Διακίνηση «μαύρου» χρήματος: Η Μάλτα μπήκε στη «γκρίζα λίστα»

Διακίνηση «μαύρου» χρήματος: Η Μάλτα μπήκε στη «γκρίζα λίστα»

Οργανισμός που παρακολουθεί την κίνηση του βρώμικου χρήματος στον κόσμο (FATF) προσέθεσε τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατήρησε το Πακιστάν στην «γκρίζα λίστα»

Malta1
Η διεθνής Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), η οποία παρακολουθεί την κίνηση του βρώμικού χρήματος σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως προσέθεσε τη Μάλτα, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην «γκρίζα λίστα» των χωρών που βρίσκονται υπό αυξημένη παρακολούθηση, και διατήρησε το Πακιστάν στον κατάλογο αυτόν παρά την πρόοδο της χώρας αυτής στην αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης ανακοίνωσε επίσης πως η Αϊτή, οι Φιλιππίνες και το Νότιο Σουδάν προστέθηκαν στην γκρίζα λίστα και πως η Γκάνα αφαιρέθηκε απ' αυτή καθώς η χώρα σημείωσε πρόοδο.

Η κυβέρνηση της Μάλτας είχε ήδη γνωστοποιήσει πως θα περιληφθεί στη λίστα, η οποία υποδεικνύει ανεπάρκειες, αλλά δεν έχει νομικό αντίκτυπο, σε μια κίνηση που ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα χαρακτήρισε «άδικη».

Η FATF έκανε την κίνηση αυτή έπειτα από χρόνια επικρίσεων για αποφάσεις των πολιτικών της Μάλτας, περιλαμβανομένης της πώλησης εθνικών διαβατηρίων, καθώς και για την απουσία νομικών ενεργειών εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων που αναφέρονταν στα Panama Papers ότι είχαν ιδρύσει μυστικές υπεράκτιες εταιρείες (offshore).

«Παραμένουν σοβαρές αδυναμίες και τομείς εργασίας με τους οποίους η Μάλτα πρέπει να ασχοληθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της FATF Μάρκους Πλέιερ. «Έχει κρίσιμη σημασία για τη Μάλτα να διασφαλίσει ότι υπάρχουν συστήματα αρκετά ισχυρά για να εμποδίζουν το ξέπλυμα χρημάτων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Ο Πλέιερ δήλωσε πως το Πακιστάν παραμένει υπό αυξημένο έλεγχο παρά τις σημαντικές προόδους του στην αντιμετώπιση όλων όσα περιγράφονται σε ένα σχέδιο δράσης του 2018, εκτός από ένα τελευταίο ζήτημα που αφορά την έρευνα και δίωξη ανώτερων αξιωματούχων και διοικητών οργανώσεων που έχουν χαρακτηρισθεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ.

Κλείσιμο
Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Πακιστάν εξακολουθεί να μην έχει θεσμοθετήσει τους παγκόσμιους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρημάτων.

«Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος του ξεπλύματος χρημάτων παραμένει υψηλός, κάτι που μπορεί να τροφοδοτήσει με τη σειρά του τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα

Τρομάζει η ταχύτητα της μετάλλαξης Δ - «Απειλή» για τη νέα σχολική χρονιά

Αιματηρές επιθέσεις στο Μαλί: Νεκροί έξι στρατιώτες - Τραυματίστηκαν 15 κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Οι «παρέες» του δολοφόνου της Καρολάιν στη φυλακή - Η πρώτη φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης