Κολομβία: Η βία κατά των δημοσιογράφων αυξήθηκε μετά τη συμφωνία ειρήνης

Κολομβία: Η βία κατά των δημοσιογράφων αυξήθηκε μετά τη συμφωνία ειρήνης

Έχουν καταγραφεί 162 δολοφονίες που συνδέονταν με δημοσιογραφική δουλειά στην Κολομβία από το 1938, σχεδόν το 80% εκ των οποίων έμεινε ατιμώρητο

colombia_reporter
Η βία κατά των δημοσιογράφων στην Κολομβία αυξήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος για την Ελευθεροτυπία (Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP) η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία μελετά τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στις χώρες της Νότιας Αμερικής, οι απειλές, οι δολοφονίες, οι εκτοπισμοί επιδεινώθηκαν «σημαντικά» τα τέσσερα τελευταία χρόνια, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν συνολικά 1.013 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων.

Οκτώ δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί μετά το 2016, υπογράμμισε το FLIP.

Οι περισσότερες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου το 2020 ήταν οι απειλές (152 περιπτώσεις το 2020, έναντι 90 το 2016), η παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου (44 έναντι 38), οι επιθέσεις (30 έναντι 36) και οι στιγματισμοί (19 έναντι 17), απαρίθμησε.

Το 2020 δύο δημοσιογράφοι, ο Αβελάρδο Λις και ο Φελίπε Γκεβάρα, δολοφονήθηκαν στην Κολομβία, που χαρακτηρίζεται η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στην αμερικανική ήπειρο για τους εργαζόμενους στον Τύπο, μετά το Μεξικό (οκτώ δολοφονίες) και την Ονδούρα (τρεις).

«Τα θύματα ήταν ρεπόρτερς που δούλευαν σε ΜΜΕ (που ασχολούνται με ζητήματα) αυτοχθόνων ή κοινοτήτων, τα οποία υφίστανται επικίνδυνο στιγματισμό», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Οι φόνοι αυτοί διαπράχθηκαν σε περιοχές «που δεν έχουν την προστασία του κράτους», όπου οι καταγγελίες σχετικά με απειλές δεν ερευνώνται και όπου τα εγκλήματα αυτής της φύσης μένουν ατιμώρητα.

Κλείσιμο
Πολλοί στην Κολομβία νόμιζαν πως η χώρα γύρισε τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου που κρατάει πάνω από μισό αιώνα μετά τον αφοπλισμό και τη διάλυση της ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών της αμερικανικής ηπείρου. Αλλά η χώρα έχει μπει σε νέο κύκλο σφαγών και στοχευμένων δολοφονιών, ενώ η διακίνηση των ναρκωτικών αυξήθηκε εκρηκτικά.

Οι επιθέσεις γίνονται από δημόσιους λειτουργούς, ιδιώτες, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συμμορίες κακοποιών, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και αριστερούς αντάρτες, μεταξύ άλλων.

Το FLIP επέστησε εξάλλου στην προσοχή στον «εκφοβισμό» δημοσιογράφων από το κράτος της Κολομβίας.

Η ΜΚΟ έχει καταγράψει 162 δολοφονίες που συνδέονταν με δημοσιογραφική δουλειά στην Κολομβία από το 1938, σχεδόν το 80% εκ των οποίων έμεινε ατιμώρητο.


Ειδήσεις σήμερα

Lockdown στην Αττική: Ποια καταστήματα και πώς θα λειτουργούν από την Πέμπτη 

Lockdown στην Αττική: Με τηλεκπαίδευση και πλήρες ωράριο Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από την Πέμπτη 

Lockdown: Πάει για 70% η τηλεργασία στο Δημόσιο 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης