Κουρτς: Να καταργηθεί η καραντίνα για τους κατόχους ευρωπαϊκού πιστοποιητικού

Κουρτς: Να καταργηθεί η καραντίνα για τους κατόχους ευρωπαϊκού πιστοποιητικού

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί εξ αρχής υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Screenshot_2021-06-24_at_6_12_17_PM
Για τους κατόχους του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19, το αποκαλούμενο «Πράσινο διαβατήριο», πρέπει να καταργηθεί πλήρως η καραντίνα στην Ευρώπη, ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινές δηλώσεις του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει επίσης να υπάρχουν πιο ομοιόμορφοι κανόνες σχετικά με το πότε κάποιος θεωρείται εμβολιασμένος», σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας ότι «θα ήταν καλό αν όλοι ήταν λίγο πιο γενναιόδωροι», αλλά δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα επιτευχθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Προς το παρόν, τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να εκδώσουν πρόσθετους εθνικούς κανονισμούς ενόψει παραλλαγών του ιού, και για τον ίδιο, το «Πράσινο διαβατήριο» είναι «βασικά το σωστό βήμα προς περισσότερη ελευθερία ταξιδιού και κανονικότητα», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν από τους πρώτους ηγέτες της ΕΕ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί εξ αρχής υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Χαρακτηριστικά, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος είχε τονίσει πως «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ο ίδιος, ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε δημοσιοποιήσει την πρόταση του πριν από τη διήμερη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία την είχε κάνει θέμα και την είχε υποστηρίξει, διότι, κατά την άποψή του, «χρειαζόμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάλι πίσω την ελευθερία να ταξιδεύουμε».

Το Ισραήλ έχει ήδη ένα παρόμοιο σύστημα, και ως εκ τούτου «αναμένω ότι θα το εφαρμόσουμε και στην Ευρώπη», είχε αναφέρει ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι τεχνικά αυτό είναι εύκολο και θα πρέπει να είναι μία ψηφιακή λύση, όπου καθένας θα μπορεί να ταυτοποιείται με το κινητό τηλέφωνό του. Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε ταχθεί ήδη στις 18 Ιανουαρίου, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, η οποία προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κλείσιμο
«Θεωρώ σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που είναι συντονισμένο και έχει ενιαία εμφάνιση» και αυτό, επειδή «η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό», είχε τονίσει η Καρολίνε Έντσταντλερ σε δηλώσεις της πριν την τότε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης