Bloomberg: «Η οργή φουντώνει» στην ΕΕ με την άρνηση του Μπάιντεν να άρει την ταξιδιωτική απαγόρευση για τους Ευρωπαίους

Bloomberg: «Η οργή φουντώνει» στην ΕΕ με την άρνηση του Μπάιντεν να άρει την ταξιδιωτική απαγόρευση για τους Ευρωπαίους

Στο κενό μέχρι στιγμής οι παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούν εδώ και μήνες οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες - Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες θεωρούν ακατανόητη τη στάση του Μπάιντεν, που αντί να δείξει ευελιξία διατηρεί τη γενικευμένη απαγόρευση του Τραμπ

biden_orgi
Ολοένα και αυξάνεται ο εκνευρισμός των ευρωπαϊκών κρατών με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αρνείται να άρει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που εμποδίζουν την πλειοψηφία των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, ενώ οι επικριτές της στρατηγικής Μπάιντεν κάνουν λόγο για αντιφατικούς κανονισμούς, μεγάλη οικονομική ζημιά και μια παρωχημένη στρατηγική περιορισμού της πανδημίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ έχουν άρει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων περιορισμών για την πανδημία, όμως τα διεθνή ταξίδια παραμένουν σε ασφυκτικό κλοιό απαγορεύσεων, εν μέσω της επέλασης της άκρως μεταδοτικής Μετάλλαξης Δέλτα.

Πηγές του site από τον διπλωματικό κόσμο αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη για το πότε σχεδιάζει να άρει τους κανονισμούς που απαγορεύουν τα ταξίδια από τη ζώνη Σένγκεν των 26 χωρών, μήνες μετά τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα ασχολούνταν με το εν λόγω ζήτημα, και παρά τις ανοδικές τάσεις στα ποσοστά εμβολιασμού και τις επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτού του είδους οι απαγορεύσεις έχουν μικρή αποτελεσματικότητα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί σίγουρα σήμερα, Πέμπτη, όταν η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί (πιθανότατα για τελευταία φορά ως καγγελάριος της Γερμανίας) την Ουάσινγκτον. Τον Μάιο, οι ευρωπαϊκές επισκέψεις στις ΗΠΑ παρέμεναν 95% κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας, από τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με την Αμερικανική Ταξιδιωτική Ένωση.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, που μίλησε στο Bloomberg υπό καθεστώς ανωνυμίας για την οργή της χώρας του προς τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ότι ο θυμός φουντώνει. Παρόλο που η Ευρώπη χαλάρωσε πολλούς περιορισμούς για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να κάνουν κάτι παρόμοιο, ουσιαστικά υπονομεύοντας την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Οι απαγορεύσεις κάνουν επίσης εξαιρετικά περίπλοκη τη ζωή για τους επιχειρηματίες, τους φοιτητές και γενικά άλλα άτομα που χρειάζεται να ταξιδέψουν για λόγους πέραν της αναψυχής.

Δεν συνάδει με την επιστήμη

Κλείσιμο
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των επικριτών του κανόνα που απαγορεύει σε μη Αμερικανούς πολίτες να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ αν μέσα στις τελευταίες 14 μέρες έχουν βρεθεί στην Ευρώπη (τον οποίο επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο του 2020) είναι ότι αυτός δεν συνάδει με την εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να ακολουθεί την επιστήμη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους πολίτες τους που ενθουσιάστηκαν από την προσέγγιση «America's Back» του Μπάιντεν και από την πάγια θέση του ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Θεωρούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο ευέλικτη στην προσέγγισή της, αντί απλώς να παρατείνει τη γενικευμένη απαγόρευση που θέσπισε ο Τραμπ.

«Σε μια δημοκρατία όπως αυτή και με τις ελπίδες που τρέφει ο Μπάιντεν για συμμαχία δημοκρατικών κρατών, η αυθαίρετη γενικότητα της ταξιδιωτικής απαγόρευσης και η προκατειλημμένη φύση της αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα στίγμα (για τις ΗΠΑ)» αναφέρει η Σίλια Μπέλιν, συνεργάτιδα του Κέντρου ΗΠΑ και Ευρώπης του Brookings Institution.

H Μπέλιν είχε γράψει μια έκθεση τον Μάιο προτρέποντας τις ΗΠΑ να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Ευρώπη. Για εκείνη, το ζήτημα είναι προσωπικό. Έχει αμερικανική βίζα και παρότι ήθελε να επισκεφθεί την πατρίδα της τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες φοβόταν ότι θα μπορούσε να «κολλήσει» εκεί επ' αόριστον. Στο τέλος αποφάσισε να το ρισκάρει, ελπίζοντας ότι θα πληρούσε τα κριτήρια για την «εξαίρεση εθνικού συμφέροντος» που θα της επέτρεπε να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Άσκηση πιέσεων για μήνες από τις αεροπορικές

Η οργή όμως μεγαλώνει από τη μεριά των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, που ασκούν παρασκηνιακές πιέσεις εδώ και μήνες για να ανοίξουν οι «διάδρομοι» που συνδέουν τις ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα διατλαντικά δρομολόγια είναι ιδιαίτερα επικερδή και έτσι γίνεται εύκολα κατανοητός ο εκνευρισμός τους.

«Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να πάνε στην Ευρώπη, και το κάνουν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να φέρουμε Ευρωπαίους στη χώρα μας» εξηγεί ο CΕΟ της Delta Air Lines Inc., Εντ Μπάστιαν. Όπως επισημαίνει, η αεροπορική εταιρεία έχει παρουσιάσει στοιχεία στην κυβέρνηση «για την επιστήμη και την ασφάλεια της άρσης ταξιδιωτικών περιορισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Η.Β. και την Ευρώπη». «Είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και τις γνώσεις μας» στις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η άρση του αποκλεισμού ταξιδιών και από τις δύο μεριές υποστηρίζεται από την επιστήμη, εξαιτίας των ποσοστών εμβολιασμού αλλά και των διαρκών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Ο διπλωματικός κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στις πολιτικές της, όπως ανίχνευση επαφών ή προϋποθέσεις εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να διατηρούν τις επενδύσεις τους στην αμερικανική οικονομία, κι αν εξακολουθήσουν να ισχύουν απαγορεύσεις που επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Η ΕΕ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική εικόνα και στις δυο ακτές του Ατλαντικού και μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν ρυθμίσεις στους ταξιδιωτικούς κανόνες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η στάση του Μπάιντεν γίνεται ακόμα πιο ακατανόητη αν σκεφτεί κανείς ότι, παρόλο που έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια από χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται κράτη με αρκετά υψηλά κρούσματα, όπως η Ινδονησία και το Μεξικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζει το ζήτημα ως κάτι για το οποίο αποφασίζει ο Λευκός Οίκος, που αρνήθηκε αίτημα να προβεί σε κάποιο σχόλιο. «Ακολουθούμε την επιστήμη και τις συστάσεις των ειδικών υγείας. Δεν μπορώ να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Μπορώ να σας πω ότι εργαζόμαστε πολύ ενεργά πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα και ότι είναι θερμή μας επιθυμία να αρθεί η ταξιδιωτική απαγόρευση» είχε δηλώσει ο Άντονι Μπλίνκεν σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη.

Ανεξέλεγκτη εξάπλωση της Covid-19

Βασίζεται όμως πράγματι στην επιστήμη η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης; Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Γουίλιαμ Σάφνερ από το Vanderbilt University, η εξάπλωση της Covid-19 στις ΗΠΑ είναι ανεξέλεγκτη και έτσι αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι ανούσιοι. «Εδώ και αρκετό καιρό τους βλέπω με αρκετό σκεπτικισμό. Τους θεωρώ κάτι ανάλογο με το να εμποδίζεις κάποιον να χύσει νερό με έναν κουβά σε μια πισίνα», εξηγεί ο επιστήμονας.

Στις 7 Ιουλίου, μια επιστολή που υπέγραψε δικομματική ομάδα από 75 μέλη του Κογκρέσου ζητούσε από την κυβέρνηση να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επικαλούμενη μελέτες που δείχνουν τις μικρές πιθανότητες μετάδοσης του ιού από εισερχόμενους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με την ομάδα αυτή, η διατήρηση των περιορισμών ενδέχεται να προκαλέσει απώλεια 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας και ζημιά 175 δισ. δολαρίων ως το τέλος του έτους.



Ειδήσεις σήμερα

Μυστήριο με γυμνή γυναίκα που...«σφήνωσε» ανάμεσα σε δύο κτίρια στην Καλιφόρνια!

«Πιθανόν και άλλοι αστυνομικοί στο κύκλωμα μαστροπείας», λέει η δικηγόρος της 19χρονης

Η Τουρκία πέντε χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης