Πρίγκιπας Φίλιππος: Δείτε το πιστοποιητικό γέννησής του, γραμμένο στην καθαρεύουσα

Πρίγκιπας Φίλιππος: Δείτε το πιστοποιητικό γέννησής του, γραμμένο στην καθαρεύουσα

Η Mail on Sunday έφερε στο φως το έγγραφο που «μάζευε σκόνη» για 99 χρόνια σε ένα αρχείο, κοντά στην κερκυραϊκή βίλα όπου γεννήθηκε ο μετέπειτα σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ

certificate-ekso
Η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, πρωταγωνιστεί τα τελευταία 24ωρα στα βρετανικά ΜΜΕ και όχι μόνο, με site να κάνουν μακροσκελή αφιερώματα στην περιπετειώδη και «γεμάτη» εμπειρίες ζωή του.

Η κυριακάτικη βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday έφερε εχθές στο φως ένα έγγραφο που «μάζευε σκόνη για σχεδόν έναν αιώνα» σε ένα δημοτικό αρχείο, κοντά στην κερκυραϊκή βίλα όπου είχε γεννηθεί ο Πρίγκιπας Φίλιππος το 1921. Το έγγραφο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα από έναν ιερέα ονόματι Σπυρίδων Τρύφωνα και περιγράφει πώς ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, πατέρας του Φιλίππου, παρουσίασε το αγόρι στον κληρικό. Στο πιστοποιητικό αναφέρεται πως το βρέφος γεννήθηκε στις 10 π.μ. στις 28 Μαΐου του 1921.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η Daily Mail, ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921, όμως η γέννησή του καταγράφηκε με βάση το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούνταν ακόμη τότε στην Ελλάδα.

cartificate


Η Mail on Sunday εντόπισε το έγγραφο στο δημοτικό αρχείο που στεγάζεται σε έναν παλιό αγγλικό στρατώνα εντός του επιβλητικού βενετσιάνικου φρουρίου που «επιβλέπει» την παλιά πόλη. Το Σάββατο ένα μέλος του προσωπικού συμφώνησε να δώσει στην εφημερίδα πρόσβαση στον δερματόδετο φάκελο όπου είχε καταγραφεί η γέννηση του άνδρα ο οποίος επρόκειτο να περάσει τη ζωή του στο πλευρό της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κλείσιμο
Στο πιστοποιητικό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μητέρα του βρέφους είναι η πριγκίπισσα Αλίκη, της οποίας ο πατέρας, ο πρίγκιπας Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, γεννήθηκε στο ανάκτορο του Ουίντσορ. Επισημαίνετα επίσης ότι κατά τη βάφτιση του μωρού στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, του δόθηκε επίσημα το όνομα «Φίλιππος» «από τους αναδόχους, την Α. Μ. Βασίλισσαν Μητέραν Όλγα» την οποία εκπροσώπησε στην τελετή η πριγκίπισσα Όλγα, και «από τον Δήμο Κερκυραίων» που εκπροσωπήθηκε στην τελετή από δύο τοπικούς αξιωματούχους.

Η εγγονή του Στυλιανού Μανιαρίζη, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τη Κέρκυρας και ένας εκ των αξιωματούχων που είχαν παρευρεθεί στην βάφτιση του Φιλίππου στην πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μίλησε στην εφημερίδα για την περηφάνια που αντλούσε η οικογένειά της από το γεγονός ότι ένα μέλος της ήταν παρών σε αυτήν τη σημαντική στιγμή της ζωής μιας ιστορικής φιγούρας. «Ήταν μεγάλη τιμή για τον παπού μου να είναι ένας από τους νονούς του πρίγκιπα Φίλιππου» δήλωσε η 70χρονη σήμερα Βασιλική Μανιαρίζη, που είναι φαρμακοποιός στο νησί. Και συμπληρώνει: «Παρόλο που δεν τον γνώρισα ποτέ, ο πατέρας μου μού είχε αφηγηθεί πολλές φορές την ιστορία της βάφτισης.Είμαι περήφανη για τον παππού μου».

certificate_2


Σύμφωνα με την Daily Mail, το πιστοποιητικό προσφέρει μια κλεφτή ματιά στους ταραχώδεις 18 πρώτους μήνες της ζωής του πρίγκιπα Φιλίππου, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 99 ετών. Ο μελλοντικός σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, μια νεοκλασσική βίλα φωλιασμένη σε δασώδη έκταση με υπέροχη θέα στο Ιόνιο. «Λέγεται ότι γεννήθηκε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας του παλατιού, που χρησιμοποιούσε τότε η βασιλική οικογένεια της Ελλάδας ως θερινή κατοικία». Η οικογένεια του Φιλίππου αναγκάστηκε να φυγαδευτεί από την Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1922, καθώς ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η δικοί του φυγαδεύτηκαν με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» και μάλιστα με τον ίδιο κρυμμένο μέσα σε ένα καφάσι φρούτων.

«Με την ξεφλουδισμένη μπογιά του και την ταλαιπωρημένη από τον χρόνο πρόσοψή του, το μεγαλείο του Μον Ρεπό έχει ξεθωριάσει μέσα στον περασμένο αιώνα, παρόλο που τα κομψά δωμάτια στο ισόγειο, που πλέον στεγάζουν ένα μουσείο, δίνουν μια γεύση από το βασιλικό παρελθόν του. Το μόνο ορατό σημάδι της σχέσης με τον Φίλιππο είναι μια μπλε και κόκκινη πλάκα γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά, δίπλα στην πόλη της εισόδου», γράφει η Daily Mail.

Tην Παρασκευή, ένα μπουκέτο με έξι λευκά τριαντάφυλλα είχε τοποθετηθεί διπλα στην πύλη, με μια κάρτα που έγραφε «Αναπαύσουν εν ειρήνη πρίγκιπα Φίλιππε, Δούκα του Εδιμβούργου». Οι Λιν και Βίβιαν Τσερτς, δύο από τους 6.000 Βρετανούς που ζουν στο νησί, επισκέφθηκαν το σημείο για να αφήσουν λουλούδια και να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνδρα «που παρέμεινε σαν βράχος στο πλευρό της Ελισάβετ σε όλη της τη ζωή».


Ειδήσεις σήμερα 

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ «έστησε» το ατύχημα με το ξεγύμνωμα του στήθους της Τζάνετ Τζάκσον, λέει στυλίστας

Τροχαίο στη Γαύδο: Θρήνος για την 25χρονη Κορίνα - Η αγάπη της για το νησί που άφησε την τελευταία της πνοή

Αποκαλύψεις «βόμβα» σε νέο βιβλίο για την Κάλλας: Ο Ωνάσης «την είχε ναρκώσει για σεξουαλικούς λόγους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης