Sofa-gate: Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τον Ερντογάν και τη φον ντερ Λάιεν - Θα έκανε τα ίδια στη Μέρκελ;

Sofa-gate: Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τον Ερντογάν και τη φον ντερ Λάιεν - Θα έκανε τα ίδια στη Μέρκελ;

Στο στόχαστρο και ο Σαρλ Μισέλ και η «απολογία» του - «Sorry not sorry όσα έγραψε», λέει το Politico

erdogan-leyen-645
Υπήρξαν δύο καρέκλες για τρεις στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα την Τρίτη: για τον Σουλτάνο του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , όχι όμως και για την πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν εξεπλάγη. Αποφάσισε να προχωρήσει και να δώσει προτεραιότητα στην ουσία έναντι του πρωτοκόλλου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδίδει σημασία στο περιστατικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ σχολιάζοντας την διπλωματική γκάφα της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ουδέποτε εκφράσει την στήριξή του στον φεμινισμό, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το φύλο τους, «οι Πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαικού Συμβουλίου ανήκουν στην ίδια βαθμίδα πρωτοκόλλου. Θα έπρεπε να έχουν καθίσει στο ίδιο μέρος», συνεχίζει ο Ερίκ Μαμέρ.

Δύο πολυθρόνες προετοιμάστηκαν για τη συνάντηση των τριών, πλαισιωμένες από ευρωπαϊκές και τουρκικές σημαίες.

Κλείσιμο
Η Γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας εξακολουθεί να στέκεται, προφανώς έκπληκτη, όταν ανακαλύπτει ότι οι δύο άνδρες δεν έχουν προγραμματίσει να την εντάξουν στον κύκλο τους. Ακούμε να λέει «εμ»... κοιτώντας αμήχανα. Δεν προκαλεί την παραμικρή αντίδραση των ανδρών συνομιλητών της. Τελικά, η Ούρσουλα κάθεται σ΄ένα μπεζ καναπέ έχοντας απέναντί της τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο «ntv», o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταπεινώνει την πρόεδρο της Κομισιόν μ΄έναν καναπέ.

Για την εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», στην Άγκυρα υπήρχε μόνο ένας καναπές για την Ούρσουλα. Το ίδιο δημοσίευμα διευκρινίζει επίσης, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, Επίτροπος δεν είναι υψηλότερος στην βαθμίδα σε σχέση με την Ούρσουλα.

Η Ούρσουλα θα είχε την ίδια μεταχειριση εάν ήταν άντρας; Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Ωστόσο, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιν τ' Βελντ ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Νοέμβριο του 2015, στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της G20 στην Αττάλεια, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθεται δίπλα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ, τους τότε προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαικού Συμβουλίου αντιστοίχως «Αυτό δεν ήταν τυχαίο, ήταν σκόπιμο», έγραψε στο Twitter.

Δείτε το σχέτικο βίντεο από την Sun



«Γιατί όμως παρέμεινε σιωπηλός ο Πρόεδρος του Ευρωπικού Συμβουλίου;». Πιθανώς επειδή ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έχει μια δύσκολη σχέση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, δεν είδε ποιο ήταν το πρόβλημα.

Πάντως η κίνηση αυτή της Αγκυρας να μειώσει την πρόεδρο της Κομισιόν με τέτοιο τρόπο, έρχεται σε μία ιδιαίτερα ανησυχητική στιγμή για το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας των γυναικών που είχε υπογραφεί το 2011. Στόχος της ήταν να αποτρέψει την βία κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και να θέσει ένα τέλος στην δικαστική ασυλία για τους δράστες.

Η κίνησή του Ερντογάν να αποχωρήσει από αυτήν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από γυναίκες και όχι μόνο, σε μία στιγμή που τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται κάποια στιγμή στη ζωή τους βία από κάποιον σύντροφό τους. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι εμφανώς χαμηλότερο, στο 25%.

Επιπλέον και τα ποσοστά των γυναικοκτονιών υπολογίζεται ότι έχουν τριπλασιαστεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάθεται με γυναίκες, πόσο μάλλον να συνομιλεί ισότιμα μαζί τους. Με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όμως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Η Φον ντερ Λάιεν,ωστόσο ήταν το ιδανικό πρόσωπο για να στείλει ένα μήνυμα και αυτό, επειδή είναι γυναίκα και όχι εκλεγμένη ηγέτης, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Πίσω από την πολιτική αυτή πράξη συμπυκνώνεται και η περιφρόνηση του Τούρκου Προέδρου απέναντι στην Ευρώπη και τους θεσμούς της. Πολλοί αναρωτήθηκαν εάν ο Ερντογάν θα έκανε το ίδιο εάν τον επισκέπτονταν ταυτόχρονα Μακρόν και Μέρκελ. Αυτοί δηλαδή που αποφασίζουν το εάν και πόσα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα λάβει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να συνεχίσει να διατηρεί στο έδαφός του τους Σύρους πρόσφυγες. Μπορεί εκεί τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ίσως και όχι.

Δείτε το βίντεο και από το γαλλικό κανάλι France 24 (σχόλια - περιγραφή στα Αγγλικά)


Από μια τέτοια διπλωματική χειρονομία μπορούν να εξαχθούν αρκετά πολιτικά συμπεράσματα: κυρίως ότι ο Σουλτάνος του Βοσπόρου επέλεξε ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να απαντήσει στην σκληρή κριτική που του άσκησαν Ευρώπη και ΗΠΑ για την αναίτια επιλογή του να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών.

Πάντως, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης άσκησαν έντονη κριτική τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, όσο και στον Σαρλ Μισέλ που σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε για τον «παραγκωνισμό» της φον ντερ Λάιεν σε θέση που… την έκρυβε από τα πλάνα της τηλεόρασης και των φωτογράφων.

Ο ιστότοπος «Politico», αναφερόμενος στην απάντηση του Σαρλ Σισέλ, αναφέρει χαρακτηριστικά «Sorry not sorry» τονίζοντας ότι αυτή είναι η ουσία όσων έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαντώντας στην κριτική. Πόσο μάλλον από την στιγμή που ο λόγος της επίσκεψής τους είχε να κάνει με τα γυναικεία δικαιώματα. Τονίζει πως δεν ζήτησε συγνώμη για την μη αντίδρασή του, αλλά και για το ότι προσπάθησε να απορρίψει τις φωνές που τον κατηγορούν για την στάση του.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ελβετία: Τρεις μαθητές έκαναν φάρσα και οδήγησαν όλη την τάξη σε καραντίνα

Πριν ξεγυμνωθούν στο Ντουμπάι, οι Ουκρανές καλλονές έδειχναν τα κάλλη τους στα Καρπάθια

Η Νέα Ζηλανδία αναστέλλει τα ταξίδια από την Ινδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης