Αφγανιστάν: «Απομακρυνθείτε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», προειδοποιούν ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία

Αφγανιστάν: «Απομακρυνθείτε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ», προειδοποιούν ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία

Φοβούνται για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση - Στο στόχαστρο τρεις συγκεκριμένες πύλες του αερολιμένα

Kabul_airp
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε με επείγουσα ειδοποίηση τους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας επί του παρόντος.

Στους Αμερικανούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου συστήνεται να αποχωρήσουν αμέσως, πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί, ενώ το ίδιο έπραξε νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ χωρίς να εξηγήσει γιατί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή να διαπραχθεί τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του τόνισε «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Κλείσιμο
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ απηύθυνε επείγουσα ειδοποίησή στους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας επί του παρόντος και όσους βρίσκονται στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου να φύγουν αμέσως, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Η προειδοποίηση ακολούθησε πάντως δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στελεχών της κυβέρνησής του περί απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, άρα και η επιχείρηση εκκένωσης των ξένων υπηκόων και Αφγανών οι οποίοι διατρέχουν «κίνδυνο» — που οι Ταλιμπάν δεσμεύονται πως θα επιτρέψουν να φύγουν, όπως διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Κοντά στο μίνι lockdown άλλες 10 περιοχές - Έρχονται μέτρα για να μην ξεφύγει η διασπορά

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega: Ο Ερντογάν θα έχει ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν

Ολυμπιακοί Αγώνες... Τεμπελιάς για 10η χρονιά στο Μαυροβούνιο: Οι προκλήσεις - 52 ώρες ξαπλωμένοι οι συμμετέχοντες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης