Ο Ερντογάν στηρίζει τον γαμπρό του: Όσες φορές μιλάτε για τον Αλμπαϊράκ, τόσες πέτρες να πέσουν στα κεφάλια σας

Ο Ερντογάν στηρίζει τον γαμπρό του: Όσες φορές μιλάτε για τον Αλμπαϊράκ, τόσες πέτρες να πέσουν στα κεφάλια σας

Με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ, ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε στήριξη στον Μπεράτ Αλμπαϊράκ

albayrak_erdogan-52
Σε στήριξη του πρώην υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προέβη δημοσίως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγους μήνες μετά την παραίτηση του πρώτου.

Ο Αλμπαϊράκ βρίσκεται συχνά πυκνά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, όχι μόνο λόγω της προνομιακής μεταχείρισής του από τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και λόγω της θητείας του ως «Τσάρος» της τουρκικής οικονομίας. Άλλωστε ήταν αυτός στην θητεία του οποίου η Τουρκία έζησε μια τεράστια ύφεση, την πανδημία της COVID-19 και μια πτώση της λίρας περίπου στο 45%.

Με αφορμή λοιπόν τις επιθέσεις που δέχεται, ο Ταγίπ Ερντογάν εκδήλωσε μια πρωτοφανή στήριξη στον σύζυγο της κόρης του, σε σημειώνοντας ότι «όσες φορές μιλάτε για τον γαμπρό μου, τόσες φορές να πέσουν πέτρες στα κεφάλια σας». Σε ομιλία του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα μέλη της λογικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συμμετέχουν σε έναν αγώνα μηνυμάτων στο twitter. Κοιμούνται και ξυπνάνε λέγοντας ο γαμπρός, ο γαμπρός και πάλι ο γαμπρός. Ένα θα σας πω. Όσες φορές μιλάτε για τον γαμπρό μου, τόσες φορές να πέσουν πέτρες στα κεφάλια σας και να σας πλακώσουν».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τον Νοέμβριο, πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αξιωματούχων στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, πίστευαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος προετοίμαζε τον γαμπρό του ως μελλοντικό αρχηγό του κόμματος και ακόμη και ως πιθανό διάδοχό του. Ωστόσο, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη δήλωση παραίτησης που δημοσιεύτηκε στο Instagram, μια μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, να καρατομήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουϊσάλ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παραίτησή του αιφνιδιαστικά, με αποτέλεσμα για περισσότερες από τέσσερις ώρες τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος χώρας να μη έχουν αναφερθεί καθόλου στην είδηση, περιμένοντας τη «γραμμή» από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, ορισμένοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. «Ο Ερντογάν επένδυσε πολλά στον Αλμπαϊράκ. Μια απόφαση που εξόργισε ακόμη και πολλούς υπουργούς και γραφειοκράτες», δήλωσε ο αξιωματούχος του κόμματος, επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ρόλος του τέως υπουργού Οικονομικών επεκτάθηκε πολύ πέρα από την αρμοδιότητά του.

Ο Ερντογάν ξόδεψε ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την προώθηση του Αλμπαϊράκ. Του έδωσε τεράστια δύναμη και επιρροή, και αυτό είμαι κάτι που κόστισε στον ίδιον τον πρόεδρο, αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές.

Παρόλο που ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι παραιτείται για λόγους υγείας, όχι μόνο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά γενικότερα από την πολιτική, αρκετοί αναλυτές στην γείτονα χώρα εκτιμούν ότι ο πεθερός του και πρόεδρος της Τουρκίας θα του προσφέρει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο και ενδεχομένως ακόμα και αυτό του υπουργού των Εξωτερικών.

Πάντως, προ μηνός, ο Μπεράτ Αλπμπαϊράκ, έσπασε τη σιωπή μηνών μετά την ξαφνική του παραίτηση, απειλώντας να κινηθεί νομικά εναντίον των επικριτών του, που ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές του κόστισαν στη χώρα περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε αποθεματικά.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τα αποθεματικά σε ξένο νόμισμα ή σε τουρκική λίρα να εξαφανίστηκαν, να εξανεμίστηκαν ή να μεταφέρθηκαν σε διαφορετική τοποθεσία», ανέφερε ο δικηγόρος του Αλμπαϊράκ σε δηλώσεις του το Σάββατο. Ο δικηγόρος του Αλμπαϊράκ είπε επίσης ότι θα υποβληθεί μήνυση στους συκοφάντες του γαμπρού του Προέδρου της Τουρκίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο νέες συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό στη Νέα Σμύρνη

Ξεπέρασε τα 100 δισ. η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ - Μόνο 5 άνθρωποι τον ξεπερνούν σε πλούτο!

Πλαστό τεστ με 17 ευρώ και... πιστοποιητικό «fit to fly» για σκυλίτσα και νερό βρύσης!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης