Υπόθεση κατασκοπείας στην Ιταλία: Άνω-κάτω το ΝΑΤΟ με τη σύλληψη του Ιταλού αξιωματικού

Υπόθεση κατασκοπείας στην Ιταλία: Άνω-κάτω το ΝΑΤΟ με τη σύλληψη του Ιταλού αξιωματικού

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ιταλίας – Ρωσίας - Ο Ιταλός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να παρέδωσε διαβαθμισμένα έγγραφα- πιθανόν και της Συμμαχίας - σε στρατιωτικό ακόλουθο στη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη έναντι 5.000 ευρώ

carabinieri
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει στις σχέσεις Ιταλίας- Ρωσίας η σύλληψη Ιταλού υποπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού με την κατηγορία της κατασκοπείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας του, όπως και του ΝΑΤΟ.

Ο Ιταλός που συνελήφθη και προφυλακίστηκε χθες το βράδυ από τις ιταλικές αρχές, φέρεται ότι παρέδιδε απόρρητα έγγραφα, ίσως και του ΝΑΤΟ σε Ρώσο αξιωματούχο έναντι αμοιβής. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», o Iταλός υποπλοίαρχος «έβαλε στην τσέπη» 5.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της μυστικής συνάντησης, ο Ιταλός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού κατηγορείται πως έδωσε διαβαθμισμένα έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας της Ιταλίας.

Η αστυνομία τον έπιασε επ’ αυτοφώρω να δίνει μυστικά έγγραφα που περιλαμβάνουν και απόρρητες πληροφορίες της Συμμαχίας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και άλλες χώρες.

kataskopos
Ο ιταλός πράκτορας


Κρατούνται ο Ιταλός αξιωματικός και ο Ρώσος ακόλουθος

Κλείσιμο
Οι δύο άντρες κρατούνται με την κατηγορία της κατασκοπείας, ενώ ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη για να δώσει εξηγήσεις.

Τα ιταλικά μέσα χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως το σημαντικότερο διπλωματικό επεισόδιο στην χώρα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να απελάσει δυο ανώτερους υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στην ιταλική πρωτεύουσα.


Τι περιέχουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα


Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ιταλός υπολοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, παρέδωσε σε πάρκινγκ της ιταλικής πρωτεύουσας απόρρητα έγγραφα στον στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ρώμη.

Με βάση τις διαρροές, μέρος των εγγράφων φέρεται να αφορά ιταλικά συστήματα τηλεπικοινωνιών.  Ο συγκεκριμένος Ιταλός υπολοίαρχος, σύμφωνα με τον Τύπο, είχε χρηματισθεί και στο παρελθόν από Ρώσους συναδέλφους του λαμβάνοντας το ποσό των 5.000 ευρώ για την παροχή απόρρητων πληροφοριών.

Ο Ιταλός υποπλοίαρχος και ο Ρώσος στρατιωτικός ακόλουθος στη χώρα ανακρίνονται από τις ιταλικές αρχές

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για τυχόν διαρροή εγγράφων της Συμμαχίας

Η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό και στο ΝΑΤΟ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα αφορούσαν τη Συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, έκανε λόγο για «εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση».

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η σύλληψη του Ιταλού υποπλοίαρχου ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας, που έγινε με τη συνεργασία αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, καθώς και των μυστικών υπηρεσιών.

Η Ρωσία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους

Την ίδια ώρα, η Μόσχα επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και μελετά τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση από τις ιταλικές αρχές για την απέλαση από την Ιταλία δύο Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας και εν συνεχεία θα ανακοινώσει την απάντηση της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου δεν θα επηρεάσει τις θετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Εκφράζουμε την λύπη μας σε σχέση με την απέλαση από την Ρώμη των δύο υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας. Αποσαφηνίζουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η εν λόγω απόφαση. Τα πιθανά βήματα μας σε σχέση με την ενέργεια αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο των διμερών σχέσεων, θα τα κοινοποιήσουμε επιπροσθέτως».

Το Κρεμλίνο νωρίτερα είχε δηλώσει δια στόματος του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν διαθέτει «αυτή τη στιγμή λεπτομέρειες για τους λόγους και τις συνθήκες της σύλληψης» συνεργάτη του στρατιωτικού ακολούθου της ρωσικής πρεσβείας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «ο αρκετά θετικός και εποικοδομητικός χαρακτήρας των ρώσο-ιταλικών σχέσεων θα συνεχισθεί και θα διατηρηθεί».

Είναι η πρώτη απέλαση Ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο «Radio Liberty», το οποίο επικαλείται την εφημερίδα »La Repubblica, είναι το πρώτο περιστατικό απέλασης Ρώσων διπλωματών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1989.

Τότε οι δύο συλληφθέντες ήταν πράκτορες της KGB, ένας της βουλγάρικης υπηρεσίας κατασκοπείας και ο άλλος Ιταλός πρώην καραμπινιέρος. Και οι δύο τους κατάφεραν να διαφύγουν στην Σόφια.

Πριν από δύο εβδομάδες, στα μέσα Μαρτίου στην Σόφια συνελήφθησαν Βούλγαροι αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου ως ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ενώ απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ιταλία για την απόφασή της να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνται για διενέργεια κατασκοπείας.



«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αλληλέγγυο προς την Ιταλία και τις ενέργειες στις οποίες προέβη σήμερα, αναλαμβάνοντας δράση εναντίον της κακοήθους και αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας της Ρωσίας η οποία έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τον σύμμαχό μας στο @NATO», ανέφερε ο Ράαμπ σε ένα tweet.

Ειδήσεις σήμερα:

Αύριο ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές Απριλίου


Στα 3.616 τα νέα κρούσματα - Τα 1.706 στην Αττική


Πρωτότυπη διαμαρτυρία στην Κρήτη: «Πλημμύρισε» παπούτσια η πλατεία «Ελευθερίας» στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης