Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Μάχη στην Ευρώπη για το αν θα περιλαμβάνει ρωσικό και κινεζικό εμβόλιο
Σε προσχέδιο της Κομισιόν αναφέρεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει μόνον για τα εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων – Αντιπαράθεση για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο
Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ενόψει της παρουσίασης της τελικής πρότασης της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters, τα 27 κράτη-μέλη καλούνται να αποφασίσουν αν θα είναι πρόθυμα να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μόνο για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα τα οποία έχουν λάβει έγκριση για όλη την Ένωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή και για όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια, η χρήση των οποίων επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες χώρες, όπως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V και το κινεζικό εμβόλιο.
Ήδη, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν αγοράσει το Sputnik-V, αν και δεν έχει λάβει άδεια χρήσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Παράλληλα, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει να αποτρέπουν τις διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν έχουμε εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού. Παράλληλα θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για τα τεστ και την ανάρρωση όσων νόσησαν.
Μια διαφορετική Ημέρα Υιοθεσίας και Ενημέρωσης για την Υπεύθυνη Κηδεμονία Ζώων Συντροφιάς (και ειδικά εκείνων που έχουν διασωθεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές) πραγματοποιείται το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.
Το ερευνητικό πρόγραμμα του UNIC Athens μετατρέπει το campus του Ελληνικού σε ένα ζωντανό πεδίο έρευνας, όπου Τεχνητή Νοημοσύνη, Βιοτεχνολογία και βιολογικά δεδομένα συναντώνται, ανοίγοντας νέους δρόμους για την υγεία, την ευημερία και φυσικά, την επιστήμη.