Γερμανία: Το CDU της Μέρκελ πέρασε το εκλογικό τεστ κόντρα στην ακροδεξιά - Νίκησε στην Σαξονία - Άνχαλτ

Γερμανία: Το CDU της Μέρκελ πέρασε το εκλογικό τεστ κόντρα στην ακροδεξιά - Νίκησε στην Σαξονία - Άνχαλτ

Το CDU προηγείται με 36% έναντι 22,5% του AfD - Τα κόμματα έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά - Η αναμέτρηση είναι η τελευταία πριν από τις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της εποχής Μέρκελ

saxony-elections
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) προηγείται με εντυπωσιακή διαφορά στις κρατιδιακές εκλογές στην Σαξονία - Άνχαλτ με 36% (+6,2), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία σε κάποιες δημοσκοπήσεις κέρδιζε ακόμη και την πρωτιά στο ανατολικό κρατίδιο, φαίνεται να περιορίζεται στη δεύτερη θέση με 22,5% (-1,8).

Ακολουθούν η Αριστερά με σοβαρή πτώση στο 11% από το 16,3% των εκλογών του 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 8,5% (-2,1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6,5% (+1,3) και οι Πράσινοι επίσης με 6,5% (+1,6).

Η μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο του CDU αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων, ήταν το ενδεχόμενο η AfD να βρεθεί στην πρώτη θέση, κερδίζοντας έτσι το πρώτο της ομόσπονδο κρατίδιο.

Τα κόμματα είχαν ωστόσο αποκλείσει ήδη προεκλογικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα η κρατιδιακή κυβέρνηση αποτελείτο από το CDU, το SPD και τους Πράσινους, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά για διπλασιασμό των ποσοστών τους.

Η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ως το τελευταίο τεστ πριν από τις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου που θα σηματοδοτήσουν το τέλος εποχής της Άνγκελα Μέρκελ.

Στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο των 1,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων κυριαρχεί σχεδόν αδιάκοπα από την επανένωση της Γερμανίας το CDU.

Μια εκλογική νίκη του AfD θα ήταν καταστροφική για τον Άρμιν Λάσετ, τον αρχηγό του CDU ο οποίος διεκδικεί να είναι ο διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα 

«Μισάντεϊ» από GoΤ: Επειδή γδύθηκα στη σειρά μετά όλοι οι σκηνοθέτες το θεωρούσαν δεδομένο!

Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Μέτρα σε βάθος... τριετίας ετοιμάζει η Τουρκία για να «νικήσει» τη «θαλάσσια βλέννα» στον Μαρμαρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης