Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο: Γιατί η «Ισπανίδα Τραμπ» είναι το φαβορί στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης

Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο: Γιατί η «Ισπανίδα Τραμπ» είναι το φαβορί στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης

Οι σημερινές εκλογές διεξάγονται σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης

IsabelDiazAyuso2
Για τη δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας «RTVE» είναι η «Βασίλισσα της Ταβέρνας». Για τους Μαδριλένους εστιάτορες είναι μία... αγία, ενώ για τα ΜΜΕ της πατρίδας της είναι η «Ισπανίδα Τραμπ».

Η Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο αναμένεται να σαρώσει στις σημερινές περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης παίζοντας το προεκλογικό χαρτί κατά του lockdown στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid. Σύνθημά της είναι: «Κομμουνισμός ή Ελευθερία».

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης, στη σκιά της πανδημίας της νόσου Covid και της πολιτικής αναταραχής, με τη συντηρητική πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης να αμφισβητεί ανοιχτά το lockdown της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις στη πρωτεύουσα της χώρας αμαυρώθηκαν από βία, υποψήφιοι παρέλαβαν σφαίρες ως απειλές και η εκστρατεία ήταν γεμάτη αναφορές στον εμφύλιο του 1930.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, οι σημερινές περιφερειακές εκλογές είναι σημαντικές καθώς η Μαδρίτη είναι η πιο ισχυρή και ευημερούσα περιφέρεια της χώρας αλλά και επειδή θα κριθεί και το μέλλον του Λαϊκού Κόμματος που σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση καθώς πέτυχε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στις κάλπες το 2019 αλλά και στις αντίστοιχες περιφερειακές στην Καταλονία, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ισχυρή γυναίκα της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο έχει κατηγορήσει ουκ λίγες φορές την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να «στραγγαλίσει» την οικονομική επιτυχία της περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό, η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης κατάφερε να αλιεύσει ψηφοφόρους από τον ακροδεξιό χώρο.

Κλείσιμο
Για το λόγο αυτό, εφημερίδες, όπως η «El Periodico» ή η «Publico» της έχουν προσδώσει το προσωνύμιο της «Ισπανίδας Τραμπ».

Η ίδια εξάλλου παραδέχτηκε πρόσφατα στον τηλεοπτικό σταθμό «Telecinco» ότι πολιτικά έχει μετακινηθεί αρκετά προς τον δεξιό χώρο: «Όταν σε αποκαλούν φασίστα, τότε ξέρεις ότι τα κάνεις όλα καλά, ότι βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Επιπλέον, η Αγιούσο δεν δίστασε να αποκαλέσει «δικτατορία» την εκλεγμένη κεντροαριστερά κεντρική κυβέρνηση.

H 42χρονη πολιτικός είναι ο «άσος στο μανίκι» του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος «ΡΡ» κάνοντας προεκλογικό αγώνα εναντίον των αριστερών κομμάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το γερό χαρτί των συντηρητικών αναμένεται να λάβει στις σημερινές περιφερειακές εκλογές το 40% των ψήφων διπλασιάζοντας τη δύναμη του κόμματος.

Το γεγονός ότι η Αγιούσο γύρναγε την πλάτη ή εφάρμοζε με το ζόρι τα περιοριστικά μέτρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ παρά τον μεγάλο αριθμό νεκρών είχε ως αποτέλεσμα να ενισχύσει τη λαοφιλία της.

Με τον λαϊκίστικο λόγο της είχε απήχηση στο κοινό. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να κυβερνήσει μόνη της, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.

Εφόσον θα χρειαστεί εταίρο, ποιος θα είναι αυτός; Κι αυτός μπορεί να είναι μόνο οι εθνολαϊκιστές ακροδεξιοί του κόμματος «Vox», όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα. Σπάει ταμπού και επικρίνεται για αυτό, και εμφανίζεται ως θύμα του πολιτικού συστήματος. Ορισμένες από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, που το 2014 αποσπάστηκε από το Λαϊκό Κόμμα, είναι ότι πιστεύει σ' ένα αυταρχικό κοινωνικό μοντέλο προβάλλοντας τις αρχές της λεγόμενης κλασικής οικογένειας.

Τα μηνύματά του απευθύνονται σε ψηφοφόρους, που αισθάνονται άβολα σε μια ανοιχτή και πλουραλιστική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις σημερινές εκλογές το κόμμα «Vox» θα αποσπάσει γύρω στο 9% των ψήφων.

«Θα προσφέρουμε στην Αγιούσο τις ψήφους μας, αλλά θέτοντας όρους» υποστηρίζει η επικεφαλής της εκλογικής λίστας για τη Μαδρίτη, Ροσίο Μοναστέριο, με τις προυποθέσεις να τις αποκαλύπτει, η ίδια όπως λέει, «στις 5 Μαΐου».

Ωστόσο, η καστανομάλλα Ατζούσο σίγουρα με το μέρος της τους ιδιοκτήτες εστιατορίων της Μαδρίτης.

Για την πλειοψηφία των εστιατόρων, η Ατζούσο είναι μια... αγία, που τους έσωσε από την οικονομική κατάρρευση.

«Σε ευχαριστούμε Αγιούσο», «Είμαστε όλοι Αγιούσο», είναι ορισμένα από τα συνθήματα σε προεκλογικά πλακάτ στην πλατεία «Calle Ponzano», τον μεγαλύτερο υπαίθριο χώρο για πάρτι και ταβέρνες της πρωτεύουσας.

«Χάρη σε αυτήν είμαστε ακόμη ζωντανοί», λέει ο Χοσέ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Vagalume».

Στη Μαδρίτη, η Αγιούσο άνοιξε τα εστιατόρια και της μπυραρίες με τους ιδιοκτήτες να της εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους σε αντίθεση με τις άλλες ισπανικές περιφέρειες.

«Θα ψηφίσουμε την Αγιούσο, ποιον άλλο;», λένε οι περισσότεροι εστιάτορες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μεξικό: 15 νεκροί - Κατέρρευσε γέφυρα του Μετρό πάνω σε δρόμο - Δείτε βίντεο

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία: 1.248 ασθενείς με covid σε Μονάδες - Μικρή μείωση στους διασωληνωμένους

Επιστρεπτέα 7: Πού και ποιους «χτυπούν» για έλεγχο ΑΑΔΕ και ΣΔΟΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης