Κορωνοϊός: Θετικά τα αποτελέσματα της χορήγησης κολχικίνης σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται

Κορωνοϊός: Θετικά τα αποτελέσματα της χορήγησης κολχικίνης σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ ακολούθησαν και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής

lab_cov_em
Δημοσιεύθηκε σήμερα η μελέτη χορήγησης κολχικίνης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς (μελέτη COLCORONA) στο διεθνές περιοδικό THE LANCET. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης, η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς που έπασχαν από κορωνοϊό με θετικό μοριακό τέστ οι οποίοι δεν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία αλλά παρέμεναν σπίτι τους, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά κατά 25% οι θάνατοι ή οι νοσηλείες σε νοσοκομείο. Στο σύνολο του πληθυσμού της μελέτης, που περιλαμβάνονταν και ασθενείς χωρίς θετικό μοριακό τεστ διάγνωσης, η επίδραση της χορήγησης κολχικίνης δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (μελέτη GRECCO) ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Στη μελέτη GRECCO-19 συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος μιλώντας στο protothema.gr δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της COLCORONA καθώς προσφέρεται μία επιλογή στους ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ που δεν νοσηλεύονται με ένα φθηνό φάρμακο, ειδικά σε όσους είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Στην Ελλάδα οι επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ήδη προχωρήσει στις σχετικές οδηγίες για τη χορήγηση κολχικίνης. Φυσικά θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η ιδέα για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19 ξεκίνησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων συναδέλφων».

Ειδήσεις σήμερα: 

«Κουρέματα» ενοικίων: Αποζημιώσεις «δυο ταχυτήτων» σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε σταθερό ρυθμό αποσυμπίεσης το ΕΣΥ: Μειώνονται διασωληνωμένοι και εισαγωγές

Τραγωδία στα Χανιά: Τα αναπάντητα ερωτήματα - Τι ερευνούν οι αρχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης