Η Γενεύη προετοιμάζεται να υποδεχτεί Μπάιντεν και Πούτιν: «Θερμές» συνομιλίες σε χαλαρό σκηνικό

Η Γενεύη προετοιμάζεται να υποδεχτεί Μπάιντεν και Πούτιν: «Θερμές» συνομιλίες σε χαλαρό σκηνικό

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την βίλα «Villa La Grange», που θα βρεθούν οι δυο ηγέτες - Σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει ο Μπάιντεν - Ο Πούτιν ελπίσει ότι θα τηρηθούν ορισμένοι κανόνες επικοινωνίας

biden_poutin
Σε μία βίλα του 18ου αιώνα με θέα της λίμνη της Γενεύης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους από τότε που ο 78χρονος Δημοκρατικός ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ.

Επί ποδός βρίσκονται οι ελβετικές αρχές και ο στρατός που έχουν ήδη αποκλείσει τα δύο πάρκα που περιβάλλουν την βίλα «Villa La Grange» έχοντας εγκαταστήσει οδοφράγματα και συρματοπλέγματα.

Η βίλα βρίσκεται σ' ένα πάρκο διακοσμημένο με ψηλά δέντρα με κέδρους ηλικίας 200 ετών, τριανταφυλλιές και αρχαίες βρύσες.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μία εκπληκτική θέα στη λίμνη της Γενεύης και τα ιστιοφόρα.

Κλείσιμο
vila_bidenPutin


Στην περίπτωση όμως των δύο ηγετών, το χαλαρό σκηνικό δεν αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην διεξαγωγή των αυριανών συνομιλιών που αναμένονται να διεξαχθούν σε «θερμό κλίμα».

Η ατζέντα Πούτιν - Μπάιντεν

Οι δύο ηγέτες αναμένεται συζητήσουν μία σειρά καυτών θεμάτων όπως, η στρατηγική πυρηνική σταθερότητα και οι περιφερειακές συγκρούσεις.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι θα πιέσει τον Πούτιν να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε θετική ατμόσφαιρα, αν και δεν περιμένει καμία πρόοδο.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί ότι Ρώσοι χάκερ ήταν πίσω από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο που διέκοψε την παραγωγή κρέατος στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία ήταν μια προσπάθεια να προκαλέσει μια πολιτική κλιμάκωση πριν από τη σύνοδο, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Για τον Τζο Μπάιντεν, η αυριανή συνάντησή του με τον Πούτιν είναι «κρίσιμης σημασίας», προσθέτοντας ότι θα προτείνει στη Μόσχα να συνεργαστούν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, εφόσον βέβαια το επιλέξει και το Κρεμλίνο.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πάντως ότι Ρώσος ομόλογός του είναι ένας «έξυπνος και σκληρός, άξιος αντίπαλος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο NBC ότι οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία χρόνια.

«Θα ξεκαθαρίσω στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μην συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «θα ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές του».

Η σκληρή στάση του Μπάιντεν

Κάνοντας το ντεμπούτο του στην διεθνή πολιτική με τη συμμετοχή του σύνοδο κορυφής των G7 και του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι ενωμένη κι ότι «η Αμερική επέστρεψε».

Τόνισε επίσης ότι Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια στη διατλαντική αλληλεγγύη, αν και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί τη διένεξη με τη Μόσχα.

Προειδοποίησε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει αν η Ρωσία συνεχίσει τις επιζήμιες δραστηριότητές της κι ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο άρθρο 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη στρατιωτική συνδρομή των μελών του Συμφώνου, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. Χαρακτήρισε μάλιστα «σταθερή και ακλόνητη» αυτή τη δέσμευση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα ήταν μια «τραγωδία» που θα έβλαπτε τις σχέσεις της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο και τις ΗΠΑ. «Ο θάνατος του Ναβάλνι θα ήταν άλλη μια ένδειξη ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θα ήταν μια τραγωδία, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βλάψει τις σχέσεις (της Μόσχας) με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε.

Ο Πούτιν ελπίσει ότι θα τηρηθούν ορισμένοι κανόνες επικοινωνίας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «NBC» εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά την αυριανή συνάντησή του με τον Μπάιντεν θα τηρηθούν «ορισμένοι κανόνες επικοινωνίας», δηλώνοντας παράλληλα ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον θυσιάστηκαν για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές διενέξεις στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε πάντως την παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ουάσινγκτον.

Αναφερόμενος στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι η απόφαση για την απελευθέρωσή του ή μη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δικαστηρίου, ενώ στη φυλακή στην οποία βρίσκεται αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι.

Απαντώντας στο ερώτημα του Αμερικανού δημοσιογράφου αν εμπλέκεται το Κρεμλίνο στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές αρχές «δεν έχουν καμιά συνήθεια να σκοτώνουν κάποιον».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Μισέλ Βουνάτσος στον Δανίκα: «Αυτό το φάρμακο για το Αλτσχάιμερ θα λυτρώσει τις οικογένειες»

Δήμητρα της Λέσβου: Θάφτηκε ως «αγνώστων στοιχείων» - Οργή για το πώς αντιμετωπίστηκε

Στο «Visit Greece App» του ΕΟΤ οι 545 ελληνικές παραλίες με «Γαλάζια Σημαία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης