Βραζιλία: Αντιμέτωπος με έρευνα του εκλογοδικείου ο πρόεδρος Μπολσονάρου

Βραζιλία: Αντιμέτωπος με έρευνα του εκλογοδικείου ο πρόεδρος Μπολσονάρου

Εξαιτίας των συνεχών όσο και ατεκμηρίωτων επιθέσεων που εξαπολύει ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας

zaix-mpolsonarou
Το βραζιλιάνικο εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE) αποφάσισε χθες Δευτέρα να αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος του προέδρου της χώρας, εξαιτίας των συνεχών όσο και ατεκμηρίωτων επιθέσεων που εξαπολύει ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που άρχισε να αξιοποιείται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής στις εκλογές του 1996.

Το εκλογοδικείο αποδέχθηκε ταυτόχρονα την πρόταση να καλέσει το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (Supremo Tribunal Federal, STF) να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους για διασπορά ψευδών ειδήσεων όσον αφορά τις εκλογές κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω του λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook την περασμένη Πέμπτη: για πάνω από δύο ώρες, ο πρόεδρος ισχυριζόταν πως διαπράχθηκε νοθεία στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βραζιλία.

Η έρευνα του TSE έχει σκοπό να εξακριβωθεί αν ο κ. Μπολσονάρου διέπραξε τα αδικήματα της «κατάχρησης οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, της κακόβουλης χρησιμοποίησης μέσων ενημέρωσης, της διαφθοράς, της απάτης, της παρακώλυσης του έργου δημοσίων λειτουργών και της εξολοθρευτικής προπαγάνδας στις επιθέσεις του εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και της νομιμότητας των γενικών εκλογών του 2022».

Ο πρόεδρος, που θα επιδιώξει την επανεκλογή του στο αξίωμα, καλεί η ψηφοφορία να γίνει με χάρτινα ψηφοδέλτια ώστε να μπορεί να γίνει ανακαταμέτρηση με το χέρι. Έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της επόμενης χρονιάς εάν δεν αλλάξει το σύστημα της ψηφοφορίας. Ερίζει ότι πρόκειται να γίνει νοθεία υπέρ του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, του ηγέτη της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς.

Οι ισχυρισμοί του, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του πολιτικού του ινδάλματος, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκουν απήχηση σε μέρος του εκλογικού σώματος: την Κυριακή, χιλιάδες οπαδοί του διαδήλωσαν σε μεγάλες πόλεις απαιτώντας η ψηφοφορία να γίνει με χάρτινα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος, αντιμέτωπος με έρευνα στο Κογκρέσο για τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και για «κακοδιοίκηση» διότι φέρεται να απέστρεψε το βλέμμα από τις υποψίες περί διαφθοράς στην αγορά εμβολίων για την COVID-19, δεν συμμετείχε διά ζώσης στις διαδηλώσεις.

Κλείσιμο
Εκφώνησε ομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών εάν δεν είναι «σωστές και δημοκρατικές».

Χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του TSE, ο Λουίς Χομπέρτου Μπαρόζου, καθώς και όλοι οι προκάτοχοί του από ιδρύσεως του εκλογοδικείου το 1988, συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία εγγυήθηκαν τη διαφάνεια και την ασφάλεια του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, με το οποίο, πρόσθεσαν, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται ο πρόεδρος, «εξαλείφθηκε» η εκλογική νοθεία.


Ειδήσεις σήμερα:

Εμβόλια mRNA: Έλληνες επιστήμονες εξηγούν τον μηχανισμό της σπάνιας εμφάνισης μυοκαρδίτιδας

Καιρός: Έβδομη μέρα καύσωνα - 45άρια και σήμερα - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

Μίλτος Τεντόγλου: Ο cool αντι-σταρ κάνει πλάκα με σούμο, manga και χιπ-χοπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης