς ο βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη των δύο αιματηρών επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατόρθωσε να περάσει από τα σημεία φύλαξης των Ταλιμπάν, ώστε να προσεγγίσει τον χώρο. Υπεύθυνος ασφαλείας του αεροδρομίου είναι ο Ταλιμπάν Χαλίλ Χακάνι, μέλος του δικτύου Χακάνι, που αποτελεί παρακλάδι των Ταλιμπάν. Όμως, αν και οι Ταλιμπάν δεν συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος, δεν ισχύει το ίδιο για τους Χακάνι, που στο παρελθόν συνεργάστηκαν με τους ακραίους Ισλαμιστές.

Ο Χαλίλ Χακάνι μαζί με τους δύο ανιψιούς του, Σιρατζουντίν και Ανάς, διοικούν το δίκτυο Χακάνι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και έχει θεωρηθεί υπεύθυνο για μερικές από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις εντός του Αφγανιστάν κατά τα 20 χρόνια παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στα εδάφη του.

Αν και το δίκτυο Χακάνι αποτελεί παρακλάδι των Ταλιμπάν, διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως αυτό, που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας ενώ διατηρεί βάσεις και στο Πακιστάν, διατηρεί εν μέρει την αυτονομία του χάρη στην φήμη του για την βαρβαρότητα που το διακρίνει. Έτσι, αν και ιδεολογικά οι Ταλιμπάν είναι αντίθετοι με το Ισλαμικό Κράτος, οι Χακάνι θεωρείται πως έχουν συνεργαστεί με το παρακλάδι του στο Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS -K) σε τρομοκρατικά χτυπήματα το 2019 και εντός του 2021.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Χαλίλ Χακάνι, που κυκλοφορεί ελεύθερος στην Καμπούλ, αν και εκκρεμεί εις βάρος του επικήρυξη ύψους 5 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, θεωρείται ο ιθύνων νους που βοήθησε τον βομβιστή αυτοκτονίας να προσεγγίσει την πύλη Άμπι του αεροδρομίου της Καμπούλ, αν και το σημείο φυλασσόταν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ποιος είναι ο Χαλίλ Χακάνι, ιδρυτικό μέλος του τρομοκρατικού δικτύου Χακάνι

Την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Χακάνι σε τζαμί της Καμπούλ, όπου απευθυνόμενος στο πλήθος δεσμεύτηκε για την ασφάλεια της χώρας. «Η πρόκληση για το Ισλαμικό Κράτος ήταν να περάσει τα σημεία ελέγχου, που είναι φανερό πως τα κατάφεραν, και αυτό αναπόφευκτα γεννά μερικά ερωτήματα για το αν κάποιος στην διοίκηση των Ταλιμπάν τους έδωσε την έγκριση να περάσουν. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτό μέχρι τώρα, όμως αυτή είναι μια πιθανότητα που οι ΗΠΑ επιθυμούν να διερευνήσουν... Υπάρχουν συμπάθειες εντός των Ταλιμπάν για το
Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν και νομίζω πως κοινός δεσμός είναι το δίκτυο Χακάνι... Υπάρχουν δεσμοί, σαθροί δεσμοί, αλλά δεσμοί, μεταξύ του δικτύου Χακάνι και μερικών μελών του ISIS», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα άμυνας, αρχισυντάκτης του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ.

Ο Χαλίλ είναι αδελφός του Τζαλαλουντίν Χακάνι, ιδρυτή του ομώνυμου δικτύου, το οποίο σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με στόχο να πολεμήσει κατά της σοβιετικής κατοχής και το οποίο είχε εκπαιδευτεί για κάποιο διάστημα από την CIA. Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών το δίκτυο συνέχισε την δράση του στο Αφγανιστάν και μετείχε στην κυβέρνηση που σχημάτισαν οι Ταλιμπάν, όταν ανέλαβαν την εξουσία το 1995 μέχρι το 2001, που εισέβαλαν οι ΗΠΑ στην χώρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές: Προβληματισμός για 50 σχολές που έμειναν χωρίς εισακτέους

Πέτσας: Σκέψεις για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στις δημόσιες υπηρεσίες

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με drones τζιχαντιστές - Νεκρός «σχεδιαστής» επιθέσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης