Κορωνοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς

Κορωνοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς

Οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού

emvoliasmos_1
Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 και της 21ης Ιανουαρίου 2021, τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δηλαδή στην ομοιομορφία του περιεχομένου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και στη θέσπιση ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων για το κάθε πιστοποιητικό.

Ορίζουν επίσης τη βάση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα και την ακεραιότητα των πιστοποιητικών, ζήτημα για το οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο δίκτυο eHealth και για τον περαιτέρω προσδιορισμό των αναγκαίων μέτρων προστασίας και ασφάλειας των δεδομένων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τα έντυπα όσο και τα ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υφιστάμενες εθνικές λύσεις, καθώς και αυστηρή προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τα αποδεικτικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επέκταση αυτού του εργαλείου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και όταν θα την έχουμε ξεπεράσει».

Οι κατευθυντήριες γραμμές προέκυψαν μέσα από συζητήσεις και προβληματισμούς στο δίκτυο eHealth, καθώς και από τις πρώτες διαβουλεύσεις με την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, τον EMA, το ECDC και τον ΠΟΥ. Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν κυρίως τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, αλλά ενδέχεται μελλοντικά να χρησιμοποιούνται ως βάση για την απόδειξη του εμβολιαστικού ιστορικού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν σε

- Ένα απλό σχήμα που θα μπορεί να υποστηρίξει και έντυπα αλλά και ψηφιακά μέσα

- Ευελιξία και συμβατότητα με τις υπάρχουσες εθνικές αποφάσεις.

- Αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων, για το ο οποίος χρειάζεται η ανάπτυξη απαραίτητων μέσων

Κλείσιμο
- Σταδιακή προσέγγιση, με τη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σε κάθε βήμα

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως ως μια τυποποιημένη και λειτουργική μορφή απόδειξης εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Τα κράτη - μέλη μπορούν να αποφασίζουν και άλλους σκοπούς που θα χρησιμοποιούνται, αλλά πάντα με την επιφύλαξη της εξέτασης επιστημονικών, ηθικών, νομικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Μεταξύ των ιατρικών σκοπών περιλαμβάνεται η περίπτωση όπου ένας πολίτης ενδέχεται να λάβει τις δόσεις του εμβολίου σε διαφορετικά κράτη - μέλη ή ακόμα στην περίπτωση που ένας ασθενής αναπτύξει παρενέργειες.

Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν το ονοματεπώνυμο του πολίτη και την ημερομηνία γέννησης, ενώ προαιρετικά μπορεί να αναφέρεται και το φύλο του πολίτη και ο αριθμός ταυτότητας ή κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα θα καταγράφεται το είδος του εμβολίου, ο φορέας που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό και η ημερομηνία ισχύος αυτού.

Ειδήσεις σήμερα

Αγωνία για την Αττική: Όλο και αυξάνονται τα κρούσματα - Στο 63% η πληρότητα των ΜΕΘ

Καιρός: Υποχώρησαν τα έντονα φαινόμενα - Ήλιος με «δόντια» στις περισσότερες περιοχές

Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα - Κόντρα για τις δηλώσεις Συρίγου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης