Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σομαλός ο δράστης της φονικής επίθεσης με τους τρεις νεκρούς

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σομαλός ο δράστης της φονικής επίθεσης με τους τρεις νεκρούς

Δείτε βίντεο από την επίθεση - Αγωνία για τους έξι τραυματίες - Ερευνώνται τα κίνητρα του 24χρονου δράστη, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές - Μήνυμα από το ελληγνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Εκφράζουμε αποτροπιασμό για την αιματηρή επίθεση»

germania
Στο καθεστώς του πανικού βυθίστηκε η Γερμανία τη μαύρη Παρασκευή όταν φονική επίθεση με μαχαίρι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ αγωνία επικρατεί για τους έξι τραυματίες. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες του ρεπορτάζ, ο δράστης, που συνελήφθη μετά την επίθεση, είναι Σομαλός 24 ετών.

Ο δράστης επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς, σε κεντρική πλατεία του Βίρτσμπουργκ, στην Βαυαρία. Ήταν σεσημασμένος, ενώ είχε υποχρεωθεί να νοσηλευθεί και σε ψυχιατρική κλινική.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο νεαρός άνδρας είχε νωρίς το απόγευμα επισκεφθεί πολυκατάστημα της περιοχής, ζητώντας να αγοράσει μαχαίρι.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, είχε επιτεθεί σε κατάσταση αμόκ εναντίον περαστικών.

Ο δράστης ζούσε στη νοτιοδυτική γερμανική πόλη.

Πολύ πριν φτάσει η Αστυνομία στο σημείο, περαστικοί προσπάθησαν να αφοπλίσουν τον δράστη ο οποίος όπως φαίνεται και από τα βίντεο, είναι εκτός ελέγχου. Κάποια στιγμή οι περαστικοί τον κυνηγούν και καταφέρνουν να τον εγκλωβίσουν σε ένα στενό δρόμο, όταν φτάνει και η αστυνομία.

Κλείσιμο
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, τον δράστη καταδίωξαν περίπου δεκαπέντε περαστικοί, οι οποίοι του επιτέθηκαν με καρέκλες από παρακείμενο εστιατόριο, με ομπρέλες, ακόμη και με τα σακίδιά τους. Ο 24χρονος τελικά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο πόδι. Σύμφωνα με τον κ. Χέρμαν, μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένα νεαρό αγόρι του οποίου ο πατέρας βρήκε τραγικό θάνατο από το μαχαίρι του δράστη, που, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες ανεπίσημο βίντεο που δείχνει έναν άνδρα χωρίς παπούτσια να κραδαίνει ένα μεγάλο μαχαίρι και να απειλεί περαστικούς, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τον σταματήσουν. Η Αστυνομία πάντως ζήτησε από τους πολίτες να μην αναρτούν μαγνητοσκοπημένο υλικό από την επίθεση και να σεβαστούν την ιδιωτική σφαίρα των θυμάτων. Εκτιμά πάντως ότι έδρασε μόνος, χωρίς συνεργό.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τους πολίτες που προσπάθησαν να σταματήσουν τον επιτιθέμενο και εξέφρασε τον σεβασμό του για την «θαρραλέα παρέμβαση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι αντιστάθηκαν αποφασιστικά» στον δράστη. Ο κ. Ζέντερ ευχαρίστησε ακόμη τις αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, ενώ δήλωσε «συγκλονισμένος» από το γεγονός. «Ανησυχούμε για τους τραυματίες και προσευχόμαστε για αυτούς», πρόσθεσε. Νωρίτερα ο κ. Χέρμαν είχε αναφέρει ότι «δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι τραυματίες θα τα καταφέρουν».

Σε ό,τι αφορά τα πιθανά κίνητρα του δράστη, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας διευκρίνισε ότι ο 24χρονος Σομαλός δεν ήταν σεσημασμένος για ισλαμιστική δράση, ωστόσο κάποιοι μάρτυρες ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).



Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν προς το παρόν άγνωστα.

Όπως φαίνεται και από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν, ενώ ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή. 

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αποτροπιασμό για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στο Bύρτσμπουργκ, αλλά και τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Γερμανίας, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.



Ειδήσεις σήμερα

Απάντηση στις φήμες: Δεν υπάρχει στα τηλέφωνα του δολοφόνου της Καρολάιν ο Δογιάκης

Συναγερμός στη Γερμανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και έξι τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Βίρτσμπουργκ - Δείτε βίντεο

«Άρχοντας των κρίκων» ο Πετρούνιας: «Χρυσή» πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης