Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ουίλιαμ και Χάρι κατακεραυνώνουν το BBC που δεν προστάτευσε τη μητέρα τους

Οργισμένες δηλώσεις από τους πρίγκιπες μετά το πόρισμα της έρευνας για τη συνέντευξη που παραχώρησε η Νταϊάνα στον Μάρτιν Μπασίρ το 1995 – «Η συνέντευξη χειροτέρεψε τη σχέση των γονιών μου», λέει ο Ουίλιαμ - «Τα απόνερα μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης εν τέλει της πήραν τη ζωή», δηλώνει ο Χάρι

Άστραψε και βρόντηξε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εκτοξεύοντας πυρά κατά του BBC για την θλιβερή ανικανότητά του να προστατέψει την μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα, αναφερόμενος στη συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ το 1995. Όπως αναφέρει το BBC, το οποίο έχει ήδη συζητήσει συγγνώμη για την παραπλανητική συμπεριφορά που είχε επιδείξει ο δημοσιογράφος για να αποσπάσει συνέντευξη από την πριγκίπισσα του λαού, o δούκας του Κέιμπριτζ υποστήριξε ότι όσα ειπώθηκαν οδήγησαν τους γονείς του στο διαζύγιο, διαδραματίζοντας κάποιο ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο της μητέρας του.
Έχοντας προβληθεί στην εκπομπή «Panorama» το 1995, σε κοινό 23 εκατομμυρίων τηλεθεατών, η συνέντευξη της πρίγκιπας Νταϊάνα είχε «εκτοξεύσει» την καριέρα του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που απεβίωσε το 1997 σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, μετά από καταδίωξη από παπαράτσι, επιβεβαίωνε, στη συνέντευξη αυτή, ότι υπήρχαν «τρεις άνθρωποι» στον γάμο της, αναφερόμενη στη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και παραδεχόταν ότι και η ίδια διατηρούσε μια σχέση. Όμως, ο δημοσιογράφος κατηγορήθηκε ότι πλαστογράφησε έγγραφα για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη αυτή. «Με την παραπλανητική συμπεριφορά του, ο Μπασίρ κατάφερε να οργανώσει τη συνάντηση, που οδήγησε στη συνέντευξη», επισημαίνεται στην έκθεση, που συνέταξε ένας πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Τζον Ντάισον.



Ο νυν γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, δήλωσε ότι «αποδέχεται τα συμπεράσματα» της έρευνας. «Αν και η έκθεση δείχνει ότι η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, ήταν θετικά διακείμενη στην ιδέα μιας συνέντευξης με το BBC, είναι ξεκάθαρο πως η διαδικασία εξασφάλισης της συνέντευξης δεν ανταποκρίθηκε σε όσα το κοινό δικαιωματικά αναμένει. Λυπούμαστε πραγματικά για αυτό», τόνισε ο Ντέιβι.

Περισσότερα από 25 χρόνια μετά τη συνέντευξη αυτή, ο Ντέιβι ζήτησε «άνευ όρων» συγγνώμη εξ ονόματος του BBC.
Υπενθυμίζεται ότι, ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ είχε δείξει στον αδελφό της Νταϊάνας, Τσαρλς Σπένσερ, πλαστά αντίγραφα κίνησης λογαριασμών που υποτίθεται έδειχναν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να κατασκοπεύουν την αδελφή του, γεγονός που έπεισε τον Σπένσερ να φέρει σε επαφή τον δημοσιογράφο με την πριγκίπισσα.



Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο πρωτότοκος γιος της Νταϊάνα κατηγόρησε το επιτελείο του BBC για τη «θλιβερή ανικανότητα» υπογραμμίζοντας ότι ο «παραπλανητικός τρόπος με τον οποίο εξασφαλίστηκε η συνέντευξη», είχε επηρεάσει σημαντικά τα όσα είπε η μητέρα του. Εξέφρασε επίσης τη λύπη για το γεγονός ότι ο ειδησεογραφικός οργανισμός δεν διερεύνησε, όπως έπρεπε, προηγούμενες καταγγελίες, και η μητέρα του δεν έμαθε ποτέ ότι την είχαν παραπλανήσει. «Η άποψή μου είναι πως ο παραπλανητικός τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκε η συνέντευξη επηρέασε σημαντικά όσα είπε η μητέρα μου. Η συνέντευξη συνέβαλε σημαντικά στο να χειροτερέψει η σχέση των γονιών μου και έχει έκτοτε πληγώσει αμέτρητους άλλους. Προκαλεί απερίγραπτη λύπη να ξέρει κανείς πως οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο της, την παράνοια και την απομόνωση που θυμάμαι από τα τελευταία χρόνια μαζί της… Αλλά αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι πως αν το BBC είχε διερευνήσει όπως έπρεπε τις καταγγελίες και τους προβληματισμούς που είχαν τεθεί αρχικά το 1995, η μητέρα μου θα ήξερε πως είχε παραπλανηθεί. Δεν απέτυχε μόνο ένας απείθαρχος δημοσιογράφος, αλλά και η ηγεσία του BBC που έκαναν τα στραβά μάτια αντί να κάνει τις σκληρές ερωτήσεις».


«Στην εποχή των fake news, η δημόσια ραδιοτηλεόραση και ο ελεύθερος Τύπος δεν ήταν ποτέ σημαντικότερα. Αυτές οι αποτυχίες, που διαπιστώθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους, δεν είχαν να κάνουν μόνο με τη μητέρα και την οικογένειά μου, μα και με το κοινό».


Από την πλευρά του, «ο αντάρτης των βρετανικών ανακτόρων», πρίγκιπας Χάρι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, τα απόνερα μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών της πήραν τελικά τη ζωή. Στην ανακοίνωσή του ο Χάρι είπε πως «η μητέρα μας ήταν μια απίστευτη γυναίκα, που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία. Είχε αντοχές, ήταν θαρραλέα και αδιαμφισβήτητα ειλικρινής. Τα “απόνερα” μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών εν τέλει της πήραν τη ζωή».
«Σε όσους ανέλαβαν κάποια μορφή ευθύνης, σας ευχαριστώ που το κάνατε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ωστόσο αυτό που με προβληματίζει βαθύτατα είναι πως τέτοιες πρακτικές - και ακόμα χειρότερες- είναι ακόμα εξαπλωμένες σήμερα. Τότε και τώρα, είναι μεγαλύτερο από ένα μέσο, ένα δίκτυο, ή μία έκδοση. Η μητέρα μας έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτού, και τίποτα δεν άλλαξε».


Το ξέσπασμα των δύο αδερφών έρχεται μετά από την έρευνα που διενήργησε ο πρώην δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Τζον Ντάισον. Όπως διαπιστώθηκε, ο δημοσιογράφος Μπασίρ είχε παραπλανήσει τη Νταιάνα στήνοντας ψεύτικα τραπεζικά έγγραφα για να κλείσει τη συνέντευξη με την αδικοχαμένη πριγκίπισσα του λαού, κάτι που αποτελεί σημαντική παραβίαση των κανόνων του BBC.
Ο Μπασίρ είχε δείξει αυτά τα έγγραφα για να πείσει τη Νταϊάνα ότι το Μπάκιγχαμ είχε βάλει ανθρώπους από το Παλάτι να την παρακολουθούν και τους πλήρωνε με το αζημίωτο. Με τον τρόπο αυτό την έπεισε να παραχωρήσει τη συνέντευξη. Ο δικαστής επέκρινε στην 127σελιδη αναφορά του τη συμπεριφορά του Τόνι Χολ, πρώην γενικού διευθυντή του BBC, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι επέβλεπε μια προβληματική και αναποτελεσματική εσωτερική έρευνα για το θέμα.

Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με την αναφορά του δικαστή, γνώριζε ότι ο Μπασίρ είχε πει ψέματα για αυτά που είχε πράξει ώστε να πείσει την πριγκίπισσα να του ανοίξει την καρδιά της. Κι όταν άλλα βρετανικά ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις για το πώς το BBC εξασφάλισε την αποκλειστική συνέντευξη, ο Ντάισον είπε ότι ο οργανισμός συγκάλυψε αυτά που γνώριζε.





Ειδήσεις σήμερα

«Ήμουν πρόθυμος να πάρω ναρκωτικά»: Εξομολόγηση-χείμαρρος του πρίγκιπα Χάρι για το τραύμα από τον χαμό της Νταϊάνα!

Γιαννάκου (ΘΕΜΑ 104,6): Θλιβερά τα όσα είπε ο Κώστας Τσιάρας

Συνεπιμέλεια: Ψηφίστηκε ο νόμος - Οι διαρροές από τη ΝΔ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr