Σκηνικό πολέμου με δεκάδες νεκρούς: Αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα και ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ

Σκηνικό πολέμου με δεκάδες νεκρούς: Αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα και ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ

Ανάμεσα στους νεκρούς στη Γάζα και παιδιά - Οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές συνεχίστηκαν όλο το βράδυ - Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την «απαράδεκτη» κλιμάκωση

gaza-arthro
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται στη διάρκεια της νύχτας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας.

«Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Ασταμάτητα. Η ώρα είναι τώρα 04:00. Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο νωρίτερα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου διεξήχθησαν 130 πλήγματα σε αντίποινα για την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ. «Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα ισραηλινά αντίποινα ήταν εξαιρετικά πολύνεκρα. Σε πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Η εφημερίδα Jerusalem Post έκανε λόγο για οκτώ μέλη της Χαμάς νεκρά.

Κλείσιμο


Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους έχει φθάσει στο κόκκινο τις τελευταίες ημέρες. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για απαράδεκτη κλιμάκωση, ζητώντας να σταματήσει η ανταλλαγή ρουκετών.

Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι – τουλάχιστον 610, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που επικαλέστηκε η εφημερίδα Αλ Κουντς – τραυματίστηκαν σε επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, σε μια τοποθεσία που θεωρούν ιερή οι πιστοί τριών θρησκειών, το Όρος του Ναού, όπως το αποκαλούν οι Εβραίοι, ή Ευγενές Ιερό, όπως το ονομάζουν οι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε περί τα μεσάνυχτα ότι η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θα άρχιζε επιθέσεις ευρείας κλίμακας εάν οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας δεν αποχωρούσαν από τον ιερό χώρο μέσα σε δύο ώρες.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι εδώ καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν επανειλημμένα πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.

Οργή από Νετανιάχου

«Σθεναρή αντίδραση» κατά αυτών που επιτέθηκε στο Ισραήλ από τη Γάζα, υποσχέθηκε o Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει με μεγάλη δύναμη. Δεν θα ανεχθούμε τις επιθέσεις στην επικράτειά μας, στην πρωτεύουσα μας, στους πολίτες μας ή στους στρατιώτες μας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

«Εκείνοι που μας επιτίθενται θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα παραβίασαν τις κόκκινες γραμμές μας», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Ακόμη, είπε ότι ο τρέχων «γύρος μάχης» μπορεί να διαρκέσει «μερικό διάστημα».

Reuters: Παρέμβαση από Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένα Έθνη για ανακωχή

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν μεσολαβήσει για ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο παρελθόν, ήρθαν σε επαφή με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Πύραυλοι από τη Γάζα έπληξαν την Ιερουσαλήμ

Επτά πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Channel 12 του Ισραήλ, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε δώσει η Χαμάς στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο ένας εξ αυτών εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιποι «έσκασαν» σε ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε ελαφρά από αντιαρματική ρουκέτα που «χτύπησε» το αυτοκίνητό του στη συνοριακή περιοχή της Γάζας. Ο πολίτης, που σύμφωνα με την ενημέρωση βρισκόταν το αυτοκίνητο την ώρα της επιθεσης, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να εξεταστεί.

Πέρα από το αυτοκίνητο που «χτυπήθηκε», βίντεο δείχνουν και σπίτια σε προάστιο της Ιερουσαλήμ να έχει υποστεί μερικές ζημιές.


Απείλησε με νέα επίθεση η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

Η τρομοκρατική οργάνωση της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ απείλησε να εκτοξεύσει νέους πυραύλους από τη Γάζα στο Ισραήλ στις 9 μ.μ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή έως και 50 μίλια γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, κάτοικοι της πόλης Ασκελόν, ανέφεραν πως άκουσαν εκρήξεις από ρουκέτες, ενώ σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα, τουλάχιστον δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στην πόλη, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.






Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ιερουσαλήμ εκκένωσε την Παλιά Πόλη και το Τείχος των Δακρύων υπό το φως της επίθεσης με πυραύλους στην πρωτεύουσα. «Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Δυτικό Τείχος έχουν αρχίσει να εκκενώνουν την περιοχή, μεταφέροντας τους πολίτες σε ασφαλέστερες τοποθεσίες», λέει η αστυνομία. Παράλληλα, σειρήνες συναγερμού ηχούν σε αρκετές πόλεις στα νότια του Ισραήλ, ενώ η πορεία των χιλιάδων νέων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της Πόλης, ματαιώθηκε λόγω των ταραχών που σημειώθηκαν νωρίτερα, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.



Επιβεβαίωσε το «χτύπημα» η Χαμάς

Η Χαμάς ανέφερε ότι «χτύπησε» την Ιερουσαλήμ ως απάντηση στα «εγκλήματα και την επιθετικότητα του Ισραήλ στην Ιερή Πόλη και την παρενόχληση του λαού μας στο Σεΐχ Τζαράχ και στο Τζαμί Αλ-Άκσα». «Αυτό είναι ένα μήνυμα που ο εχθρός πρέπει να καταλάβει καλά», είπε ένας εκπρόσωπος της Οργάνωσης.




Ειδήσεις σήμερα 

«Ώρα μηδέν» για τον Φιλιππίδη: Ο εισαγγελέας αποφασίζει αν θα ασκηθεί δίωξη για βιασμό και για απόπειρες βιασμού

«Μαϊμού» αστυνομικός εξαπατούσε κόσμο σε Αθήνα και επαρχία

Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση θα τηρήσει την εκεχειρία που ανήγγειλαν οι Ταλιμπάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης