Αντίδραση Άγκυρας σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο - Στα Κατεχόμενα αύριο ο Τσαβούσογλου

Αντίδραση Άγκυρας σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο - Στα Κατεχόμενα αύριο ο Τσαβούσογλου

Η αντιπολίτευση στο ψευδοκράτος διαφωνεί με την εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μοντέλου λύσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τον ΟΗΕ και την ΕΕ

cavusoglou
Την απογοήτευση και τις αντιδράσεις του ψευδοκράτους και της Άγκυρας προκάλεσε η αναφορά σε επιδίωξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη Κύπρο, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP). Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προδικάζοντας τη λύση που πρέπει να αποφασιστεί από τις δύο πλευρές.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών επισημαίνει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «στην έκθεσή του σχετικά με την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021 δεν έκανε αναφορά σε οποιοδήποτε μοντέλο λύσης και επεσήμανε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Παρόλα αυτά η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η οποία δεν κατέστη εφικτή εδώ και πάνω από 50 χρόνια, να προδικάζει τη λύση που πρέπει να αποφασιστεί από τις δύο πλευρές είναι απαράδεκτη».

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών λέει ακόμη ότι «με την άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ που προβλέπεται να διοργανωθεί στο εγγύς μέλλον, στόχος είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι για τη λύση», προσθέτοντας ότι αναμένεται οι πλευρές να αποκαλύψουν με ειλικρίνεια τα οράματα τους σχετικά με το μέλλον.

«Θα ήταν επωφελές το Συμβούλιο Ασφαλείας αντί να επιβάλλει στις πλευρές μια διαδικασία που δεν παράγει λύση, η οποία έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί, να διασφαλίσει το έδαφος που θα επιτρέπει την συζήτηση νέων ιδεών που θα καταστήσουν δυνατή τη λύση» καταλήγει το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Αύριο αναμένεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά τη διήμερη παραμονή του θα συζητήσει με την ηγεσία του ψευδοκράτους τα επόμενα βήματα στο κυπριακό, στην βάση της πρόθεσης για επιδίωξη λύσης δύο κρατών. Η αντιπολίτευση στο ψευδοκράτος διαφωνεί με την εγκατάλειψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μοντέλου λύσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ολόκληρη η απολογία του προπονητή της 11χρονης αθλήτριας: Ξεκίνησε να την παρενοχλεί όταν ήταν 9 ετών

Σχολεία: Γιατί κάποια Γυμνάσια στην Αττική δεν μπορούν να ανοίξουν

Δέκα μέτρα για να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς συντάξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης