Γαλλία - Περιφερειακές εκλογές: Ο Μακρόν «κλείνει το μάτι» στους νέους ενόψει του δεύτερου γύρου

Γαλλία - Περιφερειακές εκλογές: Ο Μακρόν «κλείνει το μάτι» στους νέους ενόψει του δεύτερου γύρου

Ενισχύει την εκστρατεία του μέσω των social media - Σχεδόν το 70% των Γάλλων δεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στον πρώτο γύρο

macron_2
Επίθεση... φιλίας στους νέους εξαπολύει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το «στραπάτσο» του κόμματός του, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής (20 Ιουνίου).

Το επιτελείο του κόμματός του «La Republique En Marche» (LAREM) σηκώνει τα μανίκια καθώς το χαστούκι που έφαγε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ήταν τέτοιο που δεν μπορεί ακόμη να το χωνέψει. Για τον Μακρόν, ήταν η πρώτη εκλογική δοκιμασία αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, το κυβερνών κόμμα έχει απογοητεύσει τους Γάλλους, κυρίως όμως τη νεολαία. Για το λόγο αυτό, ενισχύει την εκστρατεία του μέσω των social media.

Στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, το κυβερνών κόμμα κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 10,6% ενώ το κόμμα της Δεξιάς, «Oι Ρεπουμπλικάνοι» (LR), ήρθε πρώτο με ποσοστό 28,4%.

Ο «Εθνικός Συναγερμός» υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 19,3 % με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι υπέστη ψυχρολουσία καθώς σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2015, απώλεσε εννέα μονάδες.

Ο θριαμβευτής των εκλογών της Κυριακής ήταν η αποχή, καθώς έφτασε το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας. «Ήττα για τον Μακρόν», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν σε τηλεοπτική εκπομπή, την ώρα που οι δημοσκόποι προσπαθούν να λύσουν το γρίφο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα επαναληφθεί το «ντέρμπι» Μακρόν - Λε Πεν», του 2017. Πάντως, το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποχής που άγγιξε το 66,74%, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Ελιζέ. Κι ας μην το παραδέχεται.

Κλείσιμο
Αυτό σημαίνει ότι, λιγότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή, πoσοστό αυξημένο κατά 17,9 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2015 (49,9%) και κατά 46 μονάδες σε σχέση με τις πρώτες περιφερειακές εκλογές του 1986 (21,8%). Αυτή η έκρηξη αδιαφορίας των Γάλλων ψηφοφόρων αφορά ολόκληρη την κοινωνία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial για λογαριασμό των γαλλικών δικτύων TF1 / LCI.

Νέοι, συνταξιούχοι αλλά και απόφοιτοι πανεπιστημίου γύρισαν την... πλάτη τους στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας.  Στην ηλικιακή κατηγορία, 18 έως 24 ετών, η αποχή άγγιξε το 87% γεγονός που έχει κινητοποιήσει το επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Αλλά και το 83% των νέων, 25-34 ετών δεν προσήλθαν στην κάλπη. Απομένουν λίγα 24ωρα έως τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, 27 Ιουνίου, για να μπορέσει ο Μακρόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νεαρών ψηφοφόρων.

Η υπουργός Ιθαγένειας, Μαρλέν Σιαπά, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να αφυπνίσει τη νεολαία και να προσέλθει στην κάλπη αντί να πάει για μπάνιο. Το κόμμα των Σοσιαλιστών κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 15,8%, ενώ οι Οικολόγοι την τέταρτη θέση, με ποσοστό 13,2%.

«Οι εκλογές αυτές έδειξαν την δυναμική επιστροφή του διαχωρισμού δεξιάς - αριστεράς», υποστηρίζει η εφημερίδα «Le Figaro» αναφερόμενη στην ανάκαμψη ακόμη και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, της παραδοσιακής δεξιάς (Les Republicains) αλλά και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).

Όπως και στις δημοτικές εκλογές του 2020, οι Γάλλοι κάνουν στροφή στους παραδοσιακούς πολιτικούς πόλους γεγονός που εκτιμάται σύμφωνα με τον αναλυτή Μπρινό Κοτρές ότι θα το δούμε και στις προεδρικές του επόμενου Μαίου.

Ο Ξαβιέ Μπερτράν, υποψήφιος του κόμματος της Δεξιάς (LR) στην περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει υποψήφιος για τις προεδρικές του 2022, ενθουσιάστηκε που «έσπασε τα σαγόνια του «Εθνικού Συναγερμού», του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια που μας εξηγούν ότι είμαστε καταδικασμένοι σε μία μονομαχία ανάμεσα στον Μακρόν και την Λεπέν... το αποτέλεσμα δείχνει ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ωστόσο, υπουργοί του Μακρόν προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα λέγοντας ότι είναι νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα.

Στην πραγματικότητα, η μόνη βεβαιότητα της ψηφοφορίας είναι η αδιαφορία 48 εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων, που αντιστοιχούν στο σχεδόν 70% που δείχνει την απαξίωση στα πολιτικά κόμματα που ανέλαβαν να «σώσουν» την Γαλλία από τη διαφθορά των δεξιών και των Σοσιαλιστών.

«Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από την έξοδο από την πανδημία, από την αδιαφορία για τα ειδικά διακυβεύματα αυτής της ψηφοφορίας, που οι Γάλλοι έχουν δυσκολία να αποκρυπτογραφήσουν και από το γεγονός ότι γι΄αυτούς το πραγματικό ραντεβού είναι οι προεδρικές εκλογές σε έντεκα μήνες», υποστηρίζει από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Μπρις Τεντουριέ, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο «France Inter».

«Παρά την υποχώρηση του κόμματός του «La Republique en Marche» (LREM), τίποτε δεν αποκλείει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα τα καταφέρει το 2022. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στις ενδιάμεσες εκλογές και σε μία εθνική ψηφοφορία με δύο υποψήφιους», επισημαίνει η Κριστέλ Λαζιέ, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αβινιόν.


Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές 2021: Με Ιστορία, Φυσική και Οικονομία πέφτει η «αυλαία» για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Προθεσμίες για πληρωμές και προγράμματα ανέργων - Όσα πρέπει να ξέρετε


Τηλεοπτικές μεταγραφές: Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης