Επικεφαλής EMA: Tα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων

Επικεφαλής EMA: Tα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων

Ο αριθμός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που έχουν αναστείλει προς το παρόν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της άγγλο - σουηδικής φαρμακευτικής αυξάνεται διαρκώς

astra
Tα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων. Αυτό τόνισε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κυρία Έμερ Κουκ μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από την Χάγη. Κατά τον ΕΜΑ, ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τα δεδομένα την Τρίτη, ενώ συνεκλήθη έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα επί των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

Ο αριθμός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που έχουν αναστείλει προς το παρόν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της άγγλο - σουηδικής φαρμακευτικής αυξάνεται διαρκώς.

Πρόκειται για κράτη - μέλη της Ε.Ε και συγκεκριμένα τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Εσθονία και δύο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: Την Νορβηγία και την Ισλανδία. (σ.σ. τα κράτη του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων της ΕΕ).

Την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για 14 ημέρες τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεων στο αίμα σε πολίτες που είχαν εμβολιαστεί. Λίγες ημέρες νωρίτερα η Αυστρία είχε επίσης διακόψει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο μιας 49χρονης νοσηλεύτριας που υπέκυψε σε "σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος" μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της και την βαριά ασθένεια μιας 35χρονης νοσοκόμας. Ακολούθησε ένα ντόμινο, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ αποφάσισαν να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο.

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την Κυριακή.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.533 τα νέα κρούσματα - 605 οι διασωληνωμένοι, 59 θάνατοι 

Θεοδωρίδου: Ανοίγουν τα ραντεβού των εμβολιασμών για τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου 

Θεμιστοκλέους: Στο 85% η προσέλευση των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης