Σαρλ Μισέλ σε Μητσοτάκη και ηγέτες ΕΕ: Εξετάζουμε νομικά μέσα για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας εμβολίων

Σαρλ Μισέλ σε Μητσοτάκη και ηγέτες ΕΕ: Εξετάζουμε νομικά μέσα για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας εμβολίων

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ μέσω επιστολής που έστειλε στους 27 ηγέτες της Ενωσης

charles_michel
Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν, δηλώνει σε επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, απαντώντας στην κοινή επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, του Καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κοινοποίησε την επιστολή του τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στους ηγέτες των άλλων 26 μελών-κρατών της ΕΕ.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ μέσω επιστολής που έστειλε χθες Τετάρτη στους 27 ηγέτες της Ενωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.

«Έως τώρα, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από κάποιες εταιρείες δεν μας έχουν δώσει τις διασφαλίσεις που θέλουμε. Συνεχίζουμε το διάλογο, αλλά πιστεύουμε ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει τα αποθέματα εμβολίων και να διατρανώσει ότι η προστασία των πολιτών της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Με αυτό ως δεδομένο, καλωσορίζω την πρόταση της Επιτροπής για έναν μηχανισμό διαφάνειας στις εξαγωγές, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να διασφαλίσει ότι οι δόσεις των εμβολίων που προορίζονται εξαρχής για τα κράτη-μέλη δεν πρόκειται να εξαχθούν (εκτός ΕΕ)», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απαντητική του επιστολή.

Ειδήσεις σήμερα: 

Πιερρακάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Εξασφαλισμένα τα ραντεβού των εμβολίων που έχουν ήδη προγραμματιστεί

Πάτρα: Συνελήφθη ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή δολοφονίας του 27χρονου Μάριου

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Ίλιον - Νεκρή ανασύρθηκε μία γυναίκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης