OHE: Διεθνή έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ζητούν δύο ειδικές εισηγήτριες

OHE: Διεθνή έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ζητούν δύο ειδικές εισηγήτριες

Η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί κατεπειγόντως αναφέρουν οι δύο εμπειρογνώμονες και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του

navalny
Δύο ανεξάρτητες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν σήμερα τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για τη δηλητηρίαση τον Αύγουστο του κύριου αντιπάλου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου ζητούν την "άμεση απελευθέρωση".

'Δεδομένης της ανεπαρκούς απάντησης των εθνικών αρχών, της χρήσης απαγορευμένων χημικών όπλων, πιστεύουμε ότι μια διεθνής έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί κατεπειγόντως προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να διαλευκανθούν όλες οι συνθήκες που αφορούν τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι", δηλώνουν σε ανακοίνωση η Ανιές Καλαμάρ, Ειδική Εισηγήτρια για τις εξωδικαστικές, αυθαίρετες και με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέσεις, και η Ιρέν Χαν, Ειδική Εισηγήτρια για την προώθηση και την προστασία της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης.

"Θεωρούμε ότι η δηλητηρίαση του Ναβάλνι με (τον νευροτοξικό παράγοντα) Νόβιτσοκ διαπράχθηκε σκόπιμα για να σταλεί σαφής και απειλητική προειδοποίηση ότι αυτή θα είναι η τύχη οποιουδήποτε επικρίνει την κυβέρνηση και αντιταχθεί σε αυτήν. Το Νόβιτσοκ επιλέχθηκε ακριβώς για να προκαλέσει τον φόβο", προσθέτουν.

Οι δύο εισηγήτριες του ΟΗΕ, των οποίων η γνώμη δεν δεσμεύει τον ΟΗΕ, ζητούν από τον Αύγουστο από τη ρωσική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι "μια αξιόπιστη, διαφανής έρευνα που σέβεται τους διεθνείς κανόνες θα διενεργηθεί γρήγορα και τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν".

Εκτιμώντας την απάντηση των αρχών μη ικανοποιητική, οι δύο εισηγήτριες υπογραμμίζουν ότι η διεθνής έρευνα είναι "ιδιαίτερα καθοριστική τώρα που ο Ναβάλνι κρατείται από τη ρωσική κυβέρνηση και υπόκειται στον έλεγχό της".

"Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να ζητήσει ή να επιτρέψει μια έρευνα αυτού του είδους", γράφουν.

Κλείσιμο
Η ρωσική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα την καταδίκη του 44χρονου ακτιβιστή κατά της διαφθοράς σε μια υπόθεση απάτης που χρονολογείται από το 2014 και την οποία ο άμεσα ενδιαφερόμενος, πολλές δυτικές πρωτεύουσες και ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι στις 17 Ιανουαρίου προκάλεσε στη Ρωσία μεγάλες διαδηλώσεις, στις οποίες οι αρχές απάντησαν με περισσότερες από 11.000 συλλήψεις, οι οποίες γενικά συνοδεύτηκαν από πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Ειδήσεις σήμερα:

Η προοπτική του καιρού για τον Μάρτιο: Πότε έρχεται κρύο και κακοκαιρία - «Πέφτει» από σήμερα η θερμοκρασία

Αλέξης Κούγιας: Προαναγγέλλει μηνύσεις κατά πάντων - Βάζει στο στόχαστρο Καπουτζίδη, «φωτογραφίζει» Καινούργιου

Μπαρτσελόνα: Συνελήφθη ο Μπαρτομέου για το σκάνδαλο Barcagate
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης