Μπάιντεν σε Μέρκελ: «Πραγματικά θα μου λείψετε»

Μπάιντεν σε Μέρκελ: «Πραγματικά θα μου λείψετε»

Από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος αποχαιρέτησε με τρυφερά λόγια τη Γερμανίδα καγκελάριο που αποχωρεί από την πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου - Ήταν η τελευταία επίσημη επίσκεψη της Μέρκελ στις ΗΠΑ

merkel_biden
Μετά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στην Άνγκελα Μέρκελ κατά την τελευταία της επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την αποχαιρέτησε με τρυφερά λόγια.

«Πραγματικά θα μου λείψετε» της είπε στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον, με τη Μέρκελ να τον κοιτάζει χαμογελώντας διάπλατα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο 78χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ και η 60χρονη Καγκελάριος της Γερμανίας είχαν πολύωρες συνομιλίες κι έθιξαν φλέγοντα θέματα, όπως η πανδημία της νόσου Covid-19, η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε στη Μέρκελ τα συλλυπητήριά του για τις καταστροφικές πλημμύρες που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 93 ανθρώπων στη δυτική Γερμανία.

Επιπλέον δεν δίστασε να της εκφράσει τη συγκίνησή του για την επικείμενη αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Θα μου λείψετε στις συνόδους κορυφής μας. Πραγματικά θα μου λείψετε», τόνισε ο Μπάιντεν κοιτάζοντας τη Μέρκελ.

Και η Μέρκελ εξέφρασε τη συμπάθειά της στον Μπάιντεν

Παρά τις διαφορές απόψεων των δύο ηγετών σε πολλά θέματα, Μπάιντεν και Μέρκελ διατηρούν φιλικές σχέσεις, γεγονός που φάνηκε και στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Μετά τον τρυφερό αποχαιρετισμό του Μπάιντεν, ήρθε η σειρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου να του εκφράσει με τον δικό της τρόπο τη συμπάθειά της .
Μεταξύ άλλων, τον αποκάλεσε: «Αγαπητέ Τζο», όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε για 23η και, όπως όλα δείχνουν, τελευταία φορά την Ουάσιγκτον ως καγκελάριος, για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ των στόχων της Μέρκελ σε αυτήν την επίσκεψη ήταν να βεβαιωθεί ότι το ζήτημα του αγωγού αερίου «Nord Stream II» δεν αποτελεί πλέον αγκάθι στις διατλαντικές σχέσεις.

Η Μέρκελ θέλει να προχωρήσει με τον αγωγό Nord Stream II

Κλείσιμο
Πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του στις γερμανικές εταιρείες που σχετίζονται με τον αγωγό. «Είναι σαφές ότι η Μέρκελ θέλει να προχωρήσει με τον αγωγό και να παράσχει διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ ότι αυτό δεν θα δώσει στη Ρωσία του Πούτιν την ευκαιρία να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση», υπογραμμίζει ο ερευνητής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Ματίας Ματάις.

«Οι Γερμανοί ελπίζουν να λάβουν το βασικό πράσινο φως για τον αγωγό και δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ ότι μπορούν να αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης θέλουν να αποφύγουν να εμπλακούν στον νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, όπου το Βερολίνο έχει τα δικά του εμπορικά συμφέροντα», προσέθεσε. Σε ότι αφορά τη Ρωσία, Μέρκελ και Μπάιντεν συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να ανεχθούν την επιθετικότητα του Κρεμλίνου.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο «Ntv», η Μέρκελ είναι η πρώτη αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που γίνεται δεκτή στον Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του Μπάιντεν στην προεδρία.

Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν είναι ο τέταρτος - και τελευταίος- Αμερικανός πρόεδρος με τον οποίο συνεργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τους Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδήσεις σήμερα:

ECDC: Προβλέπει πενταπλάσια κρούσματα μέχρι την 1η Αυγούστου


ΠΟΥ: Στον έλεγχο στο εργαστήριο της Ουχάν, οι Κινέζοι ήταν από πάνω μας!

Κεραμέως για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές: Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης