Ιατρική επιθεώρηση «τα βάζει» με τον Τραμπ - «Αν δεν ήταν πρόεδρος δεν θα είχαν πεθάνει 140.000 άνθρωποι από κορωνοϊό»

Ιατρική επιθεώρηση «τα βάζει» με τον Τραμπ - «Αν δεν ήταν πρόεδρος δεν θα είχαν πεθάνει 140.000 άνθρωποι από κορωνοϊό»

Το 40% των θανάτων από τη νόσο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σύμφωνα με  μελέτη της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet

usa_hosp
Το μπαλάκι των ευθυνών για το 40% των θανάτων των Αμερικανών από τον κορωνοϊό ρίχνει στον Ντόναλντ Τραμπ η ιατρική επιθεώρηση «Lancet» ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική και στο σύστημα υγείας της χώρας.

Συνολικά τα κρούσματα Covid στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 27 εκατομμύρια, ενώ μέχρι στιγμής 470.000 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές της ασθένειας.

Για την ιατρική επιθεώρηση «Lancet», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά εάν ο Τραμπ δεν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Σχεδόν 190.000 πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρίσκονται σήμερα εν ζωή στην περίπτωση που δεν συνέβαιναν δύο πράγματα: Αφενός, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ασκούσε την προεδρία όταν εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός και, αφετέρου, εάν το σύστημα υγείας της χώρας ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Κλείσιμο
Αυτό είναι το συμπέρασμα - κόλαφος για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ στο οποίο κατέληξε επιτροπή της επιθεώρησης «Lancet», η οποία μελέτησε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέτωπο της υγείας και της πανδημίας ειδικότερα.

«Οι ΗΠΑ τα έχουν πάει τόσο άσχημα με αυτή την πανδημία, όμως η αποτυχία δεν μπορεί να χρεωθεί αποκλειστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχει να κάνει και με τις αστοχίες του υγειονομικού συστήματος. Κι αυτό δεν είναι κάτι που θα λυθεί με τα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «The Guardian» η Μέρι Μπάσετ, μέλος της επιτροπής και διευθύντρια του κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Για την επιτροπή της επιθεώρησης «Lancet» ο Τραμπ, με την πολιτική του και τις αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές θεωρίες του, «έφερε δυστυχία στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης πως, όταν στις ΗΠΑ ξεκίνησε η επέλαση της πανδημίας, η χώρα διέθετε σε μεγάλο βαθμό ένα αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Κι αυτό γιατί μεταξύ των ετών 2002 και 2019, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45% του ΑΕΠ. Η ευθύνη για τις περικοπές αυτές, βαρύνει τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι επιστήμονες της επιθεώρησης «Lancet» βασίστηκε κυρίως στη σύγκριση ανάμεσα στην αναλογία θανάτων από Covid στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες χώρες της ομάδας G7 – Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown στην Αττική: Τι αλλάζει στη ζωή μας – Τι κλείνει, τι επιτρέπεται και τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Εμβόλιο της Pfizer εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Οικογενειακή τραγωδία στην Κύπρο: Συνελήφθη ο 58χρονος που σκότωσε τη γυναίκα και τον γιο του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης