Πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας στην Λ' Άκουϊλα

Πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας στην Λ' Άκουϊλα

Είκοσι χιλιάδες πολίτες της Λ' Άκουϊλα και τις περιφέρειάς της κατέβηκαν στους δρόμους την νύχτα σε μια πορεία διαμαρτυρίας και μνήμης, δυο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό της έκτης Απριλίου του 2009

Πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας στην Λ' Άκουϊλα
Είκοσι χιλιάδες πολίτες της Λ' Άκουϊλα και τις περιφέρειάς της κατέβηκαν στους δρόμους την νύχτα σε μια πορεία διαμαρτυρίας και μνήμης, δυο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό της έκτης Απριλίου του 2009.

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού της πόλης ήχησαν πένθιμα 309 φορές, αρχίζοντας από τις τρεις και τριάντα δυο λεπτά--την ώρα ακριβώς που η γη της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο, πριν 24 μήνες.

Ανάμεσα στα θύματα του σεισμού ήταν και ο έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς. Ζούσε με την αδελφή του σε πολυκατοικία, δίπλα στο δημοτικό πάρκο, η οποία κατέρρευσε ολοσχερώς. Παρά τις τόσες προσπάθειες της οικογένειάς του, η ιταλική δικαιοσύνη δεν κατάφερε, μέχρι σήμερα, να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες για τις κακοτεχνίες που συνέβαλαν στην κατάρρευση.

Η χθεσινή πορεία σταμάτησε και στο σημείο όπου βρισκόταν η φοιτητική εστία, η οποία κατέρρευσε, επίσης, σα χάρτινος πύργος.

"Είναι θλιβερό να διακρίνω στα μάτια της μητέρας και του πατέρα μου την βεβαιότητα ότι ούτε απόψε δεν θα γυρίσω σπίτι", έγραφε ένα από τα μεγαλύτερα πανό των κατοίκων της πόλης, στο οποίο είχαν τυπωθεί και οι φωτογραφίες δεκάδων νέων που έχασαν την ζωή τους μέσα στην εστία.
Κλείσιμο

Ο δήμαρχος της πόλης, Μάσιμο Τσιαλέντε, κατήγγειλε και πάλι ότι "μετά το τέλος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός μεγάλης αναποφασιστικότητας". Συνολικά, τα άτομα που βρίσκονται ακόμη μακριά από το σπίτι τους, είναι 37.733.

Οι 23.000 βρίσκονται στις λεγόμενες "νέες συνοικίες" που χτίσθηκαν εκτός κέντρου, περίπου 13.000 λαμβάνουν οικονομική βοήθεια για "αυτόνομη εξεύρεση κατοικίας", ενώ 1.328 ζουν ακόμη σε στρατώνες και ξενοδοχεία.

Στο σύνολο των 16.000 κατοικιών που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, τα έργα αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν μόνο σε 4.600 περιπτώσεις.

Η κατανάλωσή ψυχοφαρμάκων στην πόλη αυξήθηκε κατά 30%, ενώ, από τον περασμένο Ιούλιο, οι σεισμόπληκτοι ξανάρχισαν να καταβάλλουν κανονικά και τους φόρους στο ιταλικό δημόσιο.

Εμβληματική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου της Λ' Άκουϊλα: πολλά χειρουργεία είναι εγκαταλειμμένα, οι διάδρομοι συνεχίζουν να είναι γεμάτοι μπάζα, τα αρχεία, παραμένουν έρημα. Λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τον σεισμό της του 2009.

"Δε θα σας εγκαταλείψουμε, κανένας ιταλός δεν ξέχασε ούτε για μια στιγμή την τραγωδία σας, η περιοχή αυτή πρέπει να ξαναγεννηθεί", δήλωσε σήμερα, κατά την επίσημη επίσκεψή του --προσκεκλημένος των συγγενών των θυμάτων-- ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Το κύριο αίτημα των κατοίκων της Λ' Άκουϊλα, και των άλλων 56 κοντινών χωριών που τσακίστηκαν από τον Εγκέλαδο, είναι σαφές: το 97% των ερωτηθέντων, σε γκάλοπ που προβάλλεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ζητά να ξανανοίξει το ιστορικό κέντρο, με τα σπίτια, την ζωή του, τα μαγαζιά του". Ζητά, ουσιαστικά, "να βρεθεί η δύναμη για να μπορέσουμε να ξανασηκωθούμε", όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος Τζουστίνο Παρίσε.

Στο χωριό Όννα, σε σύνολο διακοσίων κατοίκων, οι σαράντα καταπλακώθηκαν από τα ερείπια. Στον τραγικό κατάλογο των θυμάτων του χωριού που σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, συμπεριλαμβάνονταν και δυο παιδιά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης