Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Γιατί καθυστερεί η πρώτη του COVAX προς τη Βόρεια Κορέα;

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Γιατί καθυστερεί η πρώτη του COVAX προς τη Βόρεια Κορέα;

Οι χώρες που θέλουν υποστήριξη από τον COVAX είναι υποχρεωμένες να κάνουν διάφορες διαβουλεύσεις μαζί του και να του υποβάλουν ορισμένα έγγραφα

covax
Φορτίο εμβολίων για την COVID-19 με προορισμό τη Βόρεια Κορέα που επρόκειτο να της παραδοθεί στα τέλη Μαΐου από τον COVAX, το πρόγραμμα διανομής για τις λιγότερο προνομιούχες χώρες του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθυστερεί λόγω του ότι οι απαραίτητες διαβουλεύσεις παρατείνονται, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Ο μηχανισμός COVAX έχει δεσμευθεί πως θα παραδώσει κάπου δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19 στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα θεωρητικά θα παραλάμβανε μια πρώτη παρτίδα στα τέλη Μαΐου, αλλά βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι αναγκαίες διαβουλεύσεις, διευκρίνισε το υπουργείο. «Οι χώρες που θέλουν υποστήριξη από τον COVAX είναι υποχρεωμένες να κάνουν διάφορες διαβουλεύσεις μαζί του και να του υποβάλουν ορισμένα έγγραφα, όπως το σχέδιό τους για την ανοσοποίηση», εξήγησε αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου. Στην περίπτωση της Πιονγκγιάνγκ, «οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν και φαίνεται πως το φορτίο θα παραδοθεί αργότερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά».

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία τηρεί απομονωτική και συχνά μυστικοπαθή πολιτική, δεν έχει κάνει καμιά δημόσια ανακοίνωση σχετικά με την προμήθεια εμβολίων. Επίσημα, δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας όμως επισημαίνουν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει ξεσπάσματα, με δεδομένο ότι η Βόρεια Κορέα είχε εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα και ότι γίνονταν ταξίδια από και προς τη γειτονική της χώρα ωσότου τα σύνορα έκλεισαν στις αρχές της περασμένης χρονιάς.

Η συμμαχία GAVI, η οποία μαζί με τον ΠΟΥ ηγείται του μηχανισμού COVAX, δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το θέμα από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Είχε τονίσει τον περασμένο μήνα πως δεν έχουν παραδοθεί δόσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας της έλλειψης «τεχνικής προετοιμασίας» από την πλευρά των αρχών, προειδοποιώντας πως ενδέχεται να σημειωθούν καθυστερήσεις ως προς τον εφοδιασμό, όχι μόνο προς αυτή αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αργότερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, στην τοποθέτησή της στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ –που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη–, η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε κάποιες χώρες, αποφεύγοντας να τις κατονομάσει, πως μονοπωλούν τις προμήθειες και προκαλούν «συμφόρηση» στη διανομή εμβολίων, εξαιτίας του «εθνικού εγωισμού τους». «Ορισμένες χώρες προμηθεύονται και συσσωρεύουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα κάλυπταν τις ανάγκες τους» όταν «άλλες χώρες δεν μπορούν καν να προμηθευτούν» δόσεις, στηλίτευσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα 

Αποχώρηση «βόμβα» της Οσάκα από το Roland Garros: Οι επικρίσεις, η μάχη με την κατάθλιψη και οι συγκρίσεις... με τη Μέγκαν!

Θεμιστοκλέους για εμβολιασμό παιδιών: Είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι

«Έκρηξη» των προκρατήσεων στην βραχυχρόνια μίσθωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης