Κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι: «Κατασκευαστικό λάθος» λένε οι ειδικοί - Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 99 αγνοούμενοι

Κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι: «Κατασκευαστικό λάθος» λένε οι ειδικοί - Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 99 αγνοούμενοι

Το κτήριο είχε κατασκευαστεί το 1981 - «Το πρόβλημα βρίσκεται στα θεμέλια» λέει Γερμανός κατασκευαστής

miami334-ktirio
Σε κατασκευαστικό λάθος ενδέχεται να οφείλεται η απίστευτη τραγωδία στο Μαϊάμι Μπιτς μετά την μερική κατάρρευση πολυώροφης πολυκατοικίας στη Φλόριντα.

Το κτήριο, μια πολυκατοικία 12 ορόφων, που ονομάζεται «Champlain Towers South» βρίσκεται κοντά στην 88η οδό και την Κόλις Άβενιου, στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριντα.

Οι εικόνες και τα βίντεο που μεταδίδουν από χθες τα διεθνή ΜΜΕ αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Security camera video shows moment condo building collapsed in Surfside, Florida


Την ώρα που διερευνώνται τα αίτια της κατάρρευσης του κτιρίου που είχε κατασκευαστεί το 1981, με τους διασώστες και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό τυχόν επιζώντων, εμπειρογνώμονες προσπαθούν να λύσουν το γρίφο: Γιατί ύστερα από 40 χρόνια, ένα τμήμα της πολυώροφης πολυκατοικίας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων;

Περίπου 99 άνθρωποι αγνοούνται ενώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Πυροσβεστικής, 35 έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια, ανάμεσά τους κι ένα δεκάχρονο αγόρι. Οι γονείς του αγνοούνται, όπως γράφει η εφημερίδα «Bild».

Στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, συμμετέχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ οι διασώστες χρησιμοποιούν σόναρ για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Video Shows Moment of Miami Building Collapse | WSJ
Κλείσιμο


Μία από τις θεωρίες που ακούγονται έντονα από τους ειδικούς τις τελευταίες ώρες σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης του κτιρίου είναι ότι πρόκειται για κατασκευαστικό λάθος.

Όπως επισημαίνει Γερμανός ειδικός, το κτίριο είχε ανεγερθεί σε παραθαλάσσια τοποθεσία και, γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, θα έπρεπε ο ατσάλινος σκελετός του να φθάνει σε βάθος 40 μέτρων κάτω από το έδαφος.

Αυτό όμως δεν ήταν κάτι που γνώριζαν πριν από 40 χρόνια οι κατασκευαστικές εταιρείες στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη τον πρώην πρόεδρο της κατασκευαστικής εταιρείας «THW», Άλμπρεχτ Μπρέμε. «Το πρόβλημα βρίσκεται στα θεμέλια του κτιρίου», επισημαίνει ο 68χρονος κατασκευαστής.

Το κτίριο κατέρρευσε περίπου στις δύο τα ξημερώματα, τοπική ώρα, πιάνοντας στον ύπνο τους ενοίκους. Συγκεκριμένα περισσότερα από 80 οχήματα διάσωσης μετέβησαν στο σημείο όπου χθες τα ξημερώματα άρχισε ξαφνικά να σείεται ένα τμήμα του κτιρίου.

Το πολυώροφο κτήριο «Champlain Towers South» χτίστηκε το 1981. Πρόκειται για ένα σύγχρονο συγκρότημα διαμερισμάτων που αποτελείται από 136 κατοικίες. Από αυτές, οι 55 καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως αναφέρει το CNN.

Είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς από τους ενοίκους των διαμερισμάτων στο τμήμα της πολυκατοικίας που κατέρρευσε βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους όταν έγινε η κατάρρευση του κτιρίου που τους έπιασε στον ύπνο, αφού σημειώθηκε περίπου στις 2 χτες τα ξημερώματα.


Ειδήσεις σήμερα: 

Βιασμός από ιερέα στο Αγρίνιο: Απολογείται τη Δευτέρα - «Κατασκευασμένες οι καταγγελίες», λέει

Καιρός: Συνθήκες καύσωνα με μέγιστες θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς - «Καμίνι» η χώρα και το Σαββατοκύριακο

Μεταβιβάζεται σήμερα το Ελληνικό στη Lamda Development
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης