Το «θρίλερ» των πλαστικών στήθους με ελαττωματικά εμφυτεύματα ξανά στο προσκήνιο

Το «θρίλερ» των πλαστικών στήθους με ελαττωματικά εμφυτεύματα ξανά στο προσκήνιο

Απόφαση του Εφετείου Παρισίων επιβεβαιώνει τις ευθύνες της γερμανικής TÜV για ελλιπείς ελέγχους στις πιστοποιήσεις και ανοίγει τις στρόφιγγες των αποζημιώσεων

implant_pip
Το θρίλερ για τις πλαστικές στήθους με χρήση ακατάλληλης σιλικόνης επανήλθε σήμερα στην επικαιρότητα με την απόφαση του Εφετείου Παρισίων, η οποία επιβεβαιώνει ευθύνες της γερμανικής εταιρείας TÜV. Η TÜV, η οποία παρείχε τις πιστοποιήσεις για τα εμφυτεύματα μαστού της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothèse (PIP) κατηγορείται ότι δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους στη σιλικόνη, με τραγικές συνέπειες σε περιπτώσεις ρήξης του εμφυτεύματος.

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία του 1993 για τα προϊόντα που έχουν σχέση με θέματα Υγείας, οι οργανισμοί που παρέχουν την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση CE έχουν «την ευθύνη επαγρύπνησης». Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνεται επαλήθευση αναφορικά με τις πρώτες ύλες μέσω ελέγχου των λογιστικών βιβλίων της προμηθεύτριας εταιρείας. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης σιλικόνης ωστόσο, πρόκειται για έλεγχο τον οποίο η γερμανική ΤÜV προφανώς δεν έκανε, μη διασταυρώνοντας τα στοιχεία της PIP.

Το 2000 οι πρώτες καταγγελίες

Η σημερινή απόφαση ανοίγει πλέον τις στρόφιγγες αποζημιώσεων και δίνει ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που είχαν εμφυτεύματα στήθους PIP, οι οποίες βάσει υπολογισμών ανέρχονται στις 300.000 παγκοσμίως. Για 25 χρόνια ο ιδρυτής της PIP γάλλος Ζαν Κλοντ Μας κατασκεύαζε παράνομα και εμπορευόταν, ψευδόμενος για την ποιότητα της σιλικόνης που χρησιμοποιούσε. Το 2016 καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση.

Οι πρώτες καταγγελίες ξεκίνησαν το 2000 στις ΗΠΑ, όπου απαγορεύθηκε η χρήση εμφυτευμάτων PIP – στη συνέχεια ακολούθησε η Αγγλία. Το 2017 το δικαστήριο της Τουλόν όρισε 3.500 Ευρώ ως προσωρινή αποζημίωση «για πρόκληση άγχους» σε σχεδόν 13.500 γυναίκες. Η απόφαση του γαλλικού Εφετείου προωθεί ωστόσο το ενδεχόμενο υψηλότερων αποζημιώσεων.

Πηγή: Deutsche Welle


Ειδήσεις σήμερα

Επαναλειτουργούν από σήμερα τα θερινά σινεμά – Τι ακολουθεί

Διαθέσιμα και τα τέσσερα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44


Φωτιά στην Κορινθία: Δεύτερη νύχτα αγωνίας - Σε πύρινο κλοιό τα Μέγαρα - Τα ξημερώματα μειώθηκε η ένταση των ανέμων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης