Αφγανιστάν: Θρίλερ για χιλιάδες εγκλωβισμένους μετά το τελεσίγραφο της 31ης Αυγούστου - «Όχι» Μπάιντεν και Ταλιμπάν σε παράταση

Αφγανιστάν: Θρίλερ για χιλιάδες εγκλωβισμένους μετά το τελεσίγραφο της 31ης Αυγούστου - «Όχι» Μπάιντεν και Ταλιμπάν σε παράταση

Ανυποχώρητος μετά το τέλος της συνεδρίασης των G7 o Μπόρις Τζόνσον καθώς δήλωσε ότι θα η Βρετανία θα συνεχίσει μέχρι τέλους τις επιχειρήσεις εκκένωσης - «Στόχος μας είναι η αποχώρηση να γίνει στο τέλος του μήνα» λέει το Πεντάγωνο - Ο διευθυντής της CIA φέρεται να συναντήθηκε με τους Ταλιμπάν

afanistanmainn
Σε θρίλερ μετατρέπεται πλέον η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ μιας και το τελεσίγραφο που έχει δοθεί εκπνέει στις 31 Αυγούστου καθώς τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ταλιμπαν λένε «όχι» σε παράταση της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης - μέσω τηλεδιάσκεψης - των G7 εμφανίστηκε ανένδοτος παρά τις εκκλήσεις του Μπόρις Τζόνσον, της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν για να παραταθεί η επιχείρηση εκκένωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ταλιμπάν οι οποίοι προειδοποίησαν ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε παράταση μετά την 31η Αυγούστου.  

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει έρθει σε συμφωνία με το Πεντάγωνο για να μην υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης εκκένωσης.

Παρά την άρνηση Μπάιντεν ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται ανυποχώρητος καθώς μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των G7 υπογράμμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν «μέχρι την τελευταία στιγμή». Μάλιστα ζήτησε από τους Ταλιμπάν να αφήσουν τους πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν και μετά την 31η Αυγούστου. 

«Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής της ημερομηνίας», επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ακόμη είπε ότι η «τεράστια επιρροή» που θα μπορούσε να ασκήσει η G7 στους Ταλιμπάν περιλαμβάνει και την παρακράτηση σημαντικών κεφαλαίων.  

«Αυτό που λέμε είναι ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε τόπο αναπαραγωγής της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να γίνει ένα ναρκοκράτος, τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδεύονται μέχρι την ηλικία των 18», ξεκαθάρισε ο Μπόρις Τζόνσον. 

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται λίγο μετά το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν. Συγκεκριμένα οι Ταλιμπάν ξεκαθάρισαν πως όλα θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. «Θα κρατήσουμε διαφορετική στάση», μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία είπαν. 

 Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλκάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν επιθυμούν να αφήσουν τους Αφγανούς να φύγουν, σημειώνοντας ότι τα πλήθη που βρίσκονται γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να πάει σπίτι του, ενώ όπως έγινε γνωστό, μπλόκαραν για τους Αφγανούς τον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Όπως είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, «η 31η Αυγούστου είναι ο χρόνος που έχει δοθεί (για αποχώρηση)», σημειώνοντας ότι τυχόν καθυστέρηση είναι αντίθετη με τη συμφωνία. «Όλοι θα πρέπει να φύγουν πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά δεν θα τους επιτραπεί».

Από την άλλη πλευρά όπως μετέδωσε το Reuters, το Πεντάγωνο προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για τα αμερικανικά στρατεύματα στην περίπτωση που αψηφίστούν οι Ταλιμπάν. Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να εγκαταλείψουν την επιχείρηση μεταφοράς των πολιτών και θα πρέπει από αύριο Τετάρτη να επικεντρωθούν στο σχέδιο της δικής τους εξόδου από τη χώρα. 

Βρετανός υπουργός Άμυνας: Κίνδυνος για ένοπλη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Μπεν Γουάλας προειδοποίησε για τον κίνδυνο ένοπλης επίθεσης στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας. Η RAF το τελευταίο 24ωρο μετέφερε άλους 2.000 πολίτες ενώ το Βερολίνο και το Παρίσι αυξάνουν τις δικές τους επιχειρήσεις εκκένωσης. Όμως στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι που περιμένουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ οι επικεφαλής του Πενταγώνου απορρίπτουν το ενδεχόμενο επέκτακτασης της επιχείρησης και επιμένουν ότι «είναι συγκεντρωμένοι έτσι ώστε αυτοί να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα». Πάντως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πάρει την απόφασή του σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης όσο περνούν οι μέρες.  Ωστόσο συμπλήρωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να πιστεύει ότι «έχουμε χρόνο έως τις 31 Αυγούστου».

«Στόχος μας είναι η αποχώρηση να γίνει στο τέλος του μήνα» λέει το Πεντάγωνο

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιο για την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου. «Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται πως οι Ταλιμπάν έχουν ήδη προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση που θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο αποτελεί «κόκκινη γραμμη» και θα «προκαλούσε αντιδράσεις».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το απόγευμα της Τρίτης κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις πτήσεις για την απομάκρυνση Αφγανών αμέσως και τις κατηγόρησε ότι παίρνουν την ελίτ, πλήττοντας την προσπάθεια ανοικοδόμησης.

«Δυστυχώς, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παίρνουν πολίτες έξω από τη χώρα σε αβέβαιο μέλλον. Θέλουμε να πούμε στους Αμερικανούς ότι χρειαζόμαστε τους γιατρούς, τους μηχανικούς και την εκπαιδευμένη ελίτ στη χώρα. Δεν τους θέλουμε να δουλεύουν σε Αμερικανικά ιδρύματα ή να εργάζονται ως απλοί εργάτες σε αυτές τις χώρες», είπε.

Η φερόμενη συνάντηση του διεθυντή της CIA με τους Ταλιμπάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα. Τη φερόμενη συνάντηση αποκάλυψε η Washington Post.

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν ήθελαν να κατονομαστούν, η Post ανέφερε πως ο Ουίλιαμ Μπερνς βρέθηκε στην Καμπούλ και συναντήθηκε με τον Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τις προσπάθειες ασφαλούς απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων από την Καμπούλ, με το χάος στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας να συνεχίζεται.

Η απόφαση του Μπάιντεν να στείλει στην Καμπούλ τον Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες του, απηχεί την σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του με την εσπευσμένη επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν.

H  Post δεν κάνει αναφορά στο περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 
Σύμφωνα με το Reuters, δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες από εκπροσώπους της CIA ή του Λευκού Οίκου.

Πάντως  ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε κρυφή συνάντηση με την CIA, καθώς περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι ενήμερος»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης