Μιανμάρ: Αποσύρθηκαν οι αντάρτες από τις μάχες στην πόλη Μιντάτ

Μιανμάρ: Αποσύρθηκαν οι αντάρτες από τις μάχες στην πόλη Μιντάτ

Οι συγκρούσεις με τον βιρμανικό στρατό στην περιοχή είναι οι πιο σφοδρές μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου

23976881
Μαχητές τοπικής ένοπλης οργάνωσης που αντιτίθεται στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ  έχουν αποσυρθεί από την πόλη Μιντάτ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, έπειτα από ημέρες μαχών εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από το πυροβολικό, δήλωσε μέλος της σήμερα.

Στο μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανία ζήτησαν από τον στρατό της Μιανμάρ να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που απαρτίζεται από πρώην μέλη της ανατραπείσας κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Οι συγκρούσεις στην ορεινή πόλη Μιντάτ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ινδία στην πολιτεία Τσιν, είναι οι πιο σφοδρές που έχουν ξεσπάσει μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, το οποίο έχει βυθίσει τη χώρα σε χάος λόγω των κινητοποιήσεων κατά της χούντας, των απεργιών και την εμφάνιση τοπικών πολιτοφυλακών.

“Προκειμένου να αποφύγουμε τις συγκρούσεις αποσυρθήκαμε, ανησυχώντας για την πρόκληση ζημιών στην πόλη”, δήλωσε ένας μαχητής, ο οποίος πρόσθεσε ότι στη Μιντάτ, μια πόλη 40.000 κατοίκων, παραμένουν μόνο οι γυναίκες και τα παιδιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της είναι υπό τον έλεγχο του στρατού.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά την εμφάνιση της Δύναμης Άμυνας της Τσίνλαντ, μια από τις πολλές νέες ένοπλες οργανώσεις που δημιουργήθηκαν για να αντιταχθούν στη χούντα, σε μια χώρα όπου ήδη υπήρχαν περίπου 20 ένοπλες οργανώσεις εθνοτικών ομάδων.

Οι μαχητές επίσης ανέφεραν ότι ανήκουν στις Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις της σκιώδους Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

“Θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να λάβει άμεσα δράση για να τερματιστεί η βία των Τατμαντάου (σ.σ. βιρμανικός στρατός) και να προστατεύσει τους ανυπεράσπιστους πολίτες της Μιντάτ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Η αμερικανική και η βρετανική πρεσβεία στην Μιανμάρ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους αμάχους στη Μιντάτ.

Η χρήση όπλων από τον στρατό εναντίον αμάχων, μεταξύ άλλων αυτή την εβδομάδα στη Μιντάτ, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του πού μπορεί να φτάσει το καθεστώς για να παραμείνει στην εξουσία”, επεσήμανε η αμερικανική πρεσβεία. “Ζητάμε από τον στρατό να σταματήσει τη βία εναντίον των αμάχων”.

Τουλάχιστον 790 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ στην καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της χούντας, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα 

Ινδία: «Ξεβράζει» πτώματα ο Γάγγης - Στους 4.077 οι θάνατοι από κορωνοϊό το προηγούμενο 24ωρο

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα - Πού και ποιες ώρες μπορείτε να ψωνίσετε

Δολοφόνησαν 58χρονο με συμβόλαιο θανάτου στη Μεταμόρφωση - Δείτε βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης