Παρέμβαση Μπάιντεν μετά τον θάνατο 20χρονου μαύρου από πυρά αστυνομικού - Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στη Μινεάπολη

Παρέμβαση Μπάιντεν μετά τον θάνατο 20χρονου μαύρου από πυρά αστυνομικού - Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στη Μινεάπολη

«Θέλω να το πω ξανά ξεκάθαρα: δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, καμία, για λεηλασίες», τόνισε ο Μπάιντεν - «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κατανοητές», συμπλήρωσε

Screenshot_2021-04-12_at_10_59_33_PM
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τις αρχές στη Μινεσότα σχετικά με τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ενός 20χρονου μαύρου, σε προάστιο της Μινεάπολης.

Προσέθεσε πως ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην τήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας.

«Παράλληλα, θέλω να το πω ξανά ξεκάθαρα: δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, καμία, για λεηλασίες», τόνισε, ενώ η περιοχή βρίσκεται ήδη υπό υψηλή ένταση.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κατανοητές», δήλωσε, επίσης, ο Τζο Μπάιντεν. «Και το θέμα είναι, γνωρίζουμε ότι ο θυμός, ο πόνος, τα βάσανα που έχουν υποστεί οι μαύροι σε αυτό το πλαίσιο, είναι πραγματικά, σοβαρά και σημαντικά», συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

«Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη βία», τόνισε, σημειώνοντας πως «πρέπει να ακούσουμε τη μητέρα του Ντόντε, η οποία ζητά ειρήνη και ψυχραιμία».

Ερωτηθείς για τη δίκη του Σόβιν, ο Μπάιντεν είπε ότι «ελπίζει ότι θα υπάρξει ετυμηγορία και ένα αποτέλεσμα που θα έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής».

Κλείσιμο
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ δήλωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ο θάνατος του 20χρονου μαύρου φαίνεται να προκλήθηκε από «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από μία αστυνομικό, η οποία τράβηξε το όπλο της, κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αντί του τέιζέρ της.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το βίντεο καταγραφής του περιστατικού «αρκετά σοκαριστικό».

«Το ερώτημα είναι: πρόκειται για ατύχημα ή ήταν σκόπιμο; Απομένει να διευκρινιστεί μετά από μια πλήρη έρευνα», δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια που ακολούθησαν του θανάτου του 20χρονου, ο δήμαρχος της Μινεάπολης κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας για σήμερα το βράδυ.

«Πρέπει να έχουμε ειρήνη απόψε», είπε ο Τζέικομπ Φρέι, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από από τις 19:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, τοπική ώρα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει επίσης στο Σαιντ Πολ, την αδελφή πόλη της Μινεάπολης και στις τρεις κομητείες της μητροπολιτικής περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος του Σαιντ Πολ και ο κυβερνήτης της Μινεσότα.

Το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο του Ντόντε Ράιτ, κατά τη διάρκεια οδικού ελέγχου στο Μπρούκλιν Σέντερ, στη Μινεσότα, εκτυλίχθηκε σε κοντινή απόσταση από την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας ξέσπασαν σε προάστιο της Μινεάπολις χθες Κυριακή, όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα τον νεαρό Αφροαμερικανό μέσα στο αυτοκίνητό του αφού τον σταμάτησε για μια παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Οργισμένο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα του προαστίου Μπρούκλιν Σέντερ, ενώ αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

Από τις πλαστικές σφαίρες τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ένας από τους οποίους αιμορραγούσε στο κεφάλι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.


Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμοί: Ραντεβού εξπρές για 800.000 πολίτες με υποκείμενα νοσήματα 

Από την Καλαμαριά στο Yale και από εκεί στη Formula1: To όνειρο του Κωνσταντίνου τώρα ξεκινάει 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δεν θα παραιτηθεί από το θρόνο γιατί έχει κάνει συμφωνία με... το Θεό 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης