Δικαστικό «ράπισμα» στον Τραμπ: Στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τις επιστροφές φόρου που έλαβε

Δικαστικό «ράπισμα» στον Τραμπ: Στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τις επιστροφές φόρου που έλαβε

Σημαντική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου  -  Σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια του τέως προέδρου να κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες των οικονομικών του

trump_main123
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο ώστε να περιέλθουν στα χέρια του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης οι φορολογικές δηλώσεις, οι επιστροφές φόρου και άλλα οικονομικά αρχεία του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ως μέρος ποινικής έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια του Τραμπ να αποκρύψει λεπτομέρειες των οικονομικών του.

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα του Τραμπ να «παγώσει» δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου, με την οποία ζητούνταν από τη λογιστική εταιρεία του Ρεπουμπλικανικού τέως προέδρου, Mazars USA, να συμμορφωθεί με ένταλμα και να παραδώσει τα στοιχεία σε επιτροπή που συγκλήθηκε από τον εισαγγελέα του Μανχάταν.

Τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ δεν θα δημοσιοποιηθούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, όμως η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι ένα πλήγμα για τον Τραμπ, επειδή αγωνίζεται εδώ και καιρό για να κρατήσει τα φορολογικά του στοιχεία μυστικά.

Η συνεχιζόμενη έρευνα που επί των φορολογικών του στοιχείων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει σημαντικό θέμα στην μετά την προεδρία ζωή του Τραμπ.

Κλείσιμο
Ο τέως πρόεδρος έκανε λόγο για «συνέχεια του κυνηγιού μάγισσας - το μεγαλύτερο στην ιστορία».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικοί 6-3 (τρεις δικαστές έχουν διοριστεί μάλιστα επί προεδρίας Τραμπ) είχε ήδη αποφανθεί τον περασμένο Ιούλιο επί της υπόθεσης, απορρίπτοντας το επιχείρημα του τέως προέδρου ότι απαλλάσσεται από ποινικές έρευνες ως εν ενεργεία πρόεδρος.

Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του, ο Τραμπ αρνήθηκε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών στο αξίωμά του να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να παρέχουν λεπτομέρειες για τον πλούτο του και τις δραστηριότητες της οικογενειακής του εταιρείας ακινήτων, του Οργανισμού Τραμπ.

Ο Τραμπ συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά νομικών ζητημάτων σχετικά με την προσωπική και επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Η έρευνα του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ξεκίνησε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια με αφορμή πληρωμές που φέρεται να έκανε ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, πριν από τις εκλογές του 2016, σε δύο γυναίκες: την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και το πρώην μοντέλο του Playboy, Κάρεν ΜακΝτούγκαλ.

Πρόσφατα η εισαγγελία πρότεινε ο έλεγχος να είναι ευρύτερος και να επικεντρωθεί σε πιθανή απάτη σε τραπεζικά, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, καθώς και σε παραποίηση λογιστικών αρχείων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέμη Ζούνη: Μου έριξε χαστούκι στη σειρά και μου άνοιξε η μύτη

Ο Ερντογάν πήγε σε κηδεία φίλου του Ιμάμη όπου γινόταν «πατείς με πατώ σε» - Δείτε βίντεο

Δήμητρα Παπαδήμα: Σκηνοθέτης - ανθρωπάκι μου ζήτησε τρίο - Θα δώσω το όνομά του στον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης