«Ψωμί, εμβόλια, ελευθερία»: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Αβάνας

«Ψωμί, εμβόλια, ελευθερία»: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Αβάνας

Ζητούν εκτός από τρόφιμα και εμβόλια κατά της Covid να μπει τέλος στη δικτατορία - Τους αντιφρονούντες συντονίζει η «κουβανοαμερικανική μαφία» όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της χώρας

Διαδήλωση συγγενών πολιτικών κρατουμένων στην Αβάνα
Φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Κάτω η δικτατορία» και «Θέλουμε Ελευθερία», χιλιάδες Κουβανοί ξεχύθηκαν χθες σε δρόμους της Αβάνα και άλλων πόλεων της χώρας του Σαντιάγο διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο κομμουνιστικό καθεστώς.

Το άνευ προηγουμένου κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε Αβάνα και άλλες 14 άλλες πόλεις της χώρας, όπως σχολιάζει η εφημερίδα Wall Street Journal», ταρακούνησε την κυβέρνηση που αποφάσισε να στείλει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους για την επιβολή της τάξης .

«Δεν φοβόμαστε! Δεν φοβόμαστε! », ήταν ορισμένα από τα συνθήματα διαδηλωτών ενώ περπατούσαν χθες στους δρόμους της χώρας.

Σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται επίσης Κουβανοί να φωνάζουν :«Ελευθερία! Ελευθερία!»

Οι Κουβανοί διαδηλωτές είναι εξοργισμένοι από την εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων και την έλλειψη ζωτικής σημασίας φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρόμοιας κλίμακας διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα το καλοκαίρι του 1994, όπως επισημαίνουν το CNN.

Αντίδραση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Κούβας υπό το φόβο να εκτραχυνθούν οι διαδηλώσεις έβγαλε στο δρόμο ακόμα και τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη ακόμα και μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών.

Στην Αβάνα, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού, χτυπώντας επίσης αρκετούς διαδηλωτές, καθώς και έναν φωτογράφο που εργάζεται για την Associated Press.

H κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε ως προβοκάτσια των ΗΠΑ τις διαδηλώσεις.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της χώρας και επικεφαλής του Κουμμουνιστικού κόμματος, Ντίαζ-Κανέλ, θεωρεί πως η Ουάσινγκτον ευθύνεται αποκλειστικά για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην Κούβα, εξαιτίας εμπορικού εμπάργκο.

Ο Ντιάζ-Κανέλ δήλωσε στη συνέχεια πως ναι μεν αρκετοί διαδηλωτές έχουν ειλικρινείς σκοπούς πίσω από τις διαδηλώσεις, αλλά χειραγωγούνται από τις ΗΠΑ μέσω εκστρατείας προπαγάνδας στα social media.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές περαιτέρω προκλήσεις ενώ κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

«Ζητάμε από τους επαναστάτες στη χώρα, όλους τους κομμουνιστές, να βγουν στους δρόμους όπου υπάρχει μια προσπάθεια να προκαλέσουν αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ντίαζ-Κανέλ μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ .

Στο μεταξύ, ο Ραμόν Εσπινόζα , φωτογράφος που εργάζεται για λογαριασμό του Associated Press, φέρεται να τραυματίστηκε στο πρόσωπο .
Ο φωτογράφος κάλυπτε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αβάνα, και όπως δείχνει το βίντεο που έχει ανέβει στα social media, έχει αίματα στο πρόσωπο, όπως αναφέρει η γερμανική υπηρεσία «Deutsche Welle».

Έντονη η ανησυχία των ΗΠΑ για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η κορυφαία διπλωμάτης των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική, Τζούλι Τσανγκ, έγραψε στο Twitter ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθύτατα για τις εξελίξεις στην Κούβα.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι οι Κουβανοί είναι απογοητευμένοι με την «ανικανότητα της δικτατορίας».

Ο Ρούμπιο ζήτησε επίσης από τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, «να ζητήσουν από τα μέλη του κουβανικού στρατού να μην ανοίξουν πυρ κατά των δικών τους ανθρώπων».




Ειδήσεις σήμερα:



Κύμα Νο4 στην ξαπλώστρα (μόνο) για ανεμβολίαστους


Euro 2020: Ιταλοί πανηγυρίζουν στο Piccadilly Circus τη νίκη της χώρας τους – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης